ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Autorom titulných fotografií na knihách o policajnej kynológii je Miloš Majko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Bratislava /  Aj policajní kynológovia majú svoje knihy a učebnice, z ktorých učia teóriu a prax potrebnú pri výkone svojho povolania.

Autorom dvoch odborných publikácií je dlhoročný policajný kynológ Vladimír Ďurišin. Prvú knihu Policajná kynológia na Slovensku napísal  V.Ďurišin s Ľubicou Gallovou ešte v roku 2009 a na jej obal umiestnil tzv. „pracovné fotografie“ vzniknuté v Seredi.

Aj ostatné texty knihy sú dopĺňané obsahovo súvisiacimi fotografiami z rovnakej fotosérie. Kynológovia policajného zboru so svojimi štvornohými „verejnými činiteľmi“ nasadzovanými aj pri tých najnáročnejších policajných zákrokoch prišli do Serede, kde v mestskom parku fotografovanie prebehlo. Na fotografovanie náročných pracovných záberov zo simulovaných policajných zákrokov si vybrali fotografa Miloša Majku. Práve z tohto fotografovania vznikli zábery, ktoré skončili na titulke už menovanej knihy ako aj v jej vnútri, medzi odbornými článkami.

Ďalšiu odbornú knihu pod názvom „Policajná kynológia, teória a prax“ Vladimír Ďurišin vydal v roku 2016 a práve táto kniha sa dodnes používa aj pre študentov vysokej školy a v praxi pri výuke policajných kynológov. Na obale tejto odbornej knihy je opätovne použitá fotografia M. Majku zachytávajúca policajného psa zahryznutého do rukáva figuranta.

„Fotografia vznikla zo vzdialenosti cca 1,5 m od zákroku psa voči potenciálnemu zločincovi. Jej autenticita je na tejto úrovni preto, lebo policajný pes proti páchateľovi policajtom nasadený z brzdiaceho auta utekal asi pol metra okolo mňa. Fotografoval som čupiac vo viere, že pes je dostatočne vycvičený na to, aby sa nezahryzol do mňa, ale správne identifikoval unikajúceho páchateľa a nestrannú osobu minul. Niekoľko záberov z tejto série  sa naozaj vydarilo. Nie každý fotograf je ochotný zariskovať, moja dôvera ako voči psovi, tak jeho cvičiteľovi bola naozaj vysoká. Podľa slov autora knihy B. Ďurišina, kvalitných fotografií tohto druhu majú policajní kynológovia stále nedostatok. Som rád a je mi cťou, že moje fotografie sú na takto kvalitnej odbornej literatúre“ povedal autor fotografií Miloš Majko.

Na vznik kvalitných fotografií nestačí len dobrý exteriér a fotograf ale nevyhnutný je aj dobre vycvičený pes. So svojim cvičiteľom, ktorý je schopný zodpovedne ho ovládať. Akí psi sa na titulkách tejto odbornej literatúry nachádzajú sme sa spýtali odborníka kynológa.

„Na jednej z kníh sa nachádza fenka nemeckého ovčiaka Aida, ktorá v policajnom zbore slúžila asi 7 rokov. Cvičená bola na stopovanie páchateľov a ich zadržiavanie, čomu hovoríme klasická kynológia. Žiaľ táto výborná fenka už nežije.

Na druhej knihe je v akcii odfotografovaný pes Hobie, ktorý bol policajtom takpovediac od šteniatka a pre policajný zbor slúžil až do svojej staroby. Zomrel v auguste v roku 2017 vo veku 11 rokov. Hobie bol cvičený na stopovanie, zadržiavanie páchateľov a špecialistom bol na vyhľadávanie mŕtvol.

Obidva policajné psy počas svojho života pre policajný zbor vykonali neskutočné množstvo užitočnej práce a boli naozaj veľmi dobrými pomocníkmi zasahujúcich policajtov“ – povedal inštruktor kynológie a hypológie Prezídia PZ SR npor. Mgr. Miro Scherhaufer.

Ďalšie fotografie dokumentujú osobné stretnutie autora kníh o policajnej kynológii Vladimíra Ďuršina a ich venovanie autorovi fotografií M. Majkovi.

Vladimír Ďurišin už teraz pripravuje na vydanie ďalšie knihy, takže nielen kynológovia PZ SR do rúk dostanú publikácie s aktuálnymi informáciami.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img