ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

„A TERAZ SA VYJADRÍM AJ JA…“ – k článku o zámere realizácie spaľovne odpadu pri Zavare

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Iba pred niekoľkými hodinami v našich médiách uverejnil  Ing. Chynoranský bývajúci v Zavare článok, ktorým chce občanov upozorniť na zámer v lokalite neďaleko od obce Zavar vybudovať spalovňu odpadov.

Tu je celý článok vrátane príloh:

Zámer vybudovania Centra cirkulárnej ekonomiky Zavar

Ako reakciu na tento článok na sociálnej sieti (stránka Obec Zavar) starosta obce uverejnil tento príspevok:

Obec Zavar

2 h

A TERAZ SA VYJADRÍM AJ JA…

Ako som už viackrát spomínal, málokedy sa vyjadrujem k aktuálnemu dianiu v obci, avšak z času na čas nastane situácia, kedy je to vyjadrenie z mojej strany potrebné. A momentálne tá situácia nastala. O to viac cítim potrebu sa vyjadriť vzhľadom na to, že prichádza k útokom na moju osobu.

Dňa 22.7.2020 bol na webovej stránke obce Zavar zverejnený zámer spoločnosti ewia CCE2, Rastislavova 98, 043 46 Košice týkajúci sa vybudovania Centra cirkulárnej ekonomiky Zavar v katastrálnom území obce Zavar.

Ihneď po zverejnení tohto zámeru sa začalo po obci šírenie neprávd, a to spájanie mojej osoby s investorom, čo rezolútne odmietam. Istí ľudia začali po obci rozširovať, že sa chystá v katastri našej obce stavba spaľovne, a že je to mojou zásluhou. K tomu naozaj len v krátkosti – ja som do funkcie starostu obce nastúpil v decembri roku 2018 a prebral som obec v nie príliš najlepšom stave, viac než pol roka trvalo, kým sme dali v spolupráci s OZ ako tak veci po predchádzajúcom vedení do poriadku (napr. nevyrovnané záväzky od investorov bez zverejnených objednávok za už dávno vykonané práce) a mohli sa začať zameriavať na budúcnosť, ďalšie projekty a rozvoj obce. Príprava projektu ako je zámer spoločnosti ewia CCE2 v hodnote 190 000 000,- € trvá roky. Opakujem, ROKY. Investor začal s prípravou tohto projektu ešte v dobe, kedy ja som ešte vo funkcii vôbec nebol. Ja som sem tohto investora ani nevolal, ani som ho sem nelákal, ja osobne s ním nič nemám. Je to investor ako každý iný, ktorý sa rozhodol umiestniť svoj zámer v priemyselnej zóne v katastrálnom území obce Zavar.

Počas ďalších dní prebiehala debata na sociálnej sieti, kde bol zároveň zverejnený článok o účte Obce Zavar, ktorý je taktiež zriadený na tejto sociálnej sieti. V tomto článku autor bez akéhokoľvek dôkazu nepriamo obviňuje a podozrieva mňa a vedenie obce zo zatajovania informácií ohľadom spomínaného zámeru, nakoľko prostredníctvom sociálnej siete sme občanov o danom zámere neinformovali skôr. V prvom rade, verejné sociálne siete nie sú relevantným informačným kanálom, ktorý má slúžiť na informovanie o takýchto skutočnostiach a zámeroch. Ďalším faktom je, že Obec Zavar ako právnická osoba si nemôže dovoliť zverejňovať dohady, klebety a podobné ničím neoverené informácie. Do zverejnenia zámeru vedenie obce nedisponovalo žiadnym oficiálnym materiálom od investora, preto ani nebolo možné verejnosť informovať.

Dnes bol zverejnený na webovom portáli www.seredonline.sk článok, kde istá skupina ľudí sa vyjadruje k tejto problematike a v danom článku podľa môjho názoru útočia na moju osobu.

V danom článku je uvedené: „Možno aj pod vplyvom vonkajších okolností a tlaku občanov, dňa 24. 7. 2020 starosta obce zverejnil oznam, že dňa 3. 8. 2020 o 17.00 hod. sa uskutoční v sále KD Zavar verejné prerokovanie k CCE ZAVAR.“ Uvedené je obyčajným dohadom autora článku, o čom svedčí aj slovo „možno“. Zvolanie verejnej schôdze bolo moje dobrovoľné rozhodnutie. Je však otázne, aký tlak občanov autor myslel? Do dnešného dňa som v nadväznosti na tento zámer obdržal jeden jediný telefonát od p. Ing. Chynoranského. Nikto z autorov článku okrem spomínaného p. Ing. Chynoranského nekontaktoval ani mňa, ani pracovníkov Obecného úradu, ani na Obecný úrad neprišli osobne. Tak sa pýtam, aký tlak občanov? Jediná ich aktivita boli konverzácie na sociálnej sieti, „štengrovanie“ ľudí a hádzanie špiny či už na mňa, alebo na investora.

