ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Dôležité zmeny pre držiteľov ohrozených druhov živočíchov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  Ukončenie prechodného obdobia k 31. decembru 2020 a vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (UK) z Európskej únie, ktoré nadobudne platnosť 1. januára 2021, prináša vo vzťahu k problematike obchodovania s ohrozenými druhmi viaceré zmeny.

Čo všetko sa mení po uplynutí prechodného obdobia od 1. januára 2021:

1.Dovoz, vývoz a opätovný vývoz

Na obchodovanie s UK (okrem Severného Írska) bude potrebné vydanie povolenia na dovoz, vývoz alebo potvrdenia na opätovný vývoz. UK bude mať vo vzťahu k dovozu, vývozu a opätovnému vývozu postavenie tretej krajiny, avšak okrem Severného Írska, s ktorým platí režim, ako a ktorýmkoľvek iným členským štátom EÚ.

  1. Certifikáty (výnimky zo zákazu komerčných činností, potvrdenia)

Potvrdenia vydané podľa čl. 8 ods. 3 nariadenia Rady (ES) č. 338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi v platnom znení resp. certifikáty vydané UK strácajú platnosť  1. januára 2021.

Držitelia exemplárov s takýmito certifikátmi musia požiadať Ministerstvo životného prostredia SR o vydanie nového certifikátu, alebo požiadať okresný úrad podľa miesta držby v prípade exemplárov živých plazov, vtákov alebo cicavcov o vydanie preukazu o pôvode v závislosti od činnosti, ktorú plánuje držiteľ s exemplárom vykonávať.

Žiadosti je vhodné podávať na ministerstvo alebo okresný úrad ešte pred 1. januárom 2021, resp. pred uplynutím platnosti certifikátov vydaných UK.

Podrobnejšie informácie o pripravenosti na vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska zverejnila Európska komisia formou tzv. oznámenia o pripravenosti, ktoré je v súvislosti s témou obchodovania s ohrozenými druhmi nateraz dostupné v anglickom jazyku na https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/brexit_files/info_site/trade_in_protected_species_en_1.pdf.

V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte MŽP SR na emailovej adrese: citesma@enviro.gov.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img