ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Znížme si v Seredi poplatky za smeti. Stačí spoločne separovať len o 3,5 percenta poctivejšie!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 12 MAR 2021 /  Najdrahší je zber a likvidácia zmesového odpadu z čiernych nádob. Ak z nich spoločne ako mesto vytriedime viac plastov, papiera, skla a iných recyklovateľných zložiek, prejaví sa to na znížení poplatkov. Nápomocní nám budú aj mestskí poslanci. Svojim vlastným príkladom.

Nevytriedený seredský odpad z komunálu putuje na skládku odpadov v Pustých Sadoch. Uloženie každej tony týchto smetí stojí mesto Sereď 22 eur (okrem zmluvného poplatku). Je to kvôli nízkej úrovni triedenia, ktorú máme v meste len na úrovni 36,47 percenta. Ak by sme sa však posnažili a separovali by sme aspoň na úrovni 40 percent, už by nám účet za tonu vystavili o štyri eurá menší! Ďalšou métou je 50-percentné separovanie, kedy by sa účet znížil o ďalšie 3 eurá za tonu.

Papier, sklo a plasty pritom neplatíme my. Možno o tom ani neviete, ale ich zber, zvoz a následné druhotné zhodnotenie financuje RECobal s.r.o., čo je Organizácia zodpovednosti výrobcov pre obaly a neobalové výrobky. V skratke, je to organizácia združujúca spoločnosti, ktoré uvádzajú na trh akékoľvek balené výrobky. Už pri výrobe sa zaväzujú a finančne sa spolupodieľajú na zbere a zhodnocovaní svojich vlastných obalov, resp. odpadov po nich.

Preto je pre mesto najlacnejšie, ak by sme všetko, čo sa dá, správne vytriedili do žltých, modrých a zelených nádob. Iba to, čo sa nedá vyseparovať, hádžme do zmesového odpadu. Čo a ako správne Seredi vyseparovať, sme nedávno vysvetlili v tomto článku.

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

Aký si teda dáme spoločný cieľ?
Zvýšme v Seredi mieru triedenia odpadov o minimálne 3,5 percentá (zo súčasných 36,47 percenta na aspoň 40 percent).

Ako ho dosiahneme?
Vyseparujme čo najviac plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek odpadu, a tým znížme objemy čiernych zmesových nádob.

Čo z toho budeme mať?
Zníženie nákladov mesta sa prejaví na znížení poplatkov za smeti pre občanov.

K iniciatíve prispejú aj seredskí poslanci
Seredské novinky vám čoskoro prinesú rozhovory s našimi mestskými poslancami, ktorí sa chcú podieľať na znižovaní objemov odpadov Seredčanov. Spýtali sme sa ich, ako triedia odpady doma vo svojich rodinách, či kompostujú a čo by na separovaní v Seredi vylepšili.

Zdroj obrázku: www.recobal.sk

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Plne SUHLASIM s pani Slahuckovou – TRIEDIT co najviac a tym znizovat naklady.

    Pytam sa ale verejne primatora mesta Tomcanyiho: kde je to na desiatky rokov zazmluvnene ZDARMA odoberanie BRO firmou, ktora mala tento odpad zhodnocovat v bioplynke?

    Ci po 5 rokoch monitorovacieho obdobia uz BRO a jeho zhodnocovanie nie je temou? Je tu pre niekoho konkretneho (koho?) lepsi biznis v dovoze plastoveho odpadu z Europy do mesta a jeho spracovanie?

    Pani Slahuckova, spytajte sa svojho zamestnavatela priamo:

    – preco bol vykonavany tlak na komisiu, aby rozhodola o konkretnej firme

    – preco primator a statutar mesta Tomcanyi NEkonal takmer pol roka a dovolil vyuzivanie mestskeho majetku v rozpore s najomnou zmluvou?

    – preco primator toleroval nezakonny cezhranicny DOVOZ plastoveho odpadu na Slovensko a priamo do Serede a aby toho nebolo malo, na mestsky pozemok?

    – vymaha uz primator Tomcanyi od prednostu Krajcovica 65 000 Eur vyplatenych na odmenach za vybavenie na desiatky rokov zdarma zberu BRO?

    – kedy prednosta Krajcovic vrati vyplatene odmeny, kedze to co mal podla primatora vybavit prestalo fungovat po par rokoch?

