ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Prezidentka prijala demisiu M. Krajčího, poverila E. Hegera

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 12. marca 2021 v Prezidentskom paláci prijala demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Prezidentka dôveruje tomu, že minister zdravotníctva Marek Krajčí konal podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že rozhodnutia, ktoré prijímal, boli vedené dobrými úmyslami. Faktom však je, že viaceré dôležité a kľúčové odporúčania nepresadil a nepodržali ho v tom ani členovia vlády a jeho vlastní ministri. „Vyvodenie politickej zodpovednosti považujem za integrálnu súčasť mandátu ministra. Práve vyvodzovanie zodpovednosti bola jednou z veľkých tém pred voľbami a hnutie OĽaNO očakávania verejnosti na novú politickú kultúru výrazne podporovalo. O to menej sa viem stotožniť s interpretáciou, kedy je demisia ministra podávaná ako obeta. Je to prirodzený následok situácie, ktorej v pandémii a v celej spoločnosti čelíme.“

Vedením rezortu zdravotníctva prezidentka poverila ministra financií Eduarda Hegera.

– – –

Celý príhovor prezidentky:

 

Vážený pán predseda vlády,

Vážený pán podpredseda vlády a minister financií,

Vážený pán Krajči,

v tejto chvíli sa vám chcem poďakovať za úsilie a námahu, ktorú ste vynaložili pri výkone vládnej funkcie. Dôverujem tomu, že ste ako minister zdravotníctva konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a že rozhodnutia, ktoré ste prijímali, boli vedené dobrými úmyslami.

Žiaľ, ako všetci vieme z vlastnej skúsenosti, niekedy ani toto neprináša také výsledky, aké by sme si želali, a aké potrebujeme. A najmä nie v situácii, ktorej zvládnutie je výzvou nielen pre jeden rezort a jedného ministra, ale pre celú vládu a celú krajinu.

Okrem prevádzkových problémov rezortu ste mali za úlohu zvládnuť aj prípravu medicínskeho a epidemiologického plánu boja s pandémiou. Faktom je, že sa vám vaše viaceré kľúčové odporúčania nepodarilo presadiť, a nepodržali vás pri tom členovia vlády, ani vlastní ministri. Situácia sa aj preto kontinuálne zhoršovala.

Vážený pán Krajči, váš ľudský vklad a nasadenie do riadenia ministerstva si vážim. Vyvodenie politickej zodpovednosti však považujem za integrálnu súčasť mandátu, ktorý ste ako minister získali. Chcem pripomenúť, že práve vyvodzovanie politickej zodpovednosti bolo jednou z veľkých tém pred voľbami a  vaše hnutie očakávania verejnosti na jej vyvodzovanie podporovalo. O to menej sa viem stotožniť s interpretáciou, kedy je vaša demisia podávaná ako obeta. Je to prirodzený následok situácie, ktorej v pandémii a v celej spoločnosti čelíme.

Od vášho nástupcu očakávame, že v boji s pandémiou bude od vládneho kabinetu dôraznejšie vyžadovať väčšiu podporu a pomoc, a to vo všetkých ohľadoch. Pretože ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný.

Vašou hlavnou úlohou, pán minister financií, ako povereného vedením rezortu, bude dočasne zabezpečiť fungovanie rezortu až do vymenovania nového ministra zdravotníctva.

 

Vážený pán Krajči, želám všetko dobré vo vašom ďalšom pôsobení.

Ďakujem za pozornosť.

 

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zasa obetný baránok. V prvom rade mal byť odvolaný Matovič a Sulík. Všetky návrhy Krajčiho ako aj Krčméryho zmietli zo stola. Robili si a robia čo chcú a ich prešľapy hodia na hlavu iného. Kto bude teraz na rade? Krajči nebol nejaký extra, ale to čo je v návrhu, to je bomba.

  2. v susednom Česku maju užasi štvrtého ministra zdravotníctva a sú na tom rovnako ak nie horšie ako my.Krajči musel odísť nie preto že by bol neschopný ale preto že zatrhol rozkrádanie v zdravotníctve a to niektorým velmi vadilo. Preto na neho usporiadali hon

  3. Pán Pavol Kurbel, iha ,to sú mi veci.A kto kradol teraz,a Sulikov a Remisovej to vadilo.Vsetko je to nejaké komplikované.Vam už všetkým z toho kradnutia už zrejme j…e

