ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

NAKA: Stanovisko k priebehu akcie z minulého týždňa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov, teda počet zasahujúcich policajtov a použitie špeciálnej jednotky vychádzala z individuálneho posúdenia z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť.

Jednalo sa o členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a taktiež bol odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor.
Veliaci akcie zodpovedá pri zásahu za bezpečnosť osôb voči, ktorým sa zasahuje, zároveň za bezpečnosť osôb vykonávajúcich zásah.

Prehliadka nebytových priestorov je podľa Trestného poriadku zákonným nástrojom ako zabezpečiť dôkazy do trestného konania, preto jej spôsob vykonania musí zodpovedať naplneniu účelu konania.

Použitie donucovacích prostriedkov, je striktne vymedzené v ustanoveniach zákona o Policajnom zbore.

Zadržaná osoba J.H. bola po vykonaní bezpečnostnej prehliadky, nakoľko k jeho zadržaniu došlo v budove Prezídia P PZ. V tomto konkrétnom prípade, vzhľadom na vyššie uvedené ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík, neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe.

O spôsobe zásahu a použití príslušníkov ÚOU (Lynx Commando), rozhodla vedúca špecializovaného tímu, ako veliaca akcie.

 

zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img