ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Ján Budaj: Ľudia si zaslúžia pravdivé informácie o kvalite ovzdušia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

 

MŽP SR |MM| Neuspokojivá situácia s kvalitou ovzdušia na Slovensku pramení aj v nedostatočnej informovanosti verejnosti. Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil webovú aplikáciu dnesdycham.sk, ktorej cieľom je zrozumiteľnou formou informovať verejnosť o kvalite ovzdušia na Slovensku.

„Chceme lepšiu osvetu a informovanosť o stave ovzdušia na Slovensku. Webová stránka dnesdycham.sk sama o sebe nezastaví znečistenie, ktoré plynie do ovzdušia. Som však presvedčený, že iba informovaní ľudia budú podporovať také politiky, ktoré nám prinesú dobrú správu, ktorou je dýchať čistý vzduch,“ prízvukoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Aktuálne 38 monitorovacích staníc zaznamenáva informácie o základných znečisťujúcich látkach v ovzduší. Ich počet SHMÚ postupne rozširuje o 14 nových lokalít. Na hodinovej frekvencii ide o prachové častice PM10 a PM2,5, oxid siričitý, oxid uhoľnatý, oxidy dusíka, benzén a ozón. Údaje sú v aplikácii prevádzané do indexu kvality ovzdušia, ktorého účelom je súhrnne a zrozumiteľne oboznamovať širokú verejnosť o stave kvality ovzdušia prostredníctvom farebnej a slovnej informácie.

Mapa obsahuje farebné body, ktoré lokalizujú sieť monitorovacích staníc. Farba bodu indikuje úroveň kvality ovzdušia. Po prvom kliku na stanicu sa zobrazí emotikon vo farbe aktuálnej úrovne kvality ovzdušia. Po ďalšom kliku priamo už na políčko s emotikonom sa užívateľ dostane priamo na podstránku konkrétnej zóny alebo aglomerácie.

Webová aplikácia je výstupom projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, vďaka ktorému Slovensko vytvorilo národnú sieť manažérov kvality ovzdušia. Viac informácií o projekte si môžete pozrieť na adrese: www.populair.sk.

Podľa Európskej environmentálnej agentúry kvôli znečisteniu ovzdušia každý rok predčasne umiera viac ako 400-tisíc ľudí v Európe. Na Slovensku je to približne 5-tisíc predčasných úmrtí ročne. Dlhodobé vystavenie vplyvu znečisťujúcich látok v ovzduší vedie k srdcovým ochoreniam, rakovine pľúc či ochoreniam dýchacej sústavy, akým je napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc. Znečistenie ovzdušia negatívne vplýva na nervovú sústavu, obličky, pečeň a ďalšie orgány. Na Slovensku majú najväčší podiel na zlej kvalite ovzdušia predovšetkým vykurovanie domácností nekvalitným palivom, doprava, priemyselná činnosť, poľnohospodárstvo, či energetika.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Určite si zaslúžia aj funkčné kanáalizacie, aby sa z výkalov po uliciach neznečisťovalo prostredie vírusmi a baktériami.

  2. Anonym 11. novembra 2020, 5:22 – tak, tak… Ak sa tak deje, je potrebne pytat sa starostu a poslancov z obce kde hovna plavaju po ulici, kam dali peniaze, co pre funkcnu kanalizaciu urobili a to roky dozadu. A odpoved na dovod znecistovania bude na svete…

  3. Roky dozadu tieto akcie riadil štát a pán minister o tom musí vedieť a prevziať zodpovednosť pravda ak to dokáže…

  4. A teraz vážne. Bol niekedy Budaj na zhromaždení ohľadom životného prostredia v minulosti ? Angažoval sa v minulosti o životné prostredie ? Zvolával tlačovky ohľadne životného prostredia ?
    Alebo ho len Matovič dal za zásluhy na ministerskú stoličku bez akéhokoľvek adekvátneho odborného vzdelania ?

  5. Komu platime za kanalizacacne cize stočne tak ten by sa mal aj starat o rozpadnute kanalizacne potrubia. A nie len uctovat prachy ale aj rekonstruovat. Napriklad Fandlyho sidlisko je cela kanalizacia pod zemou rozpadnuta a zanesena a prerastena. Katastrofa ked som videl v akom je stave. Ale vsetci mlcia a nic nevedia a nevidia. A Budaj tu bude jebat chudobu za vykurovania svojich domov. Chcu to cielene zakazat aby sa platilo len korporaciam za plyn a elektriku. Ale ze tie radioaktivne atomove elektrarne su podstatne nebezpecnejsie a skodlivejsie pre planetu to je ok.Nebezpecna je prasnost z dopravy a polnohospodarstva a samozrejme fabrik ako je napr . recyklovanie baterii co tu mame a pod. kedy citit kyselinu v ovzdusi a to hlavne v noci Ale urcite nie z vykurovania domov drevom. Nezabudajme ze tato planeta bola spalovana a to bez hasicov miliony rokov a to v podstatne vecsom rozsahu a prezila. Znovu sa tu tlacia ekonomicke záujmy korporacii nad zdravym rozumom.

  6. Nazor 11. novembra 2020, 7:59 – az teraz vazne: vyzera to tak, ze pouzivat Google, citat a pisat viete.

    Neskusite si pred napisanim prispevku nieco z minulosti Budaja zistit?

    Netreba zachadzat daleko, staci zostat tu na SOL. Maly tahak:

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/bratislava-nahlas/index.html

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/konferencia-bratislavanahlas/index.html

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2020/05/14/budem-navrhovat-zmenu-legislativy-hoci-si-ju-doteraz-strazila-tzv-odpadarska-mafia-jan-budaj-minister-zivotneho-prostredia/

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/hovorit-nahlas-kedysi-a-dnes-1/index.html

    Cely nas zivot, myslenie, konanie je o poznani. Hlupy clovek bez poznania nestuduje, nestretava sa s ludmi v prostredi intelektualov, no z pravidla je velmi aktivny na socialnej sieti, vrieska na stadione s poharom piva a diskusie vedie v krcme 4. cenovej – zial s rovnako zmyslajucimi a mentalne vybavenymi jedincami.

    A tak clovek s rozhladom a vedomostami v spolocnosti trpi. Ano, mozeme si vybrat podnik, kde si dame kavu, no hlas pri volbach mame zial len jeden.

    A potom na najkompetentnejsiu osobu prave na ministerstvo ZP musime cakat roky. Dnes je ministrom ZP Jan Budaj. Kompetentnejsi doteraz nebol a uz zial asi ani nebude. To nehovorim ja – to napisala historia…

  7. Anonym 11. novembra 2020, 10:30 – historia sa pise davno a v jeho pripade je uz napisana. Zivot nezacal pred pol rokom ci dnes…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img