ISSN 1337-8481

sobota, 18. mája, 2024

Vedenie mesta rekapituluje testovanie v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19 počas dvoch víkendových dní dopadlo podľa mnohých vynikajúco. V Seredi bolo pre 11 532 obyvateľov mesta od 10 do 65 rokov ale aj v prípade záujmu o testovanie pre 2 771 seniorov nad 65 rokov pripravených 12 odberných miest. Okrem domácich sa testovania zúčastnili aj ľudia z rôznych miest a obcí či zo zahraničia. Veľa obyvateľov Serede naopak bol už otestovaných vopred vo veľkých podnikoch či PCR testami.

Výsledky dopadli nasledovne:

• Vykonaných testov: 10.038 (z toho 8.131 v sobotu).
• Pozitívnych bolo: 60
• Percento pozitívnych: 0,5977

Kým organizáciu celej operácie riadila armáda, veľké úsilie musela vyvinúť najmä samospráva. Informácie prichádzali postupne, väčšinu sa vedenie mesta, krízový štáb či zamestnanci úradu dozvedali z médií. Podľa prednostu MsÚ Tibora Krajčoviča mesto vlastnými silami zabezpečilo administrátorov a dobrovoľníkov. Prioritu mali záujemcovia z lekárskeho prostredia, vrátane študentov: „Neskôr sme začali zháňať samostatne aj zdravotníkov. Tu sa ukázala v plnej sile znalosť lokálnych podmienok získaná z volebných procesov na území mesta. Vypočuli sme výzvu na zakúpenie podporného materiálu na testovanie na náklady mesta.“ Mesto teda vo vlastnej réžii vybavilo ochrannými prostriedkami administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov, boli zabezpečené lekárničky, papierové obrúsky, odpadkové koše a vrecia.

Primátor Martin Tomčányi dopĺňa: „Niekoľkokrát sme prešli odberné miesta, boli sme v stálom kontakte s veliteľmi jednotlivých stanovíšť, ak niečo bolo treba aktuálne riešiť, bolo to riešené okamžite. Vybavili sme 3 x dezinfekciu priestorov v našej réžii a v réžii hasičov a mnoho ďalších maličkostí, ktoré boli z hľadiska bezproblémového chodu dôležité. Pohotovosť mali a rozvoz zabezpečovali pracovníci mesta. Vážim si aj prístup zamestnankýň školskej jedálne ZŠ Fándlyho. Vďaka ich ochote, počas soboty a nedele bolo zabezpečené stravovanie pre všetkých pracovníkov na odberných miestach. Považujem to za našu povinnosť a je to slušnosť . Administrátorom, s ktorými  uzatváralo zmluvy mesto, boli odmeny vyplatené dnes a dodatočným náhradníkom budú zajtra.“

Primátor zdôrazňuje, že mesto Sereď má s vojenským útvarom niekoľkoročné dobré vzťahy a spoluprácu na operácii Spoločná zodpovednosť hodnotí nasledovne: „Spoluprácu s vojakmi máme v Seredi výbornú. Stretnutí s vojakmi v priebehu minulého týždňa bolo niekoľko, nenechali sme nič na náhodu a aj vďaka zodpovednému prístupu a vzájomnej ochote spolupracovať testovanie bolo pripravené na relatívne slušnej úrovni. Aj tu sa ukázalo, že keď ľuďom ide o vec, vedia sa zomknúť.“

Dobrou správou bolo, že všetkých 12 odberných miest v Seredi bolo pripravených a testovanie začalo hneď v sobotu skoro ráno. To v mnohých mestách nebolo štandardom. Veľmi tomu však napomohlo piatkové vzájomné pretestovanie odberných tímov – už priamo na odberných miestach a to zdravotníkov ako aj administrátorov. Okrem nich boli pretestované aj opatrovateľky a dobrovoľníci, ktorých nie všetkých ste mohli vidieť priamo na odberných miestach. Pracovali ako šoféri zásobovania, kuchárky, upratovačky, nákupcovia tovaru, telefonisti a mnohí ďalší, ktorí vykonávali iné potrebné práce.

„Toto piatkové pretestovanie priamo na odberných miestach nám v praxi ukázalo viacero námetov, na ktoré sme ihneď reagovali do neskorej noci. Preto sme na viacerých odberných miestach vytvorili aj posilnené odberné teamy o zdravotníkov, ktorých sme mali najprv ako administrátorov, resp. sme privolali do práce pripravených a už pretestovaných náhradníkov,“ hovorí prednosta Krajčovč a pokračuje: „Mali sme výborných zdravotníkov, šikovných administrátorov a s ochotou pracujúcich dobrovoľníkov. Vojaci nielenže velili a materiálne zabezpečovali odberné miesta pravidelnými hláseniami, no okrem toho mnohí aj vzorne samotnou prácou pomáhali k plynulému testovaniu.“

Na plynulý priebeh dozerali aj príslušníci štátnej a mestskej polície. Dezinfekciu odberných miest pred testovaním a po každom dni testovania vykonávali hasiči, dobrovoľní hasiči a pracovníci mestského úradu.

Primátor Martin Tomčányi hodnotí priebeh testovania nasledovne: „Neprináleží mi hodnotiť celkovú pripravenosť, resp. nepripravenosť akcie z pozície vlády. Úloha samosprávy je pomáhať a zhostiť sa prípravy podľa najlepšieho vedomia a svedomia. To všetko samosprávy urobili a trúfam si povedať, že 80% prípravy bolo na ich pleciach. Zabrali starostovia i primátori so svojimi ľuďmi a to je pozitívne. Dúfam, že si to niekto uvedomí.“

Zorganizovať takúto obrovskú akciu si vyžadovalo veľké úsilie a odhodlanie. Mesto Sereď má ale na riadiacich pozíciách tých správnych ľudí, zásluhou ktorých bolo všetko zabezpečené. „Máme výhodu, že mesto má solídnych zamestnancov a výborného prednostu ktorý ich riadi. Od práce Tibora Krajčoviča , jeho schopností spolupracovať, rozmýšľať v súvislostiach v prospech nášho mesta sa odvíja veľa dobrých vecí. Prednosta odviedol opäť obrovský kus práce,“ hovorí primátor a pokračuje: „Dovoľte nám obom vyjadriť poďakovanie všetkým, čo len malým kúskom prispeli k hladkému priebehu. Slovo ĎAKUJEM je len skromné vyjadrenie úcty k ich vykonanej práci nielen počas celého víkendu – ale aj k prípravným prácam. Takto obšírna akcia sa nedá pripraviť na mieru každému občanovi. Samozrejme, vyskytli sa aj nedostatky a vypočuli sme si aj nelichotivé slová. Celkovo bolo ale testovanie v meste pokojné a z pozície mesta zvládnuté. Ten, kto bol týždeň pri príprave takejto akcie a potom si ju zažil aspoň cez jeden cca 18-hodinový pracovný deň na vlastnej koži – vie o čom to bolo.“

Tibor Krajčovič za seba dodáva: „Mal som tú česť a som vďačný za to, že som získal nové skúsenosti a spoznal pár skvelých ľudí.“ K jeho slovám sa pripája aj Martin Tomčányi : „Opäť nová skúsenosť a stretnutie s ľuďmi ktorí vedia nezištne pomôcť a s ktorými sa rád stretnem opäť.“

ĎAKUJEME…

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img