ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Mesto Sereď získalo významné ocenenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mesto Sereď a primátor Martin Tomčányi získali významnú poctu od Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Medailu Chatama Sofera prišiel na pôdu mestského úradu odovzdať riaditeľ múzea Pavol Mešťan.

Medailu Chatama Sofera udeľuje Múzeum židovskej kultúry ako poďakovanie a uznanie za rôznu pomoc pri snahe nezabudnúť na holokaust. Navrhol ju slovenský rodák akademický sochár Wiliam Schiffer, ktorý polovicu života prežil v Paríži. Majster Schiffer, ktorý bol jedným z najuznávanejších medailérov na svete, zomrel v auguste 2007.

Profesor Pavol Mešťan vystúpil pred poslanecký zbor a v príhovore poznamenal: „Som veľmi rád, že sme sa rozhodli poctiť mesto Sereď, ktoré stálo od začiatku pri nás v časoch budovania múzea holokaustu. Renovácia múzea spolu s prípravou a zbieranie exponátov trvala dlhých 20 rokov.“

V týchto dňoch múzeum na Kasárenskej ulici ukončuje poslednú budovu, v ktorej bude nielen výstavná sieň ale aj študovňa. Zároveň sa v priestoroch múzea dorába depozit, ktorý bude najvýznamnejším a najlepšie vybaveným depozitom na Slovensku.

Profesor Mešťan zvlášť poďakoval primátorovi Tomčányimu zato, že celý ten čas stál pri tých, ktorí sa na vzniku múzea podieľali. V rámci svojej právomoci aj osobne pomáhal pri rôznych administratívnych činnostiach a pri riešení problémov. Primátor ale medailu nepovažuje iba za svoje osobné ocenenie ale je to určitý druh poďakovania za prácu všetkých zamestnancov úradu a súčasných aj predchádzajúcich poslancov. Spoločnými silami sa v Seredi podarilo vytvoriť múzeum holokaustu, ktoré je jediné múzeum svojho druhu na Slovensku a je považované za pamätník venovaný všetkým židovským obetiam. Zaraďuje sa dokonca medzi expozície európskeho charakteru.

Medaila, ktorú mesto Sereď a primátor Tomčányi získali je jedinečná, nakoľko je týchto medailí na svete len sto kusov a žiadna nová už nevznikne. Každá medaila je očíslovaná a patrí k nej certifikát. Na avereze medaily je plastické zobrazenie hlavy a časti trupu Chatama Sofera čítajúceho knihu s naznačenými hebrejskými literami, na hlave má vysokú čiapku. V pozadí sa črtá obraz časti židovského Podhradia v Bratislave a parník plaviaci sa po Dunaji. Text v kolopise po obvode: Chatam Sofer 1762 – 1839.

Svetoznámy bratislavský rabín Chatam Sofer bol učenec a zakladateľ ješivy, v ktorej prebiehala výučba až do r. 1939. Pochádzal z Frankfurtu nad Mohanom, kde sa narodil v roku 1762. Do Bratislavy nastúpil ako rabín v októbri 1806. Založil rabínsku školu, ktorá si vybudovala výborné renomé v celej Európe. Vychoval stovky rabínov, ktorí pôsobili v mnohých krajinách. Chatam Sofer zomrel v roku 1839. Je pochovaný na židovskom cintoríne v Bratislave na nábreží Dunaja. Podľa profesora Mešťana si Chatama Sofera múzeum vybralo preto, že významne ovplyvnil celý rabínsky duchovný svet.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img