ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

SK 8: Župy sú pripravené pomôcť vláde aj pri zrýchlení očkovania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Združenie samosprávnych krajov SK 8 |MM|   Všetkých osem samosprávnych krajov je pripravených poskytnúť súčinnosť vláde Slovenskej republiky pri zrýchlení procesu očkovania proti ochoreniu Covid-19. O konkrétnych formách pomoci dnes županka a župani rokovali so zástupcami ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

„Očkovanie považujeme za kľúč k ukončeniu súčasnej pandémie. Preto sme pripravení poskytnúť plnú súčinnosť vláde s cieľom jeho zrýchlenia. Ministerstvo sme požiadali, aby  proces vakcinácie v území koordinovali župy. Rozhodnutie má padnúť do troch dní,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

„Na rokovaní sme navrhli sme viacero riešení, aby sa očkovanie stalo dostupným pre všetkých obyvateľov čo najskôr. Zároveň máme plán, ako ho dostať bližšie k ľuďom, teda mimo nemocníc. Malo by ísť o alternatívu pre starkých, ktorí majú problém prejsť hoci aj pár metrov. Prirodzene sme sa ponúkli, že prispejeme k informovanosti verejnosti o miestach a spôsobe očkovania. Chceme propagovať jeho benefity,“ priblížil Jozef Viskupič.

Župy ponúkli vytvorenie očkovacích tímov zložených z ambulantných lekárov a sestier, ako aj veľkokapacitné priestory. Výkon očkovania by vďaka tomu mohol prebiehať mimo priestorov nemocníc a bez zaťaženia ich personálu. Imobilných a ťažko pohybujúcich sa obyvateľov regiónov by mohli zaočkovať mobilné očkovacie jednotky priamo v ich domácnostiach.

V niektorých krajoch už začalo skupinové očkovanie klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré prebieha v koordinácii s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom zdravotníctva SR.

Ako doplnil šéf SK 8, „župy sú prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou riešenia mimoriadnych situácií. Vďaka nedávnemu presadeniu legislatívnej zmeny sa samosprávne kraje oficiálne stali orgánmi krízového riadenia s právami, ale aj s povinnosťami.“

Samosprávne kraje od začiatku pandémie zabezpečujú distribúciu osobných ochranných pracovných prostriedkov pre sociálne, zdravotnícke a školské zariadenia. Logisticky pri tom obsluhujú nielen organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj obecných, mestských a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb či poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Pomocnú ruku s logistikou a organizáciou podávajú aj okresným úradom a miestnym samosprávam pri zabezpečovaní plošného testovania. Dôležitou sa ukázala metodická a koordinačná podpora krajov.

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A čím chcú župy očkovať keď nie sú vakcíny? Momentálne je to nastavené dobre, nakoľko si neviem predstaviť sledovanie teploty pri vakcínach od Pfizer niekde v „teréne“……Samosprávy môžu pomôcť keď tu budú vakcíny od Astra Zenecy……

  2. bude to super vakcína, ktorá bola síce vyrobená na Covid19 ale, zrazu zistili, že tá vakcína je účinná aj na britský a dokonca aj africký vírus.Kto che byť dobrovoľne pokusným králikom, prosím nech sa dá zaočkovať, ale nech nikoho nenúti aby všetci pristúpiôi na toto šialenstvo. Ja sa veru očkovať nedám a to z dôvodu, že ako sa začalo na Slovensku očkovať podľa médií denne tu zomiera 40 až 100 ľudí na covid. že by k vôli nezodpovednosti? A akej, veď stále testujú a zrazu očkujú a denne desiatky mŕtvych. Kto aspoň trocha logicky uvažuje tak sa nad tým aspoň trocha zamyslí, no kto iba všetkému verí čo počuje v TV nech riskuje nikto mu v tom nebráni

  3. Nadpis tohoto článku je už čudný,kto tu očkuje,alebo kto testuje,vláda? Raz sa do toho mieša tento minister,raz zase druhý,všetci bez potrebného vzdelania,je to na okresoch,a ľuďoch,ktorí tomu rozumejú.Vlada akurát tak vydáva chaotické rozkazy.

  4. 7:31 ty si zatial TOP Konspirator, tak dobre som sa davno nezasmial. A ze kdo aspon trocha logicky uvazuje… jaaj to je dobree… Dam ti dobru radu: vyhladaj psychiatra, zakial nie je neskoro.

  5. pre Anonym 30. januára 2021, 7:31
    Sorry, ale ja som si tých tvojich 10 riadkov musel prečítať 2x. Neverím vlastným očiam. Že vraj „Kto aspoň trocha logicky uvažuje tak sa nad tým aspoň trocha zamyslí…“ Ty kks, však to bude u teba ten problém. Prosím ťa, ty radšej nič nečítaj a ani nepíš. A nepokúšaj sa logicky myslieť.

    Pre Daniel 30. januára 2021, 10:22
    Bráni ti v tom niekto?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img