Ďalej je v článku uvedené: „Ďalšou iniciatívou bola individuálna snaha piatich poslancov OZ o zvolanie mimoriadneho zasadnutia OZ v čo najkratšom čase, aby sa čo najrýchlejšie rozprúdila diskusia na túto tému aj v rámci predstaviteľov obce. Poslanci požiadali o zvolanie mimoriadneho OZ dňa 24. 7. 2020 s očakávaním, že zasadnutie OZ bude zvolané zo strany starostu v priebehu 2-3 dní, no toto nebolo zo strany vedenia obce zrealizované.“ Nebolo potrebné čo najrýchlejšie vyvolať debatu v rámci predstaviteľov obce, pretože predstavitelia obce o danom zámere vedeli, nakoľko investor mal možnosť sa stretnúť s poslancami a predstaviť im svoj zámer. Bolo zvolané a taktiež sa uskutočnilo pracovné stretnutie mňa ako starostu obce a poslancov Obecného zastupiteľstva, kde sme sa bavili o tejto problematike – toto sa uskutočnilo včera, t.j. v stredu, 29.07.2020, čo je úplne bežný postup pred uskutočnením zasadnutia Obecného zastupiteľstva. Zároveň je mimoriadne zasadnutie naplánované až po verejnej schôdzi, aby aj poslanci mali možnosť sa schôdze zúčastniť a následne sa na zasadnutí Obecného zastupiteľstva k danému zámeru vyjadriť, čo je myslím úplne korektné. Takže sa vymedzujem voči uvedenému tvrdeniu, pretože bolo zorganizované riadne pracovné stretnutie, kde poslanci mali možnosť sa danou problematikou zaoberať.

Ak má niekto o mne pochybnosti, otázky alebo má záujem sa so mnou stretnúť, tak každého k tomu verejné vyzývam a dávam každému túto možnosť sa stretnúť a porozprávať – moje dvere sú vždy otvorené. Ja uprednostňujem osobný kontakt pred sociálnymi sieťami a nebránim sa mu. Ja nežijem vo virtuálnom svete a ani ho nezneužívam.

A ešte na záver, je smutné, ako ďaleko v smutnom zmysle slova naša spoločnosť zašla. Toto ale nie je len môj prípad, s týmto sa stretáva každý jeden starosta na okolí, s ktorým som sa o podobných skúsenostiach rozprával. Táto práca je náročná na čas, na psychickú pohodu, človek prakticky príde o súkromie, avšak napriek všetkým negatívam tá práca má svoje čaro, ak ju človek robí srdcom. Nie všetko je vždy dokonalé, ale faktom je, že naša obec napreduje a rozvíja sa vo všetkých oblastiach.

Lukáš Sochor – starosta obce

Zdroj: FB Obec Zavar

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Sledujem ze co obec ci mesto to neskutocna arogancia moci starostu alebo primatora. Inak povadane nechapem ako sa z normalneho cloveka po dosiahnuti postu primatora, starostu alebo casto krat uz aj poslanca stane neskutocne arogantne hovedo. Obyvatelia v dobrej viere mu dopomozu sa dostat na tento slusne plateny post dufajuc ze bude naozaj slusne a seriozne pracovat pre potreby a záujmy toho obyvatelstva ktore si ho tam zvolilo. Uz len toto vyjadrenie starostu je katastrofa. A uz len ten rafinovany a sofistikovaný nazov ze Centrum cirkularnej ekonimiky, namiesto spalovne odpadov je vidiet ze sa jedna o kulehu na obyvatelov a region. A starosta je vidiet ze to nie ze informuje ci prezentuje ale on to arogantne obhajuje bez najskor dostatocnych informacii pre obyvatelstvo. Treba povedat na rovinu ze odpady a ich likvidacia je najvecsi biznis kde sa tocia velke peniaze a aj úplatky,ale je to aj najvecsia ekologicka záťaž pre obyvatelov a region. Preto by mali o takejto zavaznej ekologickej záťaže pre obyvatelstvo si rozhodnut obyvatela referendom a nie len starosta, primator, ci par poslancov. Lebo starosta ci primator lahko podlahnu čarom úplatkov a po skončení mandatu sa odstahuju niekam na Borneo a kludne a v čistom si dozivaju svoje životy ale obyvatelia a ich dalsie generacie budu žiť v tomto zamorenom svinstve ktore im tam starosta ci primator dotiahol a povolil naveky. Ved ked je firma z Košíc tak nech si takuto enviromentalnu zataz presadi a robi tam a potom nech ich tam aj obyvatelia ukamenuju. Preto obyvatelia Zavaru bojujte a bez dostatku informacii a nasledne referenda vas obyvatelov ich poslite do prdele

