ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Legalizácia príjmov z trestnej činnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Minister vnútra Roman Mikulec dnes na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť predložil Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu

Hlavným dôvodom vypracovania návrhu zákona je potreba transpozície novely smernice Európskeho parlamentu a Rady o predchádzaní využívaniu finančného systému na účely prania špinavých peňazí alebo financovania terorizmu.

Medzi najdôležitejšie zmeny, ktoré návrh prináša, patrí rozšírenie okruhu politicky exponovaných osôb o osoby s celoštátnym aj regionálnym významom. To znamená, že medzi politicky exponované osoby sa zaraďujú popri ústavných sudcoch, sudcoch najvyššieho súdu a sudcoch odvolacích súdov aj predseda a podpredseda Súdnej rady SR, predseda a podpredseda Špecializovaného trestného súdu, predseda a podpredseda krajského súdu, predseda a podpredseda okresného súdu a funkcionári prokuratúry. Zároveň sa zavádza povinnosť viesť oficiálny zoznam významných verejných funkcií v SR, ktorý bude verejne dostupný na webovej stránke finančnej spravodajskej jednotky.

V súlade s programovým vyhlásením vlády a s ohľadom na riziká, ktoré predstavujú virtuálne meny (napr. bitcoin), sa navrhuje medzi povinné osoby zaradiť subjekty poskytujúce služby spojené s virtuálnymi menami.

Sprostredkovatelia prenájmu nehnuteľností budú povinnými osobami iba ak je hodnota mesačného nájomného najmenej 10 000 eur a až pri obchodoch rovnakej sumy budú povinnými osobami osoby obchodujúce s umeleckými dielami, zberateľskými predmetmi, starožitnosťami a kultúrnymi pamiatkami.

V súlade so smernicou sa navrhuje znížiť limit pre predplatené platobné prostriedky (z 250 eur na 150 eur; v prípade spätnej výmeny zo 100 eur na 50 eur), čo by malo viesť k ich používaniu len na oprávnené účely a k zníženiu ich príťažlivosti pre teroristov a páchateľov trestných činov. Znamená to, že iba pri týchto znížených limitoch nebude potrebné vykonávať opatrenia podľa zákona.

Z dôvodu harmonizácie právnych úprav jednotlivých členských štátov sa zjednocuje rozsah minimálnych opatrení zvýšenej starostlivosti vo vzťahu ku klientom z krajín, ktoré Európska komisia označila za vysokorizikové. Návrhom zákona sa mení aj zákon o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, v ktorom sa na základe požiadavky smernice ustanovuje rozsah údajov o konečných užívateľoch výhod v tomto registri, ktoré budú verejne prístupné.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img