ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Reformné zmeny v justícii, zaisťovanie majetku aj dočasná ochrana podnikateľov sú účinné od Nového roka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ministerstvo spravodlivosti SR |MM|   Reformný ústavný zákon týkajúci sa justičných zmien, efektívnejšie zaisťovanie majetku, či dočasná ochrana podnikateľov vo finančných ťažkostiach. Všetky tieto legislatívne zmeny, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej, nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2021. Zaisťovanie majetku, zmeny v ústave, či nové trestné činy prikrmovania a ohýbania práva sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Zmenami v dočasnej ochrane podnikateľov ministerstvo zase reagovalo na zložitú situáciu spôsobenú pandémiou COVID-19.

Som rada, že sme presadili  veľký, reformný, ústavný návrh justičných zmien. Všetky zmeny obsiahnuté v schválenom zákone podľa mňa legitímne reagujú na dianie v justícii, ktorému sa nemôžeme len prizerať a čakať na aktivovanie sa samo-očistných mechanizmov. K príprave tohto zákona som pristupovala s veľkým rešpektom a pokorou. Záleží mi na tom, aby sa aj cez túto zmenu ústavy naša spoločnosť posunula v hodnotách ďalej, pričom tou základnou hodnotou v tomto prípade je, aby spravodlivosť a rovnosť neboli vnímané ako niečo formálne, ale ako niečo so skutočným obsahom. Rovnako ma teší, že sme v koalícii našli zhodu na podobe zákona o zaistení majetku, po ktorom sa tu roky volá. To, že potrebujeme funkčný zákon sa ukázalo v mnohých známych kauzách, či už je to prípad Kočnera, Bašternáka, Bödöra. Sledovali sme tu prípady, kedy si úrady medzi sebou prehadzovali zodpovednosť, zatiaľ čo páchateľ sa špekulatívnymi prepismi zbavoval majetku priamo pred očami verejnosti. Z tohto pohľadu vnímam tento zákon ako kľúčový,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

REFORMNÉ ZMENY V JUSTÍCII

Ústavný zákon v oblasti justície zahŕňa:

  • reformu zloženia Súdnej rady SRv podobe zavedenia regionálneho princípu pri voľbe jej členov sudcami tak, aby sa zvýšila jej reprezentatívnosť a vedela nastaviť justícii skutočné zrkadlo;
  • previerky majetkových pomerov sudcova previerky sudcovskej spôsobilosti;
  • reformu zloženia Ústavného súdu SRs brzdami proti pasivite parlamentu pri nezvolení kandidátov na ústavných sudcov, ako aj s brzdou proti koncentrácii moci v rukách jednej politickej reprezentácie pre prípad, že by väčšina ústavných sudcov bola volená jednou politickou garnitúrou;
  • zavedenie vekového cenzupre zánik funkcie sudcu všeobecného súdu a sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky;
  • zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý má plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a ďalšie právnické profesie. Najvyšší správny súd má začať svoju činnosť vykonávať v auguste 2021. Bude tak priestor urobiť všetko potrebné pre zabezpečenie riadneho fungovania tohto súdu, vrátane jeho personálneho obsadenia.

 

Bližšie informácie o zmenách možno nájsť na stránke:

http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=3060

ZAISŤOVANIE MAJETKU

Hlavné okruhy možno zhrnúť do nasledovných bodov:

  • správa zaisteného majetku – úplne nová právna úprava;
  • zefektívnenie nástrojov pre zaisťovanie majetku v trestnom konaní – zmena Trestného zákona a Trestného poriadku;
  • zriadenie úradu pre správu zaisteného majetku – tu platí odložená účinnosť k 1. augustu 2021 s cieľom zabezpečiť organizačno-personálnu, procesnú a materiálnu pripravenosť tohto úradu pre výkon navrhovanej pôsobnosti.

Návrh zákona ďalej v súlade s programovým vyhlásením vlády zavádza dve nové skutkové podstaty trestných činov, a to trestný čin ohýbania práva a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody (prikrmovanie).

Táto právna úprava priniesla aj ďalšie zmeny. Napríklad rozsudky senátov budú po novom obsahovať aj pomer hlasov, akým bol prijatý výrok o vine, výrok o treste a výrok o ochrannom opatrení. Zároveň sa do Trestného poriadku zavádza aj právo na vyjadrenie odlišného názoru v prípade rozsudkov súdu v trestných veciach. Rovnako ministerstvo spravodlivosti pripravilo zmenu, ktorou sa upravujú trestné sadzby  niektorých trestných činov spáchaných počas núdzového stavu.

Podrobnejšie informácie možno nájsť na stránke:

http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=2969

DOČASNÁ OCHRANA PODNIKATEĽOV VO FINANČNÝCH ŤAŽKOSTIACH

​Podnikatelia budú pred ekonomickými dopadmi koronakríz​y chránení aj po 1. januári 2021.  Zámerom ministerstva spravodlivosti je pomôcť podnikateľom štandardným inštitútom dočasnej ochrany obdobne ako je to v zahraničí. Pripravili sme preto nový zákon o dočasnej ochrane podnikateľov vo finančných ťažkostiach, vďaka ktorému bude dočasná ochrana podnikateľov od 1.1.2021 pôsobiť ako trvalejší nástroj, pričom nová právna úprava sa oproti pôvodnej významne líši. O dočasnú ochranu budú môcť po novom totiž požiadať už len podnikatelia, u ktorých existuje predpoklad životaschopnosti ich podniku a s dočasnou ochranou súhlasia aj rozhodujúci veritelia podnikateľa.

 

Viac informácií nájdete na stránke:

http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=3057

MALÝ KONKURZ

Od 1. januára 2021 je účinná aj ďalšia novinka. Nízkonákladový, rýchly, malý konkurz. Opatrenie je určené pre malé firmy, podnikateľov (povedzme reštaurácie, či malé s.r.o.-čky), ktorým ich zámer – možno aj v dôsledku koronakrízy – nevyšiel, aby mohli odísť z trhu pomerne rýchlo a nebola to pre nich „trauma“ na ďalších 5 rokov v rámci procesu riadneho konkurzu. Legislatíva podstatne zjednodušuje pravidlá pre vedenie konkurzu a pri splnení podmienok súd vyhlási malý konkurz na majetok dlžníka do 15 dní od doručenia návrhu.

 

Viac informácií nájdete na stránke:

http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=3057

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img