ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Začal zber kuchynského odpadu. Škrupiny, kosti, aj pokazené jedlo odovzdáte do hnedých nádob

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Zuzana Slahučková / 1 FEB 2021 /  Od dnes sa môžete svojich bioodpadov z kuchyne zbavovať ekologickejšie. V 28 kontajnerových stojiskách na seredských sídliskách pribudli za týmto účelom nové hnedé nádoby.
Tieto musia byť nielen v našom meste, ale vo všetkých slovenských obciach. Rozhodlo o tom Ministerstvo životného prostredia SR. Kuchynský odpad totiž tvorí až 40 percent obsahu komunálneho odpadu, ktorý končí na skládkach odpadov a postupne sa z neho uvoľňuje škodlivý skleníkový plyn biometán. Vyselektovaním bioodpadu z čiernych nádob znížime náklady na odvoz komunálneho odpadu, zvýšime podiel triedeného zberu a mieru recyklácie.

Dajte si na linku kýblik
Ako doma začať? Na biologické odpady z kuchyne si zabezpečte obyčajné vedierko, ideálne aj s vrchnákom. Nemusíte kupovať nové, možno postačí také, ktoré už doma dávno máte. Odkladajte si v priebehu dňa všetky ohryzky z jabĺk, šupky zemiakov, zbytky ryže z taniera, pokazenú polievku, spadnutý krajec chleba, škrupiny z vajíčok, aj kosti z obeda. Večer sa s nazberanými bioodpadmi prejdite k najbližšiemu zbernému miestu a vedierko jednoducho vysypte. V hnedej nádobe nesmú skončiť žiadne papierové ani plastové tašky ani sklené poháre.

Čo patrí do hnedých nádob?
Tuhé a tekuté zvyšky, omáčky, potraviny po záruke, staré zaváraniny, odpad z čistenia potravín a pokazené ovocie, zelenina, mäso, ryby, mlieko, vajcia, chlieb, pečivo, káva, čaj, kosti.

Čo do nich nepatrí?
Papier, umelé hmoty, lepenka, zelený odpad zo záhrady, trus domácich zvierat, obsah vysávača, cigarety.

Kde vznikli nové zberné miesta?
Nám. Slobody 28/3 (stojisko číslo 4), Garbiarska 49/48 (č. 6), Garbiarska 51/57 (č. 9), Novomestská 43 (č. 10), Mlynárska 38 (č. 16), Cukrovarská 145/3 (č. 22), Cukrovarská 147/7 (č. 24), Fándlyho 745 (č. 26), Fándlyho 754/22 (č. 30), Fándlyho 755/23 (č. 31), D.Štúra 761 (č. 34), D. Štúra 760 (č. 37), D. Štúra 758/3 (č. 38), Cukrovarská 758 (č. 41), Cukrovarská 757 (č. 47), D. Štúra 1010 (č. 51), Legionárska 2998 (č. 57), Jesenského 1114/52 (č. 62), Jesenského 1113/50 (č. 63), Dolnomajerská č. 4471 (č. 66), Dolnomajerská 1129/22 (č. 68), Dolnomajerská 1131 (č. 70), A. Hlinku 3044/15 (č. 74), Hornomajerská 3046/12 (č. 76), Čepeňská 1211/15 (č. 80), Spádová 1144 (č. 86), Kukučínová (č. 91), Kukučínová (č. 93).

Ak ste si svoje kontajnerové stojisko v zozname nenašli, použite to najbližšie k vášmu domovu. Nové zberné miesta budú v meste pribúdať postupne.

So zberom kuchynských odpadov a ich ekologickým zhodnocovaním však súvisí aj navýšenie nákladov na túto službu. To nás počká nasledujúci rok, keďže náklady sa budú prepočítavať spätne. Pripravme sa teda na ďalšie navyšovanie miestneho poplatku, ktoré čaká celé Slovensko.

 

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nejako vam to nesedi, mile mesto:

    Vyselektovaním bioodpadu z čiernych nádob znížime náklady na odvoz komunálneho odpadu, zvýšime podiel triedeného zberu a mieru recyklácie.