  2. Už si človek nevie predstaviť, či týmto našim predstaviteľom už naozaj prestávať mozog pracovať, alebo sú ak ovplyvnení politikmi, ktorí na neho tlačia, alebo tu zohrávajú veľkú rolu peniaze. To sa má stavať spaľovňa na to, aby mali kam Rakúšania a iní nám sem vyvážať odpad, aby si chránili svoje prostredie? Či nemáme dosť toho, že v Seredi je obrovská skládka nebezpečného odpadu po Niklovke, že tu máme na blízku jadrové elektrárne? Akým právom jeden človek rozhoduje? Zabudol vôl, že teľaťom bol. Títo ľudia sa nevedia do kože vpratať. Naša krajina je zapelešená cudzincami, všetko už im patrí. Oni rozhodujú o nás, a títo pätolízači im prikyvujú. Jednoducho im to nepovoliť!

  3. Čítam a niekedy sa nestíham čudovať.
    Koľko tried te vychodili? Hráte sa na úžasne múdrych a tak sa vás opýtam – prečo nesedíte na stoličke starostu alebo primátora? Aha? Leda, že byť kritokom bez zodpovednosti je oveľa ľahšie. Či?
    Vážení, odpad po niklovke je dedičstvo po predošlom režíme a politickej garnitúry.
    K téme – už len krátko. Vadí vám spaľovňa? Čo viete o technologii a princípe „spaľovania“? Myslíte si, že skládky v nejakých prírodných jamár. že to nie je „časovaná bomba“? Nebudem písať ďalšie možné otázky. Ja si o „spaľovni“ myslím svoje a Vás, s tromi triedami školy obecnej, asi nikto nepresvedčí.

  4. lolo vadim nam sukromna spalovna s velkou kapacitou…riesenie je spalovna namiesto skladky ale staci aj s kapacitou kosickej 80 000 ton rocne a podmienka aby si to riadila sprava trnavy…ktora by realne mnozstva aj spalovala a neodrbavala na emisiach tak ako to je vo vyspelych krajinach rakusko napriklad vo viedni tiez to ma v sprave mesto… sukromny investor je len spinavy biznis pre ktory budu obcania okolitych miest len trpiet zvysene emisie, prach, zvysenu dopravu, smrad a peniaze z a to zoberie niekto iny

  5. Závar napreduje a je znej čoraz krajšia obec, aspoň takto to vidim ja obyvateľ Serede. Prosím nedovolte žiadnu spaľovňu!! Je pravda že spĺňajú prísne kritéria pri spustení prevádzky, ale realita po spustení je iná. Nehovorím o lobingu ktorí sa spustí. ODPAD je obrovský biznis. Okolite západné štáty čakajú na “nenažranosť “ Slovákom.
    U seba odpad spaľovať nechcú, nemôžu.
    A preto Zavar.
    S odpadom v zahraničí je neskutočný problém, hľadajú krajiny kde sú obchotny prijať ten ich “ bordel.
    Budeme len montážnou krajinou so spaľovňami!!!?
    Nech skúsia Dánsko- Fínsko , Novy Zéland keď tak ochotne stavaju spaľovne…..,

  6. nebehal nahodou sochor prvy po dedine s peticiou ked este nebol starosta ale poslanec proti bio spalovni co mala byt v zavare? proti tomuto sa neako pomaly rozhybava…

  7. ano McMafia pripravuje takyto investicny zamer dlhodobo. Ma odsuhlaseny kazdy vydany cent na kolaboraciu. Je uz len na kazdom Uzitocnom idiotovi ci to pre nich urobi s nadsenim a zadarmo alebo za par supov. Vynosy po zrealizovani na Slovensku budu obrovske.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img