ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Premiér: Niektoré školy sa otvoria,testovanie preberám do vlastných rúk

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM| Na Slovensku sa možno v pondelok (7. 12.) otvoria niektoré školy. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania. Priznal, že jedna zo škôl, ktorá sa do pilotného testovania zapojí, bude aj súkromná škola, kde chodia jeho dcéry.

„Som sklamaný z prístupu ministerstva školstva k tejto veci. Stačilo. V stredu na vláde som požiadal ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby v prípade, ak zabezpečím všetko ostatné, neblokoval otvorenie škôl. Bude to niekoľko škôl, ale chcem dokázať, že nie je čas na výhovorky,“ skonštatoval Matovič. Je v kontakte s viacerými zriaďovateľmi, ktorí deklarovali, že dajú pretestovať žiakov, ich rodičov i svojich zamestnancov. Spomenul aj istého primátora mesta, ktorý vyjadril ochotu takto otvoriť všetky školy v pôsobnosti svojej samosprávy.

Predseda vlády vyhlásil, že chce na pilotnom otvorení niektorých škôl dokázať, že sa to dá. „Chcem dosiahnuť, aby v pondelok ‚x‘ škôl na Slovensku otvorených bolo. Je to čisto moja osobná iniciatíva. Informoval som o tom ministrov,“ uviedol Matovič. Školáci, ktorí sa dajú otestovať, budú mať podľa neho prezenčnú výučbu. Neotestovaní žiaci sa majú vzdelávať dištančne.

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Ďalší návrh na návrat žiakov do škôl, v poradí už tretí, chce minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) predstaviť pred Vianocami, a to do 23. decembra.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Matelko zadal SaS nesplniteľné úlohy ako učiteľ žiakom,a teraz sa ide ukazovať ako záchranca škôl,samozrejme najmä tej školy,kde chodia jeho premúdrelé dcéry,jedna je múdrejšia ako Sulík.Celkom náhodou majiteľ tejto školy zabezpečuje pre Matelka tie 30% antigénové testy za primerané miliónové zisky.Transparentnosť ako hovädo.Po zmene vlády bude mať NAKA asi znova veľa práce.

  2. urážať deti hocikoho je mimoriadne úbohé, zmôžu sa na to iba najväčší chudáci, ako si ty Havran. Staraj sa o tie svoje, keď nejaké máš, aby sa nemuseli za teba hanbiť.

  3. Havran 3. decembra 2020, 10:03 – vo svojom prispevku ste ako obycajne pomiesal vela veci a zaroven ste urobil zavery podla svojich predstav.

    Osobne ani ja neschvalujem niektore konanie I.Matovica, no nenesiem ani zodpovednost za ne. Rovnako ani Vy.

    Myslim si, ze nie je stastnym riesenim testovanie na skole kde chodia jeho deti – vysledky testu nemusia byt objektivne.
    Vhodnejsia by bola akakolvek nahodne vybrana skola, ktorej zriadovatelom je mesto.

    Co sa tyka testov, ich nakup mal byt transparentny a nemam pocit ze by z neho padli niekomu zlate tehlicky do treszora, ako za vlady Fica a Pellegriniho Kicurovi. Ale ak vznikne podozrenie, niet dovodu, aby policia nepresetrila aj tieto (vlastne vsetky) nakupy za verejne peniaze.

    Co sa tyka kauzy, tato ma evidentne hlbsie korene a myslim si, ze by viac menej osobne konflikty medzi jednotlivymi clenmi vlady nemali byt riesene tymto sposobom.

  4. Myslím, že v prvom rade tu ide o súboj dvoch koaličných partnerov. Samotný záujem na otváraní škôl je na druhom mieste.

  5. V Nemecku sú dosť tvrde obmedzenia,ale školy a škôlky majú otvorené,ako tvrdia..vzdelanie je prvoradé..tu sa riešili kostoly,reštiky a podobne..a neviem,či má zmysel púštať deti do školy na 2 týždne,je tam riziko stúpania pozitivity na Covid…testovanie žiakov by malo význam,ak by to boli PCR testy,testovať AG testami,má význam,ak má niekto respiračné príznaky,ved aj včera minister zdravotníctva na tlačovke spomínal,že mobilne odberne miesta by mali navštevovať hlavne ľudia s príznakmi,aby eliminovali šírenie infekcie..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img