ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Tri dôvody prečo nepodceňovať tento vírus

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|   Každý má právo byť optimistom. Vo verejnej diskusii však zaznieva množstvo tvrdení (aj z úst niektorých lekárov), ktoré zľahčujú situáciu a Covid-19 vykresľujú ako banálne ochorenie. Tu sú tri dôvody, prečo by sme dnešný stav nemali podceniť:

NADMERNÉ ÚMRTIA

Aj v odborných kruhoch existujú diskusie, ako presne kategorizovať ľudí, ktorí zomreli na koronavírus. Je pravda, že metodiky ako kategorizovať úmrtia na Covid-19 sa medzi krajinami líšia. Niektorí ľudia na základe tohto tvrdia, že počet úmrtí, ktorých hlavnou príčinou bol Covid-19, je v skutočnosti oveľa nižší ako ten oficiálny. A na základe toho zľahčujú nebezpečenstvo, ktoré tento vírus predstavuje.

Najsilnejšou odpoveďou na tieto pochybnosti sú štatistiky tzv. „nadmerných úmrtí“ (excess deaths) z najpostihnutejších krajín. Tieto štatistiky hovoria, že v marci a apríli tohto roku, počas prvej vlny, bol celkový počet úmrtí v tých najviac postihnutých krajinách násobne vyšší, ako je tomu v historickom porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Znamená to, že bez ohľadu na to, ako sú úmrtia na koronavírusovú infekciu kategorizované, v tomto roku zomieralo v najviac postihnutých krajinách viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch.

PREDČASNÝ OPTIMIZMUS

Je pravdou, že počas druhej vlny v niektorých európskych krajinách rastie počet infikovaných, ale zatiaľ počet úmrtí rastie len veľmi pomaly (napríklad Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko). Je tiež pravdou, že lekári dnes vedia o niečo lepšie liečiť toto ochorenie, ako tomu bolo počas prvej vlny.

Jedným z dôvodov, prečo zatiaľ v niektorých európskych krajinách zomiera menej ľudí, aj keď rastie počet infikovaných, je, že zatiaľ sa vírus šíri najmä medzi mladými ľuďmi. Otázne je, či sa táto situácia nezmení, a či sa časom vírus nerozšíri aj medzi starších ľudí, pre ktorých je veľmi nebezpečný. Niečo podobné sa stalo napríklad na Floride. V júni tam začal rásť počet infikovaných, ale niekoľko týždňov sa to neprejavovalo na počte úmrtí, pretože infikovaní boli najmä mladí. Neskôr sa vírus dostal aj medzi starších obyvateľov a počet úmrtí začal narastať.

Navyše, žiaľ, nie pre všetky krajiny platí, že počet úmrtí nerastie alebo rastie len pomaly. U našich susedov na Ukrajine dosahujú počty úmrtí rekordné úrovne v uplynulých dňoch, podobná situácia je v Izraeli. Počet hospitalizovaných na koronavírus sa za posledné týždňe zdvojnásobil v Česku aj v Maďarsku a rekordné úrovne dosahuje aj u nás.

ZÁKERNOSŤ VÍRUSU

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom má mierne alebo žiadne príznaky. Aj kvôli tomu ho môžu mnohí ľudia podceňovať a považovať za banálnu chorobu. V skutočnosti je práve v tomto najväčšia zákernosť tohto vírusu. Nakazený človek bez príznakov sa o svojom stave nemusí ani dozvedieť, alebo si nemusí dať pozor a chorobu tak roznášať ďalej medzi zraniteľnejších a starších ľudí.

Keby sa vírus u každého človeka viditeľným spôsobom prejavoval, bolo by jednoduchšie ho zastaviť. Takto sme odkázaní na našu zodpovednosť a informovanosť. Prosíme vás, nepodceňujte tento vírus a pokúste sa šíriť tieto argumenty aj medzi vašich známych.

Tento príspevok vznikol v spolupráci s patológom Michalom Palkovičom a hlavnou odborníčkou MZ SR pre epidemiológiu Henrietou Hudečkovou.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. preco sa v clanku nespomenie aj to, ze Taliani do umrti na koronavirus zaradovali pomaly vsetky umrtia, ktore s Covidom nesuviseli? Ze tento podvod nevydrzal jeden s politikov a cele to zverejnil? To ze bol dakto pozitivny na covid neznamena ze zomrel na covid. Ale to uz do skladacky nepasuje, tak to sa radsej nezverejnuje, da sa len ze bol pozitivny a zomrel. Tak sa buduje histeria.

  2. Anonym, ako som povedal.., podľa prieskumov a výsledkov by som mal byť už minimálne na pľúcnej ventilácii. Alebo inak.., pracujem vo verejných službách v Bratislave (100 % styk s verejnosťou každého druhu), bol som autom na dovolenke vo Francúzku (Provence-Alpes-Côte Azur) a cca 2 dni po dovolenke som v práci zmokol jak sviňa. Čiže ak by som náhodou prechladol a šiel s tým k doktorovi, vzhľadom na pozitívnu cestovateľskú anamnézu mám zákonite Covid-19.. 😉
    Kde sú každoročné jarné a jesenné chrípkové sezóny? To fakt, každý čo za kašle a má zvýšenú teplotu je pozitívny na Covid-19?? Nie je to náhoda, že významný profesor z Karlovej univerzity sám upozornil, že testovanie nedokáže rozlíšiť chrípku od Covid-19?? Nie preto máme také čísla „nakazených“??

  3. Chripka od Covidu sa tazko rozoznaju priznaky, ale testy su presne, netrep sprostosti, ale studuj. Ale studuj serioznu vedu, nie vedca Kotlebu

  4. Realita.. ty si uplne mimo reality. Preco by si mal byt podla prieskumov minimalne na ventilacii? Preco by si mal mat zakonite Covid-19 ak mas pozitivnu cestovatelsku anamnezu? Preco kazdy kto zakasle a ma zvysenu teplotu je pozitivny na Covid-19? Aky profesor z Karlovej Univerzity? Co to trepes za hluposti? Vies preco bol prof.Krcmery taky popularny? pretoze hovoril veci ktore ludia chceli pocut. Chodia sem jednoduchi ludia a uveria vsetkemu co neohrozuje ich pohodlie tak prosim ta nepis sprostosti pretoze zachvilu tu budu behat ludia bez rusok a potom este len pridu opatrenia…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img