ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

V SIŽP prebehla kontrola NKÚ SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

PODĽA ZISTENÍ NAJVYŠŠIEHO KONTROLNÉHO ÚRADU SLOVENSKEJ REPUBLIKY JE SLOVENSKÁ INŠPEKCIA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA PERSONÁLNE PODDIMENZOVANÁ

SIŽP |MM|  Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR) v decembri ukončil kontrolu zameranú na posúdenie efektívnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) za obdobie rokov 2015 až 2019 v oblasti kontroly skládok a skládkovania odpadov. NKÚ SR vo svojom protokole odporúča posilniť ľudské a materiálne zdroje SIŽP.

SIŽP je na základe zistení NKÚ personálne poddimenzovaná. Výkon práce inšpektorov na úseku integrovaného povoľovania a kontroly, v rámci ktorého je SIŽP správnym orgánom v integrovanom povoľovaní, považuje NKÚ SR za mimoriadne náročný a výrazne kapacitne preťažený. NKÚ SR na základe týchto zistení odporúča SIŽP, aby sa v spolupráci s ministerstvom životného prostredia (MŽP SR) zvýšila kapacita ľudských a materiálnych zdrojov. Tento krok by podľa NKÚ urýchlil a zefektívnil inšpekčnú a analytickú činnosť: „Dochádzalo by k častejšiemu odberu a analýz vzoriek odpadu, ako aj odberov a analýz iných látok ako plynov, priesakových kvapalín a výluhov, prípadne odpadových vôd, produkovaných skládkou odpadu“ uvádza NKÚ SR v protokole z kontroly. Správa NKÚ SR ďalej zdôrazňuje, že len prostredníctvom posilňovania schopností a kapacít inšpektorov a prispôsobenia finančných a ľudských zdrojov na adresné potreby inšpekcie, sa SIŽP môže stať efektívnym orgánom postihovania environmentálnych deliktov.

SIŽP by podľa výsledku kontroly NKÚ SR mala disponovať vlastným vybavením na odber a analýzu vzoriek. Správa z kontroly NKÚ SR poukazuje na nedostatočné kapacitné a materiálové vybavenie, ktoré neumožňuje SIŽP vykonávať vlastné odbery vzoriek a ich analýzy. Z tohto dôvodu inšpektori SIŽP nemajú možnosť preveriť zloženie odpadu pri každej kontrole skládky. SIŽP chýbajú kapacity a zdroje na systematické, alebo aspoň častejšie vykonávanie kontrol a vlastných odberov vzoriek a ich rozborov.

NKÚ SR zároveň upozornil na viaceré prijaté legislatívne zmeny, ktoré priniesli navýšenie agendy SIŽP, no bez náležitého personálneho posilnenia. Novela zákona č. 10/1996 Z. z. o kontrole v štátnej správe v znení neskorších predpisov účinná od 1. januára 2020 prikazuje, aby na kontrole boli prítomní aspoň dvaja kontrolóri. Napriek tomu, že by to malo znamenať prirodzené navýšenie počtu inšpektorov, neudialo sa tak.  NKÚ SR vo svojom protokole poukázal aj na zákon č. 409/2011 Z. z. o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov: „SIŽP neboli taktiež pridelené žiadne finančné zdroje na zabezpečenia ľudských zdrojov spojené s výkonom štátneho dozoru v zmysle zákona o environmentálnych záťažiach, pričom doložka vplyvov k zákonu predpokladala ich navýšenie.“

Návrh rozpočtu na rok 2021 však paradoxne priniesol výrazné zhoršenie personálnych kapacít SIŽP. SIŽP ako rozpočtová organizácia zriadená MŽP SR, je pri návrhu rozpočtu viazaná záväznými ukazovateľmi, ktoré určuje Ministerstvo financií SR. V júli tohto roka SIŽP obdržala podklady pre vypracovanie návrhu rozpočtu na rok 2021, v rámci ktorých boli záväzné ukazovatele týkajúce sa počtu zamestnancov a výdavkov na nich znížené o 10%. „Už dávnejšie som upozorňoval, že takéto plošné znižovanie nedáva zmysel a obzvlášť pri SIŽP je v príkrom rozpore aj so samotným programovým vyhlásením vlády na roky 2020-2024,“ doplnil generálny riaditeľ Jenčo. V SIŽP momentálne prebieha avizované prepúšťanie zamestnancov. Prepusteným zamestnancom prináleží odstupné či odchodné, takže konečná úspora sa na rozpočte prejaví možno ako polovičná.

SIŽP je nielen poberateľom príspevku zo štátneho rozpočtu ale aj prispievateľom. Pokuty uložené inšpektormi SIŽP sú príjmom Environmentálneho fondu. Minulý rok SIŽP uložila pokuty v kumulatívnej hodnote presahujúce 1,7 milióna Eur.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Všetky úrady sú poddimenzované… otázkou však ostáva kto bude toľkých úradnikov živiť, oni nie sú výrobný sektor ani služby … tým chcem povedať toľko že sú platený štátom, mestom alebo inou neziskovou inštitúciou… teda okrem mesta sereď tu sa dá dosiahnuť aj zisk (vačkový) 😂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img