ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Ako pandémia ovplyvnila užívanie drog?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM|  Od začiatku roku 2020 bojujú európske krajiny s pandémiou ochorenia COVID-19 spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2. Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) iniciovalo štúdiu, ktorej cieľom bolo preskúmať súčasnú situáciu.

Závery štúdie vám prinášame pri príležitosti Európskeho týždňa boja proti drogám, ktorý pripadá každoročne na 3. novembrový týždeň:

  • Dáta naznačujú, že došlo k určitému zníženiu spotreby nelegálnych drog. Dôvodom je pravdepodobne kombinácia faktorov ako sú zhoršený prístup a príležitosti pre užívanie drog, zatvorenie zábavných podnikov a opatrenia prijaté v súvislosti s lockdownom v krajinách. Dôležitú úlohu zohrávajú aj finančné faktory vrátane straty príjmu a finančnej neistoty.
  • Zdá sa, že najviac bolo ovplyvnené užívanie kokaínu a MDMA. Pokiaľ ide o kanabis, tak údaje naznačujú, že niektorí príležitostní používatelia prestali alebo obmedzili používanie počas obdobia lockdown, zatiaľ čo tí, ktorí častejšie alebo intenzívnejšie používali kanabis zvýšili svoju spotrebu. Dôvodmi zvýšeného používania kanabisu bola najmä úľava od nudy a úzkosti.
  • Zmeny súvisiace s užívaním alkoholu sa týkali najmä častejšieho pitia alkoholu, pitia väčšieho množstvo alkoholu a pitia osamote. V niektorých prípadoch bolo zvýšené užívanie alkoholu spojené so zvýšeným používaním liekov na predpis. Motivácie pre zvýšené užívanie týchto dvoch látok zahŕňali zvládanie úzkosti, depresie a abstinenčných príznakov spojených so zníženou dostupnosťou iných drog.
  • Ľudia obmedzili užívanie drog počas lockdownu z dôvodov ako sú obmedzené príležitosti, či znížená dostupnosť drog. Po odstránení obmedzení sa môže obnoviť prístup k drogám obvyklými spôsobmi.
  • Obzvlášť znepokojujúce je však zvýšenie konzumácie alkoholu, ale tiež zneužívanie liekov na predpis.

Celú správu Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť si môžete prečítať tu: https://bit.ly/EMCDDA-drogy-pocas-pandemie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img