ISSN 1337-8481

nedeľa, 28. apríla, 2024

Vicepremiérka Remišová: Z nórskych fondov obnovíme ďalšie štyri pamiatky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM|  Ochrana a obnova národného kultúrneho dedičstva zostáva prioritou aj v čase súčasnej zdravotníckej a ekonomickej krízy. Zdôraznila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, pod ktorej rezort od 1. októbra 2020 prešli grantové schémy EHP a Nórska.

„Teší ma, že z grantového mechanizmu EHP môžeme podporiť obnovu a rekonštrukciu ďalších štyroch cenných pamiatok. Táto správa je dôležitejšia o to viac, že prichádza v čase, kedy riešime veľké výzvy, ktoré pred nás postavila pandémia koronavírusu. Chod spoločnosti a hospodárstva sa však nemôže zastaviť ani v tejto sťaženej situácii. Týka sa to tiež ochrany nášho národného kultúrneho dedičstva, pri ktorého záchrane sa veľakrát hrá doslova o čas. Ak by efektívna pomoc neprišla včas, škody na pamiatkach by mohli byť už nenapraviteľné,“ zdôraznila vicepremiérka Veronika Remišová.

V rámci výzvy CLT01 v oblasti Kultúra bola ešte v júli 2020 schválená podpora pre 12 projektov zameraných na obnovu nehnuteľného kultúrneho dedičstva. Teraz sa k nim pridávajú ďalšie štyri projekty, keďže alokácia pre danú výzvu bola navýšená z pôvodných 10 539 725 €  na 13 400 000 €.

Granty EHP a Nórska sú finančnou schémou, prostredníctvom ktorej Nórsko, Island a Lichtenštajnsko ako nečlenské štáty EÚ poskytujú finančné príspevky tým krajinám Únie, ktorých hrubý domáci produkt na obyvateľa je nižší ako 90 % priemeru. Na druhej strane je týmto prispievateľským štátom umožnený voľný pohyb tovarov, kapitálu, služieb a osôb v rámci všetkých členských krajín EÚ.

 

Ďalšie štyri podporené projekty:

 

Prijímateľ: Mesto Želiezovce

Podpora: 736 946 €

Projekt: Obnova strechy a severovýchodného krídla Kaštieľa v Želiezovciach. Obnova by mala prinavrátiť pôvodný vzhľad pri použití pôvodných postupov rekonštrukcie a dodatočných moderných technológií reštaurovania. Rekonštrukcia umožní vytvorenie rezidenčného umeleckého a kultúrneho centra a organizáciu kultúrnych a vzdelávacích podujatí vo vynovených priestoroch.

 

Prijímateľ: Silvia Da Col Heisar s.r.o., obec Ladce

Podpora: 438 930 €

Projekt: Cieľom je obnova časti barokového kaštieľa rodiny Motešických v Ladcoch za účelom vytvorenia kultúrneho a kreatívneho centra, ktoré by malo slúžiť miestnym obyvateľom ako aj miestnym umelcom. Jadrom projektu je obnova najcennejších častí kaštieľa – jeho západného krídla s dvomi rohovými vežičkami s tradičnými barokovými „cibuľovými“ strechami.

 

Prijímateľ: Trenčiansky samosprávny kraj

Podpora: 800 000 €

Projekt: Revitalizácia a rekonštrukcia Draškovičovského kaštieľa zo 17. storočia v obci Čachtice. Rekonštrukcia kaštieľa bude primárne zameraná na obnovu budovy v jej havarijnom stave, ale aj na komplexnú obnovu, aby bolo umožnené jej využitie. Bude slúžiť nielen ako múzeum, ale umožní tiež poskytovanie služieb turizmu.

 

Prijímateľ: Mesto Levoča

Podpora: 849 955 €

Projekt: Rekonštrukcia a revitalizácia  budovy radnice v Levoči. Zameraná bude na odstránenie príčin zatekania a zaplavenia suterénu, odstránenie následkov a čiastočnú rekonštrukciu prízemia budovy.  Súčasťou projektu budú aj kultúrno-sociálne aktivity a festivaly ako aj vzdelávacie aktivity.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img