ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Winter JazzFest Trnava 2021 (Hudba ako predzvesť jari)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Počasie sa zlepšilo, no žiaľ, o pandemickej situácii sa to povedať nedá. Vtáčence spievajú, slnko svieti, a protiepidemické opatrenia sa majú zase sprísňovať. Preto sú u mnohých z nás častými hosťami obavy, neistota a frustrácia. Už dávnejšie som si vravela, že by to chcelo nejaké hudobné povzbudenie. A stalo sa.

V nedeľu 28. februára 2021 sa uskutočnil už 6. ročník festivalu Winter JazzFest Trnava. Samozrejme, online, ako live stream na sociálnej sieti. Zorganizovali ho Bemykey Music, kultúrne centrum Malý Berlín a Trnavská hudobná spoločnosť, o. z. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a mesto Trnava. Mediálnymi partnermi boli Trnavské rádio, Trnavský hlas a Trnava-live.sk.

Live stream bol vysielaný z kultúrneho centra Malý Berlín a začal sa o 19.00 hod. Všetci jazzoví fanúšikovia ho mohli sledovať bezplatne s možnosťou dobrovoľného príspevku. Podujatie moderoval gitarista a vedúci sekcie jazz Trnavskej hudobnej spoločnosti, o. z.  Michal Bugala.

Na festivale v ten večer vystúpili známe osobnosti slovenskej jazzovej scény: Martin Valihora – bicie, Juraj Griglák – basová gitara, kontrabas, Eugen Vizváry – klávesy a Michal Bugala – gitara. Ako hostka sa s nimi predstavila mladá speváčka, „vychádzajúca hviezda“, Kristína Mihaľová. Michal Bugala k tomu povedal, že line-up sa mu podarilo zostaviť tak, aby každý účinkujúci reprezentoval spomienku na jeden z doterajších ročníkov Winter JazzFestu Trnava (od I. ročníka v roku 2016 až po V. ročník v roku 2020).

Najskôr hudobníci zahrali niekoľko inštrumentálnych skladieb, ako napríklad Easy od Juraja Grigláka či Andwele Knows od Michala Bugalu. V hudbe nechýbali krásne sóla, naliehavé ani lyrické momenty. Bola príjemne nepokojná ako blížiaca sa jar, prebúdzala v duši spodné prúdy. Medzi skladbami znela nenútená konverzácia hudobníkov na témy z bežného muzikantského života. Všetci štyria sú nielen spolupracovníci v oblasti hudby, ale aj výborní priatelia a spájajú ich napríklad aj športové aktivity. Ako zdôraznil Martin Valihora, Michal Bugala urobil veľmi dobre, že zorganizoval Winter JazzFest Trnava 2021. Dal tým aj v tejto neistej dobe na známosť, že festival existuje, čo je veľmi dôležité pre slovenskú jazzovú scénu, pre Trnavu i pre muzikantov. Michal Bugala poďakoval kultúrnemu centru Malý Berlín, jeho riaditeľovi Michalovi Klembarovi i všetkým zúčastneným technikom a zvukárom. Hudobníci si aj zažartovali, no nevyhli sa ani vážnym témam, akou bolo napríklad nedávne úmrtie slávneho amerického jazzového klaviristu a skladateľa Chicka Coreu. Vyjadrili sa, že ich svojou tvorbou nesmierne inšpiroval a niektorých z nich aj nasmeroval na hudobnícku dráhu (napríklad Eugen Vizváry dal vďaka nemu prednosť hudbe pred futbalom). Zosnulého hudobníka si uctili zahraním jeho skladby 500 Miles High, ktorá poslucháčov pozvala na výlet až kamsi do výšok medzi oblaky.

Potom Michal Bugala privítal Kristínu Mihaľovú. Táto speváčka už dosiahla napriek svojmu mladému veku veľké úspechy. (Napríklad ona a jej hudobný i životný partner Jakub Šedivý získali ako duo ocenenie Objav roka 2017 v súťaži Nové tváre slovenského jazzu a v minulom roku vyšiel ich debutový album Sleepin´ With The Lights On.) Zaslúžene bola opätovne pozvaná na festival. Kristína Mihaľová so sprievodom hviezdnych hudobníkov zaspievala dve pesničky. Hudba tak dostala novú mladistvú príchuť a energiu, korunovanú sebaistotou speváčky a jej peknou farbou hlasu. V rozhovore s Michalom Bugalom Kristína okrem iného prezradila, že s Jakubom pracujú na novom EP a že táto práca ich drží nad vodou nielen psychicky, ale aj fyzicky.

Následne zaznela opäť inštrumentálna skladba. Pochádzala z autorskej dielne Michala Bugalu a mala názov Locked & Loaded. Rovnako ako tie predošlé bola zahraná virtuózne a strhujúco. Po nej sa poslucháči dozvedeli o Jurajovi Griglákovi, že je nielen vášnivý zberateľ basových gitár, ale aj chovateľ psíkov, ktorých má momentálne dvoch.

Martin Valihora podčiarkol, že nesmieme zabúdať na kultúru, hudbu, spev, pretože sú súčasťou psychohygieny a pravé emócie nenahradí nijaký virtuálny prenos. Jeho prianím je, aby aj spoločnosť podporovala segment kultúry a aby sa po zlepšení situácie mohli vrátiť živé koncerty, ktoré si budeme vážiť viac ako predtým. Podľa Michala Bugalu všetko prekonáme hlavne za pomoci humoru a dobrej nálady.

Záverečnou skladbou festivalu bola pesnička Weird Fishes, pôvodne od kapely Radiohead, no má ju v repertoári i speváčka Lianne La Havas. Aj v podaní Kristíny Mihaľovej však bola energická a pôsobivá.

Winter JazzFest Trnava 2021 trval približne hodinu a tri štvrte. Mne osobne priniesol nádej a väčšiu odvahu a silu prečkať nepriaznivé časy, ktorým všetci čelíme. Podľa lajkov a komentárov pri videu na sociálnej sieti vidno, že hudba, ktorá na festivale znela, psychicky pozdvihla nielen mňa. Jazz stvára divy. Tak hurá do predjarných dní.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img