ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Nové parkovisko na križovatke ulíc Kostolná a Vinárska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mesto Sereď už dlhší čas plánovalo na križovatke ulíc Kostolná a Vinárska vybudovať parkovisko pre osobné motorové vozidlá. Keďže pozemok bol majetkom cirkvi, muselo najprv dôjsť k vyriešeniu majetkovo-právnych vzťahov.

Pozemok pôvodne patril Mestu Sereď. V roku 1993 plánovala cirkev na tomto mieste postaviť budovu s pastoračným centrom pre veriacich. Mesto chcelo túto aktivitu podporiť a preto poslanci v dobrej viere odsúhlasili predaj pozemku – 1761 m2 za 70 Kčs/m2. K výstavbe napokon nedošlo a predmetný pozemok zostal roky nevyužívaný, zaburinený, so zvyškami betónových panelov v jeho strede.

Pohľad na tento zaburinený priestor bude čoskoro minulosťou

Primátor, prednosta a poslanci MsZ viackrát ohľadom pozemku rokovali so zástupcami Rímskokatolíckej cirkvi a navrhovali alternatívy, aby prišlo k dohode, ktorá by bola výhodná pre obe strany. Výsledkom po cca 5 rokoch je podpísanie zmluvy medzi Mestom Sereď a Rímskokatolíckou cirkvou na prenájom pozemku na výstavbu parkoviska a to na 20 rokov, za cenu 10 000,- € na celú dobu nájmu. Prenajímateľ, teda cirkev sa zaviazala podľa zmluvy využiť finančné prostriedky na opravu kamennej kalvárie v Hornom Čepeni a sochy sv. Vendelína na ulici Čepenská. Tieto už cirkev aj zreštaurovala.

Realizácia výstavby parkoviska začala 15.marca 2021

Primátor M. Tomčányi vysvetľuje, že celý proces nebol jednoduchý a trval roky. Príčinou boli dlhotrvajúce a komplikované rokovania ale aj napríklad vstup všeobecne známeho p.Marcela Slávika ( Združenie domových samospráv ), ktorý vstupuje do stavebných konaní po celom Slovensku a pod. Konečne sa ale všetky podniknuté kroky samosprávy pohli ďalej. Mesto Sereď má vydané právoplatné stavebné povolenie. Práce vykoná firma LUKYSTAV s.r.o, z Dolnej Stredy, ktorá vyšla ako víťaz verejného obstarávania. Onedlho na pozemku vznikne neplatené, verejne prístupné parkovisko pre osobné motorové vozidlá, ktoré bude mať 28 parkovacích miest. Súčasťou budú aj dve kryté stojiská na bicykle. Vybudovaný bude nový chodník, verejné osvetlenie a nebude chýbať ani okolitá zeleň. Súčasné riešenie počíta aj s možnosťou vybudovania budovy s pastoračným centrom v budúcnosti – plocha s nízkou zeleňou je na to rezervovaná.

Úprava tohto priestoru je dôležitá nielen z hľadiska estetického. Výstavbou na súkromných pozemkoch na betónovej ploche oproti gymnázia dôjde k úbytku súčasných parkovacích miest. Preto je vybudovanie parkoviska v tejto lokalite veľmi dôležité.

Dnes sme vo fáze realizácie. Nové parkovisko bude slúžiť všetkým obyvateľom. Veriacim počas bohoslužieb, fanúšikom basketbalu v hale Sokolovňa v čase zápasov a aj návštevníkom nášho mesta.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img