ISSN 1337-8481

štvrtok, 16. mája, 2024

V to leto som tancoval s motýľmi – nový román z pera Ruženy Scherhauferovej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
V týchto dňoch uzrel svetlo sveta nový román spisovateľky Ruženy Scherhauferovej s názvom V to leto som tancoval s motýľmi.  Autorka žije aj tvorí v Seredi a nový román je už jej jedenástym dielom v poradí.  V nasledujúcich riadkoch nám spisovateľka porozprávala o tom ako kniha vznikala ale aj o tom aké to je, keď spisovateľa postretne pri písaní kríza.
Na úvod si prečítajte stručný obsah zaujímavého románu: Hlavným hrdinom je sedemnásťročný gymnazista Teo, žijúci len s matkou. Letné prázdniny trávi u starých rodičov. Od detstva sa cíti osamelý, nevyrovnaný, túži po láske a zoznámi sa so staršou ženou Ester, ktorá má štvorročné dieťa – Šarlotku. Teovi nie je Ester ľahostajná. Začne ju fotografovať a maľovať. Stretáva Tuláka, zvláštneho osamelého muža, ktorý tiež maľuje a Teo sa pevne rozhodne, že sa stane maliarom. Na konci prázdnin sa niečo stane a Teo sa vracia do mesta smutný a sklamaný. Odmieta návrh matky, aby neskôr študoval v zahraničí ekonómiu.
Svoj sen, stať sa maliarom, si napokon splní. Spoznáva Horalku, ktorá je od neho staršia. Uvedomuje si, že v partnerkách nehľadá len priateľku a milenku, ale aj matku. S Horalkou prekonajú dlhú strastiplnú cestu, po rokoch sa zblíži so starkým, a konečne nachádza korene svojho detstva. Snaží sa pohľadať už dospelú dcéru Ester, Šarlotu, aby jej pomohol. Je presvedčený, že rodina je základom šťastia v živote. Romantický príbeh V to leto som tancoval s motýľmi je predovšetkým o hľadaní a nachádzaní zmyslu života, lásky v rodine, jej podstaty a súdržnosti.
.

 

Ruženka ako dlho si román písala?

Tento román vznikol akosi spontánne. Nemala som prípravu, ako to robievam bežne pri písaní. Jednoducho som začala ťukať do klávesnice, postupne som príbeh nabaľovala, objavovala hrdinov, v mojich predstavách som si ich formovala a dávala im vlastnosti bežných ľudí, ktorí žijú okolo nás. Príbeh Tea (Teodora), ktorý je sondou do života neúplnej rodiny a jeho túžba mať oboch rodičov a dostať v detstve veľa lásky, som skompletizovala za rok a pol.

Kde si čerpala námet? Predsa len, napísať jedenásť románov si vyžaduje veľkú dávku fantázie.

Námety, sú nevyčerpateľné. V podstate každý autor, či píše presne o určitej udalosti, o ľuďoch, ktorých pozná, alebo o citlivých témach, rezonujúcich v našej spoločnosti, sa nevedomky dotýka svojho života, svojich životných skúseností a toho, čo sa odráža v jeho vedomí ako citlivé ja. Ak niektorá téma autora osloví, vie ju pretaviť do písanej podoby.

Kniha vychádza v nakladateľstve Naše vojsko. Prečo práve toto nakladateľstvo?

České vydavateľstvá (nakladateľstvá) majú veľký záujem o slovenské knihy. Tvrdia, že slovenské autorky píšu lepšie ako české. Okrem toho knihy vydané v Česku, majú často krajší dizajn, obálku, vydavatelia si dávajú viacej záležať na celkovom vzhľade knihy. Momentálne mi v tomto nakladateľstve vychádza druhý román.

Knižka má krásne ilustrovanú obálku, stotožnila si sa hneď s autorovým nápadom?

Ak príbeh Tea je romantickým žánrom, aj obálka by mala byť náznakom romantiky. Som rada, že medzi ilustrátorom a mnou vznikla výborná spolupráca. Grafik mi hneď na začiatku poslal návrh obálky, ktorý ma príliš nenadchol, mala som totiž o nej inú predstavu, a tak som mu ponúkla môj obraz, ktorý som v podstate namaľovala práve k tomuto príbehu už v čase, keď som ho písala. Návrh bolo treba len graficky dotvoriť. Niekedy sa s vydavateľom dá na určitých veciach dohodnúť, a to je dobre.

Plánuješ slávnostné uvedenie knižky na trh alebo sa tentoraz zaobídeš bez krstu. Poprípade neuvažuješ urobiť krst netradične online spôsobom?

Verím, že táto pandemická situácia sa konečne vyrieši a knihu predstavím už tradične v múzeu v kruhu svojich príbuzných, priateľov a známych. Každý krst, teda uvedenie knihy do života, je pre mňa príjemným stretnutím so známymi i neznámymi knihomoľmi a spriaznencami mojej tvorby.

Ide o tvoj 11 román, rozmýšľaš už o ďalšej knihe? Alebo žeby si už mala nejakú rozpísanú?

Ďalšia kniha Sága o večnej láske je už v ponuke vo vydavateľstve a je len otázkou času, či sa vydavateľstvo rozhodne ju vydať. Až tak nezaháľam, hoci moju energiu dosť ovplyvnila momentálna situácia a akosi som zlenivela… poznám sa. Musím sa však pozbierať, sadnúť si k počítaču a dokončiť rozpísaný príbeh novej knihy o Židovke. Zatiaľ skôr študujem danú tému a robím si poznámky. A keď ma múza konečne pochytí, pustím sa do témy naplno.

Každého spisovateľa postretne obdobie, kedy mu dôjde fantázia a nevie pokračovať. Ako to bolo u teba?

Ak mám tvorivé obdobie, dokážem za mesiac napísať možno sto a viac strán. Zásadne píšem cez deň, večer nie, pretože v hlave mám toľko myšlienok, že by som vôbec nezaspala. I tak sa mi večer ťažko zaspáva, pretože vtedy mám tie najlepšie nápady, ktoré si musím niekde poznačiť, aby som ich do rána nezabudla. Vstávam a zaspávam v myšlienkach s mojimi hrdinami, sprevádzajú ma po celé dni a zamestnávajú moju myseľ. Zaujímavé, že na najobyčajnejšom dialógu alebo opise sa dokážem zaseknúť a neviem pokračovať. Niekedy mám takúto nútenú prestávku aj niekoľko týždňov alebo mesiacov. U každého autora je to iné. Židovku som začala písať práve u dcéry v Nemecku počas Vianoc a v priečinku ma čaká pokračovanie tých sto napísaných strán. Hádam sa už do toho pustím.

Odkedy si budú môcť knihu čitatelia zakúpiť?

Rukopis je teraz v tlačiarňach, takže predpokladám vydanie knihy v druhej polovici apríla a krst, teda autogramiádu s posedením možno niekedy v máji. To už bude romantický príbeh V to leto som tancoval s motýľmi na knižnom trhu. Teším sa.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img