  4. pan Kurbel prosim vas zobudte sa… krajci bol brutalne neschopny, matematicka logika proste nepusti kedze vo vlade ma olano 8 hlasov a ludia z jeho vlastnej strany nepodporovali jeho navrhy opatreni…

    k tomu ked sa prida:
    1. nakup zlych testov
    2. minutych cca pol miliardy na celoplosne testovanie
    3. nefunkcny system na registraciu ockovania
    4. hodenie zodpovednosti ockovania sputnikom na lekarov
    5. totalna nepripravenost na druhu vlnu o ktorek sa hovorilo od augusta

    a s nim by mal ist rovnako aj minister vnutra kedze ludia doslova kaslu na opatrenia.. mozno krajci je dobry clovek ale je to hlavne lekar ale urcite nie schopny manazer

  5. Najneschopnejsí minister zdravotníctva na svete !
    Nielen že dokázal Slovensko dostať medzi najhoršie krajiny ale ešte do toho blba vletel duch svätý….
    Ľudia umierali doslova v bolestiach v nemocnici a tento neschopák ani nedokázal presadiť tvrdé opatrenia a vždy s úsmevom predstúpil pred kamerami.
    Takto to dopadne keď človek čo ledva spravil maturitu a na odvode na vojnu mu psychológ vystaví modru knizku kde za pár rokov si doslova kúpil vysokoškolský titul poverí človeka do ktorého vletel duch svätý riadiť životy občanov.

  6. p.Kurbel..staci si pozriet zabery pred ockovacím seniorov v Nr,v Ba..stovky ludi pokope,strkanice,hadky,ziadne rozostupy..ano,aj toto je problem ministra zdravotnictva..nezmyselne testovania,ktore sposobuju zvysovanie mobility a pravdepodobne aj narast infikovania..niekolko hodinove nosenie respiratorov,je zo zdravotnickeho prinosu nulove,skor kontraproduktivne,hlavne preto,ze su to respiratory protiprachove..

  7. len jedna poznámka
    môžete byť sebelepší menežér ak nemáte ako vynútiť dodržiavanie vašich rozhodnutí.
    Táto vlada sa nedokázala postarať o to aby ľudia dodržovali aspoň základné nariadenia. Napríklad Sulik hovoril niečo iné na vláde a iné na tlačovkách Pred par mesiacmi polovica národa tvrdila že covid neexistuje, že je vymyslený. Druhá polovica sa v lete vybrala na dovolenky do sveta. Spomínam si na prvú vlnu ktorú sme ukážkovo zvládli A ministrom bol ten istý Krajči. Prečo asi? Preto lebo ľudia dodržovali to čo bolo odporúčané. Nalistujte si SOL z tohoto obdobia. Majko tu uverejnil fotku hlavnej ulice ktorú si budem pamätať do smrti.
    Na ulici nebolo jediné auto jediný človek dokonca ani vrabce nelietali. A dnes? Ako pred tromi rokmi keď ešte covid neexistoval. A k tomu ešte brická mutácia covidu o ktorej som čítal že zistili že je o DESIATKY percent nákazlivejšia a smrtnejšia. Nehovorím že sa niektoré veci nemohli urobiť aj lepšie, veď to sa vždy dá. Ale vyhlasovať že za všetko zlé môže Krajči je nehorázna lož. A ešte k tomu testovaniu. Ja to považujem za veľmi správnu vec. Dnes som bol v Kauflande. Predavačka triedila mandarinky.Vyberala nahnité. Podľa mňa to robila z dvoch dôvodov. 1 preto lebo nahnité obocie sa nesmie predávať hrozia za to pokuty 2 Preto aby sa od hnijúceho ovocia nenakazilo aj zdrave ovocie aby to zdravé mohla predat

  8. pre len tak
    zrejme by mal Krajči chodiť pred centrá a kontrolovať rozostupy. Asi môže aj za to, že sa tam ľudia vadia. Nedavno som čítal jedno vyjadrenie pracovníčky očkovacieho centra ktorá povedala, že ľudia tam chodia aj hodinu pred termínom ktorý dostali a potom sa predbiehaju a vadia s ostatnými. My to máme v krvi. Stačí sa pozrieť na zastávku autobusu. Ľudia nestoja v rade ako prišli ale tlačia sa jeden cez druhého ako zmyslov zbavení. A len pár kilometrov od nás za hranicami ľudia s ktorými sme desiatky rokov tvorili jeden štát stoja disciplinovane v rade a nikto sa netlačí a nepredbieha

  9. Pre Pavol Kurbel 12. marca 2021, 20:04

    Pán Kurbel vážim si Vašu prácu poslanca MZ. Predpokladám, že za roky strávené v obecnej politike máte dostatok skúseností a taktiky kedy a ako konať , vyjadrovať sa z hľadiska taktiky s cieľom dosiahnutia úspechu. Nemôžem si pomôcť, ale prekvapuje ma Vaše tvrdenie uvedené vo Vašom diskusnom príspevku vyššie :

    Krajči musel odísť nie preto že by bol neschopný ale preto že zatrhol rozkrádanie v zdravotníctve a to niektorým velmi vadilo. Preto na neho usporiadali hon.

