ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Nový variant kmeňa koronavírusu šíriaci sa z Anglicka je potvrdený už aj na Slovensku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Minister zdravotníctva Marek Krajčí:

NOVÝ VARIANT KMEŇA KORONAVÍRUSU ŠÍRIACI SA Z JUŽNÝCH OBLASTÍ ANGLICKA JE POTRVDENÝ UŽ AJ NA SLOVENSKU

Ešte medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7. Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu (Kristína Boršová, Viktória Čabanová) v spolupráci s Prirodovedeckou fakultou (Jozef Nosek) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky UK (Broňa Brejová a Tomáš Vinař) identifikovať tzv. anglický kmeň.

Uvedený kmeň má o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. A čo je dôležité, jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu je v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenená.“

 

zdroj: MZ SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vzdy je otazkou, co je zlo a dobro. Velmi subjektivne vysvetlitelne pojmy.

    Skusme posadit vedla mna do diskusie SMERaka a hovorit na temu zlo a dobro. Zhodneme sa? A kazdy z nas bude presvedceny, ze ma pravdu prave on.

  2. Milos, diskusia so smerakom sa neda nazvat diskusiou, ale stratenym casom. A nehovor, ze nie. Skus sa bavit napr. s blahom.

  3. Dade 5. januára 2021, 11:04 – faktom je, ze sme na Talianskej ceste. Pred nemocnicou mraziaci naves kamiona caka na mrtvych, lozka plne a ludi s relativne tazkym priebehom Covidu posielaju domov – potrebuju miesta pre tych s najtazsim…

    Sme v prdeli, lebo ludia su hlupi, potrebuju vodcov a sami sa ani nevyseru. Ked vodca zaveli, stado dobrovolne dojde na namestie netusiac pre koho prospech. Jedine v koho neprospech je jasne od zaciatku.

    A bude horsie…

  4. To je pravda..po vražde novinára..vodca zavelil a stádo dobrovoľne prišlo na námestie…netušiach pre koho prospech..a v koho neprospech..pre obyčajných pracujucich obyvateľov

  5. Miloš ,Miloš starneš a senilnieš.Sme v prdeli, lebo ludia su hlupi, potrebuju vodcov a sami sa ani nevyseru. Ked vodca zaveli, stado dobrovolne dojde na povinné testovanie,kde si družne postojí niekolko hodin v sychravom počasí.ale hlavne že nám to testovanie pomohlo a zišli sme z českej cesty na taliansku.Covid tu je a bude,aj ked sa postavíme na hlavu.

  6. Covid tu bude, ak by sa ale nerobili opatrenia tak zomrie veľa ľudí..a zbytočne. Tým múdrym sa to nevysvetlí a na druhej strane, opäť by robili tie zmysluplné protesty že sa nič nerobí…, oni si budujú imunitu ako som to počul od známeho.
    No neviem, ak chceme zabrániť tejto pliage, asi má význam celosvetovo spraviť rovnaký lockdown , inak asi nemajú rôzne opatrenia význam keď sú hranice stále otvorené.peace

  7. Rr. v poslednej vete s tebou súhlasím. Ale papaláši by nám mali ísť príkladom. A nie NAS neustále osočovať že sme si TO pokazili.

  8. Nakoniec nevyhnutne spejeme..tzv.premoreniu..napr.Lidli,či v Kaufe to prebieha dennodenne..imunitu si nevybudujete tým,že budete zavretý doma..pestrá strava,čerstvá zelenina,pobyt v prírode..cez zimu cololidne minerály..

  9. A Ty si na práskoch..imunitu napr. seniorov posiľuje..dostatok spánku,výživa s obsahom čerstvej zeleniny alebo ovocia,pobyt v prírode spojený s pohybom..k posilneniu imunity pomáhajú aj výživove doplnky zinku,či selenu..to tvrdia odborníci,ale možno Ty si väčší expert..

  10. Preto cely svet investuje miliony do vakciny. A pritom staci tekvicove jadierko a par drepov na balkone. Zavolaj to tym chudakom do Nitry, sa potesia.

  11. Nové správy, ktoré podľa britského denníka Daily Mail pochádzajú od oxfordského profesora, sira Johna Bella, hovoria o ďalšom druhu koronavírusu. COVID v kolíske života očividne opäť zmutoval, no tentoraz reálne hrozí, že na „mutanta“ nemusia stačiť ani nové vakcíny.

  12. Tak a máme tu nový druh teda aj nové obmedzenia a zákazy a potom príde ďalší druh a ďalšie zákazy a takto stále dokola až do aleluja.
    Ozaj a kam sa stratila bežná chrípka ?

  13. Treba zamedzit prichod cernoty.Co chodia hore-dole… a nikto ich nekontroluje. Sami sa natom smeju a chvalia ze ich nikto neriesi.Treba tam zacat najprv…

  14. Jozef asi si z planety mimon…kde som pisal,ze to posilnovanie imunity nahradza ockovanie…skratka rypnut si je u teba pravidlom..

  15. A máme to tu zas , zase sa všetko sprísňuje , len pre obyvatelov slovenska , a hranice otvorené akoby nič . Fakt už nemám slov na toto Kocúrkovo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img