ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Solidarita krajín EÚ –  ďalších 687 590 vakcín BioNTech/Pfizer pre Slovensko do konca júna

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM|   Slovensko získa do konca júna ďalších 687 590 vakcín BioNTech/Pfizer. Po intenzívnych rokovaniach bolo dnes  v EÚ  dohodnuté prerozdelenie dodatočných 10 miliónov vakcín BioNTech/Pfizer ešte počas druhého kvartálu tohto roka. Túto možnosť skoršej dodávky vyrokovala s výrobcom týchto vakcín predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Dohodnuté prerozdelenie je veľmi dôležitý a mimoriadny prejav solidarity v  EÚ v období, v ktorom každá členská krajina čelí tlaku na získanie  čo najviac vakcín pre svojich obyvateľov v náročnej a v mnohých krajinách aj zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii.

Časť z vakcín bude prerozdelená solidárne s niekoľkými členskými krajinami v záujme zmenšenia rozdielov v predpokladanej zaočkovanosti do konca júna (zaočkovanosť  v krajinách  EÚ sa mala pohybovať  od 31% až do 90%). Zvyšok  vakcín sa prerozdelí štandardným systémom pro-rata, teda podľa počtu obyvateľov. Každý teda získa vakcíny navyše.

Dôvodov, prečo sú  také  výrazné rozdiely v počtoch zaočkovaných  ľudí  medzi krajinami EÚ,  je niekoľko: niektoré členské štáty vrátane Slovenska  stavili   najviac na vakcínu od AstraZenecy, a to najmä preto, že mala byť prvá dostupná na trhu, bola vyrobená na báze overeného spôsobu adenovírusu a zároveň bola podstatne jednoduchšia na logistiku v porovnaní s ostatnými vakcínami. Avšak, ako je známe, tá s dodávkami výrazne mešká.

V rozhodnutiach o portfóliu vakcín sa nepočítalo s tým, že by mohlo prísť k tak výraznému výpadku vakcín od jednej spoločnosti. Preto sme v tejto fáze rokovaní posilnili tím aj o ľudí so silnými vyjednávacími kvalitami, čo prispelo k tomu, že Slovensko v rokovaniach dosiahlo najlepší možný výsledok, “ uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. „Ďalšie kroky po oboznámení sa s touto situáciou sú už v kompetencii nového ministra zdravotníctva,“ doplnil premiér.

Slovensko nepatrilo medzi krajiny, ktoré verejne kritizovali systém pro-rata. Filozofia, v ktorej každá krajina má nárok na svoj podiel podľa počtu obyvateľov, je správna. „Riešenie sme ale hľadali v rámci rokovaní, pričom sme  predstavili  aj vlastný návrh prerozdelenia vakcín, v ktorom by spodná hranica zaočkovanosti bola minimálne na úrovni 50-52%,“ vysvetlil predseda vlády.

Výsledný kompromis túto logiku prijal a posúva mieru zaočkovanosti benefitujúcich krajín do konca júna na minimálne  45%. „Chcem oceniť aj prácu portugalského predsedníctva, ktoré sa veľmi snažilo nájsť priestor na dohodu ešte pred Veľkou nocou,“ uzavrel tému predseda vlády SR  Eduard Heger.​

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chudák si ty, tretina EU sa skladá na vakcíny zvyšku (vysvetlenie pre teba: to sú dve tretiny). A v podstate chudáci sme, lebo tu žije kopec takých chudákov ako si ty.

  2. S tými vakcínami je to už dávno šaškáreň. Podľa prvotného plánu malo byť Slovensko zaočkované tuším do konca apríla. Farma firmy sa zaviazali plniť niečo, čo nevedia dodržať. Do toho sa furt drbe EU. A rukojemníkmi sú obyvatelia.

  3. a k čomu dobré je dať si pichať do tela ten sajrajt? Starí rodičia si mysleli, že ak sa dajú zaočkovať, tak aspoň na Veľkú noc si budú môcť objať svoje vnúčatá no ale Satanisti zavelili, že ani tak ich nikto nesmie navštíviť. Už ste pochopili k vôli čomu je to očkovanie? Už vedci zistili, že covid bol umelo vytvorený, ktorý by časom zoslabol a nakoniec sa úplne stratil. Preto musia tento vírus neustále pichať do ľudí aby nikdy neskončil. Preto mnohí zaočkovaní majú po vakcinácii všetky príznaky ochorenia na covid, pretože ho obsahujú práve tieto vakcíne a zaočkovaní ľudia sú iba bacilonosiči tohto vírusu. Je to len sprostý biznis a hazard s ľudským zdravím.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img