    – preco mesto NADSTANDARDNE vychadza v ustredy konatelovi firiem postupne sa meniacich na mestskom pozemku a po sebe zanechavajucich dlhy?

    – preco bioplynka spracovava mocovinu namiesto BRO zo Serede?

    – kedy bude z mestskeho pozemku v Malom haji znehodnoteneho podnikatelom znovu zatravnena plocha ako tomu bolo ked ho preberal do najmu?

    – ako je mozne, ze v hale v ktorej mala byt drvicka odpadov pre bioplynku je bez prislusnych POVOLENI vyrobna linka na spracovanie plastoveho odpadu?

    – ako je mozne, ze mesto v zastupeni primatorom a statutarom Tomcanyim TOLERUJE stavbu bez stavebneho povolenia na mestskom pozemku?

    – ako je mozne, ze MESTO SERED financne z verejnych zdrojov pomahalo / dotovalo sukromneho podnikatela aj tam, kde mal vykonavat sluzby zdarma ?

    Ostatne otazky tykajuce sa investorov Vam posepnem ZATIAL mimo diskusiu. 😉

  2. a cigani kedy budu separovat ved sa chodte prejst p.Slahuckova po hradzi a budete vidiet ako separuju tito akoze nasi spoluobcania

  3. Milos dobre otazky. Este jednu doplnim.

    Kedy uz konecne ponesie za taketo šlendrianstvo a marazmus primator zodpovednost a nasledky?

  4. A kedy uz konecne nebudu cudzi ludia chodit vysypat smeti tam kde nebyvaju?Potom sa necudujme ze sa kradnu zberne nadoby. stojiska na uzamykanie/cip ako vchody cinziakov.

  5. Začnite konečne komunalny odpad vážiť a na základe váženia stanovujte poplatky za KO. Tak ako v civilizovaných mestách.
    Systém separovania v Seredi nie je motivácia tak ako každoročné navyšovanie poplatkov za KO. ten kto neseparuje sa smeje a ten čo sa snaží separovať a produkovať minimum odpadu toho zvyšovanie poplatkov poriadne “ naserie”

  6. Su obce, kde sa zber triedeneho aj komunalneho odpadu od jednotlivych rodinnych domov eviduje. Nalepky s pridelenym kodom, ktore si obcan nalepi na vrecia s triedenym odpadom aj na zbernu nadobu s komunalnym odpadom, sa pri zbere citaju elektronickou citackou. Eviduje sa tak pocet odvezenych vriec so separovanym odpadom a zbernych nadob od konkretneho rodinneho domu za mesiac. Treba ludi k separacii motivovat. Nehovoriac o najvacsom benefite a tym je ochrana zivotneho prostredia.

  7. Karin počet vriec je volovina. Je rozdiel dávať do vreca postláčané a poskrúcané plastové fľaše, ako to robím ja, alebo celé nestlačené fľaše. Tým prvým spôsobom naplním jedno vrece vtedy, keď sused už bude mať 4 vrecia nestlačených fliaš.

  8. Pre Anonym.
    Ved prave Vas sposob je vyhodny, cim menej vriec, tym lepsie pre Vas. Potom sa aj sused nauci, ze ma do vries plasty „stlacat“.

  9. Je to chore a skurvene ked obyvatelov takto ojebavaju. Separovanie je ojeb na obyvatelov. Takato politika je vychcanost a ojeb. Napr. plast je surovina potrebna pre vyrobu. A obyvatelia ju maju separovat a darovat zmrdom co bohatnu na vyrobe z plastov. Toto je cielena skurvena politika separovania obyvatelstvom pre nenasitne hovada. Cele zle. Plasty a dalsie vyseparovane komodity mali byt vykupovatelne v zbernych surovinach. Tak ako sa vykupuju kovy. A priroda by bola vyzbierana a obyvatelstvo motivovane. Takto je to len ojeb na obyvatelstve pod zamienkou ze sa im nebude zvyšovať cena za odpad.

  10. Tak či tak vždy bude zámienka na zvýšenie poplatkov. Takmer všetok tovar v obchodoch je zabalený v plastovom obale. Treba vyrábať reciklovatelny plast. Táto propaganda je o ničom keď nevieme ako ďalej.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img