ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Poslanci žiadajú urgentné riešenie čiernej skládky. Primátor uviedol termín jej odstránenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ing. Zuzana Slahučková / 26 JAN 2021 /  Téma nelegálnej skládky plastov v katastri Serede rezonuje už od začiatku roka. . Otvorený list na urýchlené riešenie tejto situácie či vypovedanie zmluvy a tiež na zabezpečenie protokolu o odovzdaní a prevzatí nehnuteľnosti mesta, zaslalo primátorovi spoločne desať poslancov. Dnes na list primátor Martin Tomčányi odpovedal : odpoved_primator_poslancom

Koná inšpekcia

Primátor uviedol stanovisko Oľgy Príbelskej z Obvodného úradu ŽP v Galante. „Z hľadiska zákona o odpadoch Mesto Sereď v predmetnej veci nemá kompetencie. Okresný úrad Galanta poskytol v predmetnej veci súčinnosť Krajskému riaditeľstvu PZ v Trnave. Slovenská inšpekcia životného prostredia začala konanie ako prvá. Ak súčasne začnú konanie dva alebo viaceré orgány štátnej správy odpadového hospodárstva a nedôjde medzi nimi k dohode, kto konanie dokončí, je na dokončenie konania príslušný najbližší spoločný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva vyššieho stupňa. Ak je však jedným z týchto orgánov inšpekcia, konanie dokončí inšpekcia,“ vysvetlila Príbelská a doplnila, že OÚ Galanta vykonal obhliadku areálu piateho októbra 2020 a poskytoval rozhodnutie Slovenskej inšpekcií životného prostredia.

Protokol, dlh aj nezrovnalosti

Starý nájomník a spracovateľ nášho bioodpadu, spoločnosť Tekadex s.r.o., vypovedal minulý rok nájomnú zmluvu, a tak muselo mesto obstarať nového nájomníka a zároveň spracovateľa bioodpadu. Stala sa ním spoločnosť GreenCon Recycling s.r.o., ktorá má rovnakého konateľa, ako predchádzajúca spoločnosť. Medzi nájomníkmi a nájomcom sa musel podpísať protokol o odovzdaní a prevzatí predmetu nájmu.
Dodatočné protokolárne odovzdanie a prevzatie stavby sa kvôli karanténe konateľa uskutočnilo až 15. januára, avšak GreenCon Recycling s.r.o. vyhlásil, že predmet nájmu užíva od prvého januára tohto roka.

Protokol konštatuje skládku viacvrstvového plastu, ktorú rieši inšpekcia ŽP, aj čiernu prístavbu o rozlohe 60 metrov štvorcových. Ohľadne tej vykonal kontrolu Štátny stavebný dohľad a vyzval spoločnosť na predloženie dokumentov súvisiacich s legalizáciou.
Staronový prenajímateľ uviedol, že mal za to, že súhlas mesta so spracovaním plastov mal vydaný ešte v júli 2020, avšak predstavitelia mesta tvrdia, že tento súhlas bol vydaný iba na spracovanie zbytkových odpadov, ktoré zostávajú zo vstupných surovín do bioplynovej stanice (napríklad obaly z ovocia a zeleniny, vrecia, nerecyklovateľné krabice a kartóny, nedotriedený zelený odpad). Tieto nezrovnalosti sa musia preveriť a čaká sa aj na výsledky inšpekcie ŽP.

Spoločnosť má aktuálne dlžoby voči mestu vo výške 36.172,47 eur a ich uhradenie bude predmetom rokovania najbližšieho zastupiteľstva. Konateľ spoločnosti Tomáš Krošlák však už oznámil, že dlh splatiť chce. V súvislosti s touto kauzou bol predvolaný aj na inšpekciu do Nitry a o výsledkoch šetrenia musí mesto bezodkladne informovať.

Odpad už nepribudne

Zo stanoviska primátora vyplýva, že žiaden ďalší plastový odpad nepribudne a celú skládku GreenCon Recyclig odstráni maximálne do štyroch mesiacov. Akýkoľvek ďalší prírastok plastového odpadu bude považovaný za porušenie nájomnej zmluvy.
„Mestská polícia Sereď bude každý týždeň preverovať a fotodokumentovať stav skládky plastov,“ informoval náčelník mestskej polície Sereď Ladislav Fabo. Mesto tiež vopred rieši, čo v prípade, ak nebude nový nájomca schopný odoberať náš bioodpad.

Zuzana Slahučková

 

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takže dúfam, že všetkým je jasné, že pokiaľ primátor mesta dostane správne informácie I H N E Ď koná v záujme mesta. Toto by mal spraviť aj PhDr. Mgr. Šúry, starosta Dolnej Stredy. V bývalom Vaškovom objekte medzi cigáňmi a vodohospodármi je takýto istý bordel.

  2. Nevezmeš meno božie nadarmo. Pán Vaško je tvoj majiteľ, tak nechci, aby prišiel starosta za tvojím šéfom, aby ti vybavil vyhodenie z roboty. Ako to urobil každému, kto sa opovážil niečo povedať. Aj pán Majko dobre vie, prečo Serdehél zrazu nie je téma.

  3. Mimoriadne zvlastny, ale o to zaujimavy clanok hovorkyne c. 2. vychadzajuci bud z totalnej neznalosti faktov a suvislosti, alebo na zaklade instrukcii, ktore je obcanom „vhodne“ posunut, aby sa velmi „nenalakali“, co sa to v nasom moralne zhnitom mestecku deje.

    Uz musim upravit program a najs si cas na trosku podrobnejsie a zrozumitelnejsie ozrejmenie toho, kto, co, kedy ano a preco a kto kedy nie a – tak isto preco.

    Ale jednotlive komponenty puzzle sa nam postupne skladaju a po stretnuti vybranych poslancov MsZ aj zoznam ludi, ktori budu musiet odpovedat na otazky.

  4. Staronový prenajímateľ uviedol, že mal za to, že súhlas mesta so spracovaním plastov mal vydaný ešte v júli 2020…

    problem zverejnit, ci bol len per huba?

  5. Primátor klame! Usvedčuje ho aj jeho odpoveď na interpeláciu poslanca D. Irsáka na zastupiteľstve dňa 10.12.2020. Je to uverejnené aj v Seredských novinkách. Kde uviedol “ O plastoch uložených na podnikateľovi prenajatom pozemku mesta, treba uviesť, že o nich vieme“. Teda vedel to už v čase pred konaním zastupiteľstva a nič pre to aby sa tam ten „bordel“ vozil neurobil. Možno teda aj predpokladať, že to bol práve on kto dal súhlas p. Krošlákovi. Odpoveď primátora poslancom je smiešna a nepresvedčivá.

  6. pre Jozefa 28. januára 2021, 16:18 – pisete: „Odpoveď primátora poslancom je smiešna a nepresvedčivá.“

    Opacne! Nech pan primator pokracuje v takychto odpovediach. Dosiahne:

    – spustenie nasieracieho mechanizmu u pricetnych poslancov, ktori za kazdu cenu chceli byt tolerantni, slusni, zdrzanlivi a nekonfliktni. Po takychto odpovediach pochopia, ze ich vnimanie reality je druhou stranou povazovane za slabost, bojazlivost vystupit otvorene pomenovanim veci a konania ich pravymi menami

    – dava k dispozicii DOKAZY do trestneho konania, ze ako statutar mesta a verejny cinitel NEKONAL takmer pol roka a to napriek tomu, ze o NEZAKONNOM skladovani NEZAKONNE na mestsky pozemok dovezeneho odpadu VEDEL.

    Otazka: Aky mal primator Tomcanyi, Krajcovic a Veselicky (ale aj Cervenova) dovod vystupovat na rokovani MsZ tak, ako to je zadokumentovane a obhajovat Kroslakove konanie?

    Ako je mozne, ze voleny zastupca mesta, primator a statutar mesta nechrani mestsky majetok a toleruje na nom nezakonnu cinnost?

    Nedavno sme si rovnako na MsZ vypoculi, ze na mestskom stadione 10 rokov preberali drogy ludia, ktori su t.c. vo vazbe.

    Ze hlava neberie? Bude horsie…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img