    Ak si toto dovolíte ako poslanec MZ verejne tvrdiť, prosím Vás poučte mňa radového občana komu konkrétne, na akých konkrétnych pozíciach bývalý minister Krajčí zatrhol rozkrádanie v zdravotníctve. Predpokladám, že ako to tvrdíte, tak to aj viete a nemáte problém identifikovať, ktoré konkrétne osoby na Krajčiho usporiadali hon. Zároveň sa pýtam, či ste ako občan keď máte o takýchto rozkrádaniach v zdravotníctve informácie podal trestné oznámenie a s akým výsledkom.
    Ďakujem.

  10. p.Kurbel…aj za hranicami..napr.vCesku,v Rakusku,tiez sa ludia tlacia,v Rakusku zaistili niekolko tzv.podnikatelov,ktorí cinske respiratory prebalovali,davali tam EU znacky..tak prosim Vas nepiste tu,ze my mame nieco v krvi,..prvy kto nedodrziavaju nariadenia su politici,Ludia zomieraju a Krajci s Matovicom sa na tlacovkach usmievaju,Matovic kyda na Sulika,ze bol proti lockdownu v decembri,pritom tento navrh sam nepodporil…

  11. v tlači ste sa mohol dočítať že napriklad Krajči bol jedným z tých ktorí upozornili na vysoko predražené nákupy zdravotníckych potrieb pre štátne hmotné rezervy

  12. Pre Pavol Kurbel 13. marca 2021, 12:03

    Ďakujem. Tak sa už iba zmôžete na to, že som sa mohol dočítať. Vaše verejné tvrdenia ako verejne činnej osoby sú hodné fajky moču. Prečo tvrdíte niečo, čo neviete zdôvodniť? Zabudol ste odpoveď, ktoré konkrétne osoby na Krajčiho usporiadali hon. Ja to netvrdím, Vy ste sa tak vyjadril. Takto konkrétne sa nepravdivo manipuluje s verejnou mienkou. Potom sa divíme, že ľudia si nevedia spraviť vlastný názor. Super.
    Nechcem Vám radiť a ani si to nedovolím, ale nabudúce používajte fakty a nepreberajte vyjadrenia toho trnavského hochštaplera.

  13. ak je Matovič podľa vás trnavsky hochštapler a aj jeho tvrdenia o zatrhnutí rozkrádania v zdravotníctve Krajčim sú bludy ja vám váš názor neberiem kľudne si ho majte

  14. Pavol Kurbel 13. marca 2021, 12:26

    Pavol Kurbel 13. marca 2021, 12:26

    Videl som nejaké verejne dostupné video kde hlavnú rolu hral bývalý minister Krajči. Môžem Vám povedať, že vyjadroval sa ešte horšie ako by táral bludy. Nie som si istý či nebol nafetovaný. Ja Vám Vašu vieru v neho a trnavského hochštaplera neberiem, kľudne si ju majte.

    Ozaj, ako ste prišiel na to, že trnavský hochštapler je Matovič?

    https://www.youtube.com/watch?v=2SrKJosJa74

  15. P . Kurbel , vy ste poslanec v MZ? Tak potom AMEN. Vy máte vysoku školu psychopatoviča Magoroviča. Nikto z oLAJNA nie je za nič zodpovedný, lebo SULIK, lebo Fico, lebo Putin. BUDIČEK, zobudte sa !!!!!!

  16. ked vidim argumentaciu “lebo napr Sulik” tak asi nema zmysel pokracovat v diskusii

    dokazete pochopit konecne matematicke pocty ze olano ma na vlade 8 hlasov a sas 3 a to co si mysli/hlasuje sulik im moze byt jedno?
    krajciho opatrenia nepodporovali ani jeho vlastni z olano, ked toto nekdo nedokaze pochopit tak tu konci debata

  17. a este podotknem ze vacsina jeho zlyhani ktore som napisal vobec nepodlieha hlasovaniu na vlade ale mal tam volnu ruku (napr bod 1, 3 a 4)

    znova uvadzam:
    1. nakup zlych testov
    2. minutych cca pol miliardy na celoplosne testovanie
    3. nefunkcny system na registraciu ockovania
    4. hodenie zodpovednosti ockovania sputnikom na lekarov
    5. totalna nepripravenost na druhu vlnu o ktorek sa hovorilo od augusta

  18. p. Majko…prosím Vás mohli by ste uverejniť foto ako po voľbách Sulik a Matovic varili spolu halušky… možno to máte v archíve…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img