    Pripravme sa teda na ďalšie navyšovanie miestneho poplatku

    tak ako? znizime a budeme aj tak platit viac?

    a navyse – použite to najbližšie k vášmu domovu

  2. Už sa vopred tešíme na leto, že okrem navýšenie poplatkov budeme obohatení o smrad a roje múch. Ako často to budú odvážať? Aj keby to každý deň odvážali, od rána do večera v tých horúčavách to skysne. Veď to vidíme aj doma, keď niečo náhodou zabudneme odpratať. Myslím si, že to veľmi drahé.

  3. zatial je frekvencia zberu nastavena 1x tyzdenne. A ako pises vyssie – smrad zo skysnutych odpadov bude . Oni by sa totiz tie nadoby po vysypani mali umyt a dezinfikovat. Sucasne zvozove auta na toto nie su vybavene a zvazat nadoby niekam do umyvarky a potom rozvoz na stojiska by bolo joo drahe. Ludia to za drahsie poplatky robit nebudu.

  4. Podľa mňa takýto zber je hlúposť, pretože biologický odpad sa na smetisku rozpadne, oproti tomu, čo sa na smetiskách nachádza – pneumatiky, plasty… ktoré sa len tak nerozpadnú. Nechcem spomínať minulosť, ale takýto odpad z kuchyne sa dal skonzumovať domácim zvieratám, ale teraz niekto múdry došiel na to, že je to nebezpečné. Ale čím teraz kŕmia je zdravé ? Máme možnosť vidieť tú kvalitu mäsa. Do jedáleň si ľudia chodili pre tzv. pomyje. No teraz to budeme dávať do kontajnerov. Ale čo oni s tým urobia? Alebo je to zase nejaký fígeľ ako ťahať od ľudí peniaze? Inde za triedený zber znižujú poplatky. U nás to neplatí? U nás naopak sa zvyšujú? Paráda.

  5. Hm, čiže tento odpad produkuje škodlivý biometán. Ako sa teda ekologicky zhodnocuje?

    Inak sranda si predstaviť šťastnú rodinku na večernej prechádzke so smradľavým kýblikom k najbližšiemu kontajnerovému stojisku, ktorej členovia plní elánu ako z reklamy s radosťou paradoxne siahnu viac do vrecka.

  6. Mesto by mohlo kontajnerove stojiska pri cinziakoch zastresit a spravit uzamykatelnymi. Platime smeti cudzim ludom, ktory pristavia auta a vyhadzu 10 vriec len tak, asi preto, ze sa im to doma nezmesti. Dalej po zotmeni sa aj bojim chodit vyniest smeti, nakolko sa mi nie raz stalo, ze z kontajnera na mna niekto nafetovany pozeral.

  7. Len nezamykajte, kam to potom my, dedincania, budeme vozit ?
    Hadam sa na nas nehnevate..ved sa pomestia aj nase smeti.
    Dakujeme, zelame pevne nervy a neistu ruku pri foteni ECV.
    Vidime sa pod ruskou noci.

  8. Ty hajzel ja to číslo mám odfotené len som smutná že nemám ten komentár si inteligentný aj s tou starou p,,, čo bola s tebou a vôbec tá neupozornili na tvoje vyjadrovanie,môžeš pokračovať je tam kamera

  9. Kam budete dedinčania voziť? Zaplať si ďalšie zberné nádoby a odvezú ti. Je to od teba a aj ostatných čo takto robíte špinavosť najvyššieho kalibru, aby za vás platili. Keby vás tam niekto prichytil a dolámal vám paprče, dobre by urobil. Keď máš na internet, máš aj na odvoz odpadu.

  10. Prvé stojisko určite tam kde býva nova
    “hovorkyňa” . Bojovala za lepšie ŽP kým nenastúpila na MÚ. Čierna skládka “Novy Majer” jej zrejme nevadí. Veľmi , veľmi sa jej čudujem a som z nej úprimne sklamaný….
    Škoda, peniaze robia divy……
    PS: smeti netriedim z princípu, mám to držať v dome v garáži 2 týždne a potom to aj tak berie smetiar čo vyváža komunálny bo nestíhajú res.
    jobú na to.
    A keď sa spýtam na meste že prečo? Ešte sme za jobnutých….
    A vrecia na separovaný odpad som od mesta ešte ani raz nedostal….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img