ISSN 1337-8481

sobota, 18. mája, 2024

Štátne sviatky na Slovensku v roku 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

S príchodom nového roka Vám prinášame rozpis sviatkov a dní pracovného pokoja v roku 2021.

1. január          Piatok      Deň vzniku Slovenskej republiky

6. január          Streda      Zjavenie Pána (Traja králi)

2. apríl             Piatok        Veľký piatok

5. apríl             Pondelok    Veľkonočný pondelok

1. máj              Sobota       Sviatok práce

8. máj              Sobota       Deň víťazstva nad fašizmom

5. júl                Pondelok    Sviatok svätého Cyrila a Metoda

29. august        Nedeľa       Výročie SNP

1. september    Streda        Deň Ústavy Slovenskej republiky

15. september   Streda       Sedembolestná Panna Mária

1. november     Pondelok     Sviatok všetkých svätých

17. november   Streda        Deň boja za slobodu a demokraciu

24. december    Piatok        Štedrý deň

25. december    Sobota       Prvý sviatok vianočný

26. december    Nedeľa       Druhý sviatok vianočný

Zoznam štátnych sviatkov sa v roku 2021 rozšíril. Je ním Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, ktorý pripadá na 28. októbra. Nebude však dňom pracovného pokoja.

Pre úplnosť uvádzame, že na Slovensku pribudli aj ďalšie štyri pamätné dni:

24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Má pripomínať 24. jún 1954, keď na súde v Trenčíne počas procesu so Silvestrom Krčmérym zazneli jeho slová: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!“

12. október ako Deň samizdatu. Má ísť o prejav úcty k odvahe a hrdinstvu tých, ktorí v akomkoľvek období neslobody, najmä v rokoch 1948 až 1989 počas komunizmu, riskovali perzekúciu zo strany štátnej moci alebo ňou priamo trpeli, a to len z dôvodu realizácie svojich základných ľudských práv a slobôd.

21. jún ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 a 21. august ako Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968.

Doterajší Deň zahraničných Slovákov sa premenuje na Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Má sa tak zosúladiť názov pamätného dňa venovaného Slovákom žijúcim v zahraničí s formuláciou uvedenou v Ústave SR a v zákone o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Oslavuje sa 5. júla.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img