ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Sereď 2020 – vitajte v realite

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď/ Minimálne na zaujímavý sociologický prieskum bude v budúcnosti slúžiť diskusia pod článkami faktograficky poukazujúcimi na stav chodníkov, ciest, zanedbanej údržby zelene a infraštruktúry v meste Sereď počas niekoľkých posledných volebných období.

V článkoch väčšinou na podnet občanov uverejňujeme materiály, ktoré sú vždy podložené nespochybniteľnou fotodokumentáciou ukazujúcou výlučne reálny stav, na ktorý v článkoch poukazujeme. Vždy pred uverejnením článku vykonáme niekoľko pokusov kontaktovať vedenie mesta, ktoré je za tento stav spoluzodpovedné alebo zodpovedné v plnej miere, no volení funkcionári sa v zásade zatajujú, komunikovať odmietajú a tak materiály sa stávajú poukázaním na neschopnosť vedenia mesta zabezpečovať jeho chod k spokojnosti občanov.

V meste Sereď za posledných niečo viac ako 9 rokov má viditeľné ešte jedno špecifikum. Práce objednávané vedením mesta sú do značnej miery nekvalitné, pri ich realizácii sú používané už použité materiály nezodpovedajúce súčasným štandardom alebo rovno materiály pochádzajúce de facto z odpadu, snáď dokonca zo zberného dvora, vyradené betónové tvárnice či použité obrubníky, ktoré mali skončiť v recyklácii ako podklad pod nové cesty. Určite nie na očiach verejnosti na hlavných ťahoch cez mesto.

Toto všetko sa deje napriek tomu, že mesto Sereď ročne disponuje rozpočtom vo výške cca 15 mil. eur. Máme za to, že pri rozumnom stanovení priorít je možné robiť chodníky a cesty kvalitne, z materiálov štandardných na súčasnú dobu a nie 70-80-te roky minulého storočia a  tak, aby boli opravované/ rekonštruované ucelené úseky chodníkov a ciest a nie fľakované 30 či 50 rokov staré mestské komunikácie.

Napriek mnohý upozorneniam, stále vedenie mesta ale aj poslanci MsZ riešia investície bez konzultácií s občanmi zisťovaním ich potrieb – zisťovaním potrieb väčšiny občanov nie malých no silných logistických skupín – a tak investície aj vyzerajú. No a samozrejme tak vyzerá aj pohľad na naše mesto u ľudí, ktorí sem prídu len na návštevu alebo len cez mesto prichádzajú.

Je žiaľ pravdou, že mesto Sereď nikdy nevynikalo žiadnymi prevratnými prvkami v architektúre stavieb nachádzajúcich sa v ňom, ale bolo skôr klasickým výtvorom reálneho socializmu a funkcionárov rozmýšľajúcich a konajúcich v intenciách doby z pred roka 89. Ak chceme tento stav zmeniť, musíme na nedostatky upozorňovať, kritizovať ich a namiesto príliš veľkého experimentovania skôr odpozerať si to, čo inde už dávno otestovali, vyhodnotili ako plne funkčné a dlhodobo využívajú. Toto ale fyzicky nevykoná žiaden z občanov ba ani skupiny aktívnych ľudí, ale len vedenie mesta a poslanci MsZ, ktorí o veciach v konečnom dôsledku rozhodujú. Je len na nás, či pri rozhodovaní budú brať ohľad na verejný záujem a záujem väčšiny občanov alebo prioritou aj ďalej zostane to, z čoho majú profit oni samotní, im blízke osoby, firmy, alebo úzke vybrané skupiny občanov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Že sa stále upozorňuje na nekvalitne odvedenej práce, je len zlomok . Čo tak vydávanie stavebných povolení na každý meter štvorcový voľného priestoru? Kde si zbohatlíci zmyslia stavať, tak tam stavajú. Sme všetci veľmi zvedaví, ako to dopadne na Čepeňskej, Spádovej, Poštovej ul.. Pán B. má ešte toho málo? Mám stále na mysli výrok Matky Terezy, že je ľahko nasýtiť hladného, ale ťažko bohatého. Pomaly chodci nebudú mať kade chodiť, lebo všetko je zatarasené.

  2. Dovolím si reagovať k zanedbanej údržbe zelene – v prípade Garbiarskej ulice sa bez verejnej diskusie rozhodlo, že tu sa kosiť nebude. Natĺkli tabuľku s názvom „Garbiarska lúka“ a vybavená vec. Ak už krásna kvetnatá lúka, tak ju treba najprv založiť, vysadiť! Stačí sa tam ísť pozrieť – čistá spleť burín!
    Bez ľudského zásahu vyrastie lúka možno za sto rokov. V intraviláne uprostred budov, kde je úplne nevhodné vlhkostne-teplotné prostredie nikdy žiadna lúka neporastie, je tu vhodné prostredie len pre invázne druhy rastlín, ktoré sužujú život alergikom. Navyše, je to miesto v blízkosti rieky Váh, takže o zvýšenom výskyte komárov a kliešťov, ktorým sa obzvlášť darí vo vysokej tráve, netreba veľa hovoriť.

  3. Pre každú obec, mesto, by mal existovať územný plán, ktorý sa plánuje na roky dopredu a mal by byť ako tak zachovaný. Lenže u nás sa už z neho robí trhací kalendár a mení sa podľa potreby.

  4. Všetko sa tu robí bez ladu a skladu. Všetko živelne, podľa toho aký zbohatlík príde so svojou požiadavkou a „má ju mít“. Všetko sa mu podriadi. Raz tu bola návšteva, ktorá hovorila, že tak neusporiadané mesto ešte nevidela. Hlavne , hlavná ulica, kde vytŕča jedna stavba pred druhou. Žiadny prehľad. Aj 101-ka a kvetinárstvo, ako sú postavené tie stavby? Do chodníka. A čo sa týka tej lúky, má pravdu -občan-. Tá len tak na dobré slovo nevyrastie. Na to špeciálne osivá a treba ju založiť

  5. Choďte nafotiť nový chodník , tzv. „skokanský mostík“, pri novostavbe oproti benzinke G+G.
    Kde je stavebný odbor? Zase má zalepené oči?

  6. pre Filipa: už to tu bolo viackrát spomínané v súvislosti s pomníkom padlým vojakom na autobusovom nádraží. Že, keby sa bol Kubačov pomník očistil a na miesto, kde bola jeho busta dali ten kruh, určite by to bolo dôstojnejšie miesto ako na autobusom nádraží, kde si to len málokto všimne a môžu tam len chodiť psy špiniť. Iste, vieme, že sa nedá všetko urobiť naraz, ale aby bol v tom systém a aby bolo vidieť, že sa niečo urobilo a nie všade nepodarky, ktoré treba dokola opravovať. Myslím, že ten priestor okolo toho pomníka by nemal byť taký problém, že by sa nedal uržiavať.

  7. To máme za to že si nevieme verejne povedať svoj názor, a bude to len horšie!!!
    Aroganciu moci v meste Sereď, činnosť resp. nečinnosť stavebného úradu to sme dopustili my.
    Všetci sa sťažujú, frflú ale len za klávesnicou!
    Pokial nebudeme trvať aby či už k investičným zámerom mesta alebo k iným zásahom napr. lúka na G. prebiehala verejná diskusia nič sa nezmení.
    Ľudia na Garbiarskej, prečo nepodate podnet na prešetrenie? Každý druhí občan alergik Vám to nevadí?
    Mesto svojim konaním resp. nekonaním ohrozuje verejné zdravie obyvateľov mesta!!!
    mesto nemá kapacity na kosenie tak všade v meste budú / teda/ už sú luky?
    Pri legionárovi detto? Údržba zelené sa nekoná? A z akého dôvodu? Že sa bude meniť socha?
    Spravu veci verejných si predstavujem ináč. Nie za rok či dva. Ale vedenie je tam dosť dlho na to aby bol v meste pokrok, bohužiaľ ideme dolu vodou. A to aj napriek rozpočtu ktorý mame. Sú aj menšie a menej bohