ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Ako zmierňovať príznaky COVID-19 pri domácej liečbe

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR  |MM|  Väčšina pacientov s ochorením COVID-19 sa lieči v domácom prostredí a choroba u nich môže prebiehať s nepríjemnými príznakmi. Priamo na liečbu COVID-19 nie sú bez lekárskeho predpisu dostupné žiadne lieky. Pri ľahkom či miernom priebehu ochorenia však v domácej liečbe môžete siahnuť po viacerých voľnopredajných liekoch, ktoré zmierňujú a potláčajú príznaky.

Prečítajte si rady od šéfa lekárnikov zo Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa:
Základom liečby je užívanie vitamínu C, vitamínu D a zinku, ktoré pomáhajú štandardnej funkcii imunitného systému. Potrebný je pokoj, ľahká, vyvážená a výživná strava, zvýšený príjem tekutín a dostatočné vetranie miestnosti pacienta. Pri tráviacich problémoch (hnačky, zvracanie) je vhodné s lekárom konzultovať doplnenie (prípadne dočasnú náhradu stravy) nutrične kompletnou tekutou výživou.

HORÚČKA A BOLESŤ
Bez lekárskeho predpisu sú dostupné viaceré lieky s obsahom paracetamolu, ibuprofenu a kyseliny acetylsalicylovej (tá však nie je vhodná pre deti do 15 rokov). Je možné použiť aj lieky s obsahom naproxenu a diklofenaku. Pri vysokych horúčkach je vhodné zníženie telesnej teploty pomocou vlažnej sprchy.

Kým paracetamol nemá protizápalový účinok, ostatné menované liečivá áno a na základe niektorých štúdií sa ukazuje užitočnosť ich podania vo včasných fázach infekcie, pri ktorej dokážu znížiť rozvoj zápalového procesu, zabrániť komplikáciám a zlepšiť prognózu pacientov. Paracetamol sa s ostatnými liečivami môže kombinovať, avšak kombinácie ostatných protizápalových liekov neposkytujú zásadný prospech v porovnaním s výskytom nežiadúcich účinkov.

U všetkých týchto liečiv je dôležité správne dávkovanie, pričom v praxi sa paradoxne stretávame hlavne s poddávkovaním, výnimočne so zbytočnými kombináciami viacerých liečiv

Dávkovanie u dospelých
Paracetamol: 10 – 15 mg/ kg telesnej hmotnosti, maximálne 4 x 1000 mg v priebehu 24 hodín
Ibuprofen: 400 mg v minimálne štvorhodinových intervaloch, denná dávka by nemala prekročiť 1200 mg.
Kyselina acetylsalicylová: 500-1000 mg v 4 – 8 hodinových intervaloch, maximálne 4 gramy denne
Naproxen: 275 mg sa podáva 2 – 3x denne
Diklofenak: 25 – 50 mg sa podáva 3 – 4 x denne, pričom denná dávka by nemala prekročiť 150 mg.

KAŠEĽ
Ešte pred silnejším rozvinutím príznakov ochorenia je vhodné užívať lieky s obsahom ambroxolu, alebo bromhhexinu, ktoré okrem toho, že podporujú vylučovanie a zriedenie hlienu v laboratórnych podmienkach preukázali schopnosť znížiť prienik vírusu do buniek, avšak v tomto smere prebiehajú ďalšie štúdie. Dospelí užívajú 24 – 48 mg bromhexinu rozdelených do troch dávok resp. 60 – 75 mg ambroxolu denne.
Komfort pacientov zlepšujú aj lieky s obsahom acetylcysteínu a erdosteínu nielen vďaka účinku na štruktúru hlienu v d

ýchacích cestách ale tiež svojim protizápalovým a imunomodulačným účinkom.
Pri rozvinutom suchom kašli, čo je častý príznak ochorenia je vhodné podávať antitusiká, ktoré sú dostupné v rôznych liekových formách. Avšak, niektoré výskumy poukazujú na to, že často užívané antitusikum dextrometrofan môže spôosobať zhoršenie infekcie, preto je vhodnejšie konzultovať s farmaceutom iné vhodné a dostupné liečivá.

BOLESŤ HRDLA
V lekárenskej praxi je dostupné veľké množstvo lokálne účinkujúcich liekov v rôznych formách – kloktadlá, spreje, a žuvacie tablety. Obsahujú lokálne účinkujúce dezinfekčné látky a lokálne anestetiká.

Užívanie lokálnych dezinficiencií – iódovaný povidón, chlorhexidin, benzydamín a iných – jednak zníži bolestivé pocity pacienta, ale zároveň redukuje nákazlivosť vydychovanými kvapôčkami.

Verejná lekáreň je aj v čase pandémie najdostupnejšie zdravotnícke zariadenie, v ktorom sa v každom okamihu nachádza kvalifikovaný odborník vo všetkých oblastiach tzv. samoliečenia. Všetky uvedené odporúčania je preto vhodné konzultovať so zohľadnením individuálnych aspektov konkrétneho pacienta.

Na tiesňovú linku 155 volajte v prípade kolapsového stavu, problémov s dýchaním, napríklad, keď sa neviete poriadne nadýchnuť, prípadne neviete dokončiť vetu, pretože sa zadýchavate.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je zaujímavé že rokmi overený liek IVERMECTIN vraj pomáha pri ochorení na covid,ale ten naša „múdra“ vláda neschválila. Naproti tomu núti ľudí do akejsi pochybnej vakcíny ktorá je na svete iba pár mesiacov a vôbec nikto netuší aké následky z nej nastanú po rokoch.
    Dokáže mi to vysvetliť nejaký múdrosráč ?

  2. Daniel 11. februára 2021, 3:50 – neklam, je docasne schvaleny a ma byt vyuzivany. A vakciny su testovane a schvalene prislusnymi autoritami. Ostatne (tak ako tomu bolo vzdy) ukaze buducnost.

  3. No vidis, Miloš ti to vysvetlil🙂. Co natom ze mame druhe miesto na svete v umrtnosti na covid. To asi o nieco jasne dokazuje. A ten ivermectin netvrdim ze je zazrak ale preco taka diktatura nad jeho dostupnostou. Dufam ze az sa raz naozaj dokaze jeho ucinok a mozna vcasna a lacna ucinnost bola takto zakazana a kontrolovana tak sa budu zmrdi co toto sposobili vešať na kandelabre

  4. Uz som to tu pisal, ivermectin nepomaha, je to ako placebo. Ale ked to niekomu pomoze psychicky, nech sa s tym napchava, ale potom nech sa necuduje vedlajsim ucinkom. Potvrdia vam to lekari z covid oddeleni, kde sa to aplikuje uz zopar tyzdnov az mesiacov.

  5. Napisem to inak. Napr. psov si odcervujete pravidelne 1 az 2x rocne proti parazitom. Kolko krat za celý vas zivot sa odcervuje ? Alebo ten co toho psa ci macku ma? Vôbec a nikdy. Myslite ze ked zvierata maju parazitov ze ludstvo ich nema? Ma a toto je jeden z problemov co nam ničí imunitu co nam sposobuje kopec dalsich problemov atd.

  6. Anonym 11.februara 2021, 7:19..neklam,nemocnice tento liek nemozu aplikovat niekolko mesiacov,lebo ho ministestvo schvalilo az ku koncu januara..

  7. Je vela studii, ktore poukazuju na ucinnost ivermerkinu.
    A na ich zaklade boli vypracovane liecebne a preventivne protokoly – MATH+
    Treba googlit. Su tam presne davkovania a postupy.
    Ziadny liek alebo postup nie je 100%, ale podstatne je, ze ma statisticky vyznamne vysledky. A je rozdiel, ak zomrie 50 ludi namiesto 100 alebo zmierni priznaky z tazkych na lahke co i len v 30%.

  8. Maros, Ivermectin sa v našich nemocniciach už dávno podáva, tak už tu nevyplakávaj a negoogli toľko. Akurát by bol problém, keby to ľudia začali žrať svojvoľne doma ako Ibalgin…

  9. Druha najvecsia umrtnost SK na covid celosvetovo hovori jasnou rečou asi pre kazdeho. Toto farmariadene a kontrolovane zdravotnictvo je špatne a v totalnych srackach. Preto jedno ci dve uzitia ivermectinu celoplosne na dobrovolnej baze odcervenia naroda by malo byt bezplatne a bolo by len slabou a neskodnou naplastou od statu a pharma mafie pre obyvatelstvo na rozdiel od toho co im doteraz sposobuje a sposobilo

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img