ISSN 1337-8481

piatok, 17. mája, 2024

Aj počas pandémie sme pomáhali obetiam trestných činov a zraniteľným skupinám

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Koronakríza obmedzila naše klasické sociálne kontakty, zatvorila nás v našich domácnostiach a preniesla život viac do online sveta. Svoju šancu v tejto novej situácii vycítili rôzni podvodníci, sexuálni predátori na internete a násilníci. Na ministerstve vnútra si uvedomujeme tieto riziká, preto sme sa počas uplynulého roka venovali intenzívne prevencii a pomoci zraniteľnými skupinám, ako sú seniori, deti a mládež a obete trestných činov a obchodovania s ľuďmi.

Kým pred pandémiou chodili naši odborníci na besedy do domovov dôchodcov a škôl, uplynulý rok sme presunuli mnohé aktivity na internet, sociálne siete a do médií. Prevencii sa venuje hneď niekoľko zložiek rezortu vnútra, sú to predovšetkým pracovníci odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, informačných kancelárií pre obete trestných činov, informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality a preventisti v Policajnom zbore.

 

OBETE TRESTNÝCH ČINOV

Ministerstvo vnútra pomáha obetiam trestných činov vrátane obetí domáceho násilia prostredníctvom informačných kancelárií, ktoré fungujú v každom krajskom meste. Počas koronakrízy od začiatku marca 2020 do konca februára 2021 sa na informačné kancelárie pre obete trestných činov obrátilo 448 ľudí, ktorým pracovníci pomohli riešiť životnú situáciu a sprostredkovať pomoc vo vybraných oblastiach. Pre pandemické opatrenia nás ľudia kontaktovali nielen osobne, ale aj telefonicky, on-line poradňou alebo mailom.

 

SENIORI

Hneď po vypuknutí pandémie spustil odbor prevencie kriminality a pracovníci informačných kancelárií preventívnu kampaň zameranú na seniorov. V letáku COVID-19 v slovenčine aj maďarčine sme varovali pred podvodníkmi, ktorí môžu zneužiť krízový stav vo svoj prospech a pripraviť ľudí o úspory. Leták s radami a odporúčaniami sa prostredníctvom samospráv, novín, časopisov, regionálnych rádií a televízií, sociálnych sietí, informačných tabúľ, farností a priamej distribúcie dostal k státisícom občanov.

 

DETI A MLÁDEŽ

Deti a mládež v ére zatvorených škôl vo zvýšenej miere čelia nástrahám internetu a vo virtuálnom svete sa ľahko môžu stať obeťami trestného činu. Ku koncu roka 2020 sme začali organizovať webináre pre žiakov a študentov vo veku od 11 do 17 rokov, ktoré pre veľký záujem škôl stále pokračujú. S mladými ľuďmi hovoria na webinároch odborníci z MV SR a spolupracujúcich občianskych združení Detská organizácia Fénix, digiQ a Zvol si info o témach ako internetová bezpečnosť, nenávistné prejavy na internete, mediálna gramotnosť – hoaxy, dezinformácie a falošné správy.

Rodičov sme na nástrahy internetu a na hrozbu sexuálnych predátorov upozorňovali prostredníctvom brožúry o online bezpečnosti, ktorú sme propagovali aj prostredníctvom našich stránok na FB (Ministerstvo vnútra SR, Prevencia kriminality a Polícia Slovenskej republiky) a stránky www.prevenciakriminality.sk. Odoslaná bola aj všetkým zamestnancom rezortu vnútra, nakoľko aj oni sú rodičmi či starými rodičmi alebo sú v kontakte s deťmi a mládežou.

 

OBCHODOVANIE S ĽUĎMI

Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality je gestorom špecializovaného programu pomoci a podpory obetiam obchodovania s ľuďmi, do ktorého vlani vstúpilo 12 obetí. Za minulý rok evidujeme v Slovenskej republike 62 identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi.

V roku 2020 sa podarilo zapracovať skupinu obetí z radov cudzincov do zákona o zdravotnom poistení, a tak zabezpečiť napriek rôznym prekážkam pre obete komplexnú zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujú. Pre obete zo zahraničia sme vypracovali samoidentifikačný osemjazyčný formulár, ktorý je k dispozícii útvarom prichádzajúcim do každodenného kontaktu s cudzincami. Vyšetrovacím zložkám a mimovládnemu sektoru sme distribuovali materiál zameraný na práva obetí obchodovania s ľuďmi v trestnom konaní.

Na problematiku sme upozornili aj prostredníctvom celoslovenskej billbordovej kampane s názvom Nezatváraj pred tým oči! s propagáciou národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. S cieľom lepšie identifikovať obete obchodovania s ľuďmi sme inovovali materiál pre odborníkov zapojených do národného referenčného mechanizmu zameraného na prístup obetí obchodovania s ľuďmi k potrebnej pomoci.

 

PREVENCIA POLÍCIE V TERÉNE AJ NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Na prevenciu využívala polícia vo veľkej miere sociálnu sieť FB. Stránka Polícia Slovenskej republiky je najsledovanejšou spomedzi štátnych inštitúcií na Slovensku a uplynulý rok  zaznamenala najvyšší prírastok nových sledovateľov, ktorých je aktuálne viac ako 425 000. Facebook používala polícia aj na zverejňovanie preventívnych videí s policajnými preventistami, ktorí tak nahradili absenciu osobného kontaktu v triedach. Na tento účel boli použité aj profily krajských riaditeľstiev PZ.

Na rôzne podvody a dezinformácie upozorňoval PZ na špecializovanej stránke Hoaxy a podvody – polícia SR,  ktorá má viac ako 105 000 sledovateľov. Stránka potvrdila postavenie lídra v Slovenskej republike medzi projektmi zaoberajúcimi sa hoaxami: vyvrátila uplynulý rok viac ako 130 dezinformácií o koronavíruse a ďalšie desiatky hoaxov o iných témach.

Na podvodníkov upozorňoval PZ verejnosť a hlavne seniorov aj  v teréne. Pred obchodnými centrami či do poštových schránok rozdávali policajti letáky s radami, ako sa nenechať oklamať. Preventívne aktivity zamerala polícia aj na deti a mládež a obete domáceho násilia.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img