ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Slávka Kramárová: Ak sa neposnažíme, náklady mesta na odpady budú vysoko stúpať

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /16 MAR 2021/

PaedDr. Slávka Kramárová, poslankyňa MZ v Seredi za volebný obvod č. 2: A. Hlinku, Čepeňská, Dolnomajerská, Hornomajerská, Hviezdoslavova, Fraňa Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Komenského, Krásna, Kúpeľné námestie, Legionárska, M.R.Štefánika, Námestie republiky, Nová, Orechová, Pekárska, Poštová, Priečna, Rovná, Slnečná, Slnečná II, SNP, Spádová, Šulekovská, Vinárska, Vysoká, Záhradná, Železničná

Tretie volebné obdobie: 1994 – 1998 a 1998 – 2002 (len do roka 2001), 2018 – súčasnosť

 

Témy: rodina, školstvo a výchova mládeže, šport, kultúra

 

ROZHOVOR

Má podľa Vás význam separovať odpady?  

Obrovský. Separovať odpady rôzneho druhu je v dnešnej dobe nevyhnutné. Všetci by sme mali začať sami od seba. Ak nevyvinieme úsilie, náklady nielen nášho mesta na separáciu budú vysoko stúpať. To sa odzrkadlí na výške poplatkov mestu za odvoz odpadu a určite na aj na čistote ovzdušia. Bohužiaľ, to si mnohí ľudia neuvedomujeme, ale je len a len na prístupe nás občanov k dôslednej separácii odpadu. Dôležité je, aby sa nám odpad nekopil na skládkach, ktoré nechce mať v blízkosti žiadna obec, ale aby sa dal triedený odpad využiť ako druhotná surovina, napr. bioplynová stanica, zatepľovací stavebný materiál a podobne na ďalšie spracovanie.

Ako sa Vaša domácnosť zapája do separovania?   

Dôkladne separujeme plasty, papier, sklo a komunálny odpad, do ktorého sme, priznám sa, v zime dávali aj pevný bioodpad z kuchyne. Trochu máme problém s uložením použitého oleja kvôli miestu uskladnenia. V kuchyni je najlepšie, ale nemáme miesto na ukrytie nádoby.

 

Obmedzuje Vás separovanie finančne?

Finančne ma separovanie určite neobmedzuje. Chystáme sa zakúpiť nádoby na sklo a plasty, také ako máme na komunálny odpad, pretože máme problémy s ich uskladnením. V zime zavadzajú sáčky s plastovými fľašami a sklom v špajzy a v lete nie sú estetické na dvore v predzáhradke.

Máte v domácnosti umiestnené nejaké špeciálne nádoby na odpady?

Nejaké extra špeciálne nádoby nemáme. Na plasty a sklo zatiaľ používame sáčky, ktoré dáva mesto, na papier kartónovú krabicu v špajzy pod regálom a na bioodpad plastové vedro s poklopom. Ako som spomenula, chystáme sa zakúpiť nádoby na plastový a sklený odpad.

 

Máte doma možnosť kompostovať?

Keďže bývame v rodinnom dome, máme možnosť kompostovať. Od nového roka  sme začali separovať aj bioodpad z kuchyne, manžel urobil na záhrade kompostovisko. Kompost budeme využívať v našej záhradke.

Sledujete doma, že niečím zbytočne plytváte? Chcete to začať riešiť?

Už máme vyriešený bioodpad, riešime formu uskladnenia použitého oleja. Myslím, že zbytočne neplytváme.

Kto je ťahúňom „ekológie“ vo Vašej domácnosti?

Asi ja. Všetko dôležité si zapisujem do kalendára, resp. do poznámok.

Čo by ste rada vylepšili? Máte nápad, ako vylepšiť separovanie v meste vo všeobecnosti? 

Mesto Sereď by mohlo zistiť u obyvateľov  rodinných domov záväzný záujem o „smetné“ nádoby na plasty, sklo, resp. papier, samozrejme farebne odlíšené a spoločne objednať tieto nádoby u jedného dodávateľa. Určite by tam bola množstevná zľava. Nádoby by sme si zaplatili my občania (aby nebolo zaťažené mesto a nezvyšoval sa poplatok).  Ďalej, osvetou. Letáčiky ohľadne separovania do každej domácnosti, pozitíva separácie, ale aj negatíva v prípade zlej separácie, ako zvýšenie poplatkov, nemožnosť použiť zle vyseparovaný odpad napr. v bioplynkách a podobne.

***

 

Zajtra vám prinesieme rozhovor s poslancom Norbertom Kalinaiom. 

 

Seredské novinky prinášajú túto minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď so zámerom vytvorenia priestoru na širšiu diskusiu o odpadoch, ktoré v meste Sereď spoločne tvoríme.

Výsledkom by mohla byť zvýšená miera triedenia odpadov Seredčanmi. Správnymi vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu totiž znížme objemy čiernych zmesových nádob, ktorých skládkovanie je najdrahšie a spôsobuje najväčšiu ekologickú záťaž.

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Kompost v záhrade S. Kramárovej, foto: S. Kramárová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Mesto má náklady, ktoré zaplatia občania. 30 úradníkov v meste a dosť nemotajte nikomu hlavu nato tu boli komunisti. Sprostosť prvého stupňa. Mesto to kto je mesto?

  2. To je tá pani ktorá celý život kandiduje s podporou Slovenskej Národnej Straky? Ospravedlňujem sa vopred ak som si Vás s niekým zmýlil.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img