ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Poznáme výsledky súťaže Zlatý mravec 2020

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM|  Na Ministerstve životného prostredia SR ocenili najlepšie projekty odpadového hospodárstva v rámci súťaže Zlatý mravec 2020. Hodnotiaca komisia rozhodla o piatich víťazoch v jednotlivých kategóriách a o udelení jedného čestného uznania. Za envirorezort ocenenia odovzdal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.

Súťaže Zlatý mravec 2020 sa zúčastnili jednotlivci i spoločnosti, ktoré aktívne pôsobia v niektorej z oblastí odpadového hospodárstva, navrhujú inovatívne a efektívne riešenia na jeho napredovanie alebo dosahujú pozitívne výsledky v oblasti environmentálnej výchovy.

„Odpadové hospodárstvo je oblasť, v ktorej musí Slovensko výrazne pridať a potrebuje pozitívne príklady. Som presvedčený, že všetky víťazné projekty si zaslúžia prívlastok usilovnosť, kreativita, nápaditosť, neúnavnosť, kolektívna práca, organizovanosť, energia a tvorivosť,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.

Víťazmi súťaže Zlatý mravec za rok 2020 sa stali:

  1. V kategórii Komunálne odpadové hospodárstvo:  Ing. Anna Vargová, KOLO, občianske združenie za projekt „KOLO – Mestský bazár na Bazovej. Pilotný projekt Reuse centra“. V rámci projektu dostali funkčné, zachovalé a stále hodnotné veci druhú šancu. Začiatkom októbra navštívilo mestský bazár na Bazovej ulici v Bratislave približne 900 ľudí, ktorí si zakúpili takmer 3000 vecí. Takto sa podarilo nájsť opätovné využitie pre až 4,5 tony predmetov, ktoré by inak skončili v komunálnom odpade.

 

  1. V kategórii Firemné odpadové hospodárstvo: Miroslav Havadej, LIDL Slovakia za projekt, „Bude z toho haluz“. Projekt vznikol ako reakcia na schválený zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorý má vstúpiť do platnosti 1. januára 2022. Projekt umožňuje zákazníkom nakupujúcim v dvoch predajniach LIDL v bratislavskom Ružinove odovzdávať PET fľaše a kovové nápojové obaly prostredníctvom zberných automatov, pričom za každý odovzdaný obal prispeje spoločnosť LIDL sumou 0,10 € na revitalizáciu mestského parku Ostredky. Projekt v predstihu umožňuje zákazníkom privyknúť si na pripravovaný spôsob zálohovania nápojových obalov, čo zabezpečí ich budúcu vysokú mieru recyklácie.

 

  1. V kategórii Environmentálna výchova: Mgr.art. Táňa Zacharová za projekt „Garbage Gobblers, vzdelávací webový portál s tabletovou hrou“. Cieľom je využiť vzdelávací potenciál hier a nájsť zábavnú formu, akou podať tému odpadov, ich triedenia a využívania prostredníctvom interaktívneho virtuálneho zážitku. Zámerom projektu je nielen pomôcť deťom pochopiť, ako odpady škodia prírode a ako ich vieme recyklovať, ale mala by ich aj motivovať a dať im pocit, že osud planéty je aj v ich rukách a že na ich snahe záleží.

 

  1. V kategórii Inovatívne riešenie: Hugo Repáň za projekt „Recyklácia cigaretových filtrov“. Projekt sa zaoberá zberom cigaretových filtrov na miestach ich vzniku, ich vytriedením a spracovaním na priemyselné využitie. Zámerom projektu je recyklácia 1 tony cigaretových filtrov mesačne na území SR. Cigaretové filtre obsahujú množstvo toxických a karcinogénnych látok, ktoré predstavujú možný zdroj ohrozenia pre pôdu, vodu, zložky ekosystémov i ľudské zdravie.

 

  1. V kategórii Študentský projekt: Ing.Tímea Šefčíková za Diplomovú prácu „Termické procesy ako spôsob odstraňovania farmaceutík z čistiarenských kalov“. Autorka odbornej práce podrobne porovnáva výskyt farmaceutík a rôznych liečiv v čistiarenských kaloch ôsmich slovenských čistiarní odpadových vôd. Hlavná časť práce sa zaoberá vplyvom termických procesov na redukciu, prípadne úplné odstránenie farmaceutík z čistiarenských kalov. Riešenie predstavuje vhodnú alternatívu na ich úpravu a bezpečnejšie používanie kalov na poľnohospodárske alebo iné účely.

 

Odborná komisia udelila Čestné uznanie Ing. Tomášovi Ščepkovi, PhD. za originálny prístup k riešeniu problematiky znečistenia vodných tokov a lužnej krajiny použitými PET fľašami. Autor projektu „PET Kajak“ si vlastnoručne z odpadového materiálu zhotovil kajak, na ktorom splavil slovenský úsek Dunaja. Projekt je dokumentovaný filmovou kamerou a predstavuje silné výchovné posolstvo pre všetky generácie.

 

Ocenenie Zlatý mravec sa udeľuje od roku 2006 v 5 kategóriách odpadového hospodárstva. Vyhlasovateľmi ocenia Zlatý mravec sú: Reclay Slovensko, s.r.o., Ministerstvo životného prostredia SR, Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve, Asociácia priemyselnej ekológie na Slovensku a Združenie organizácií verejných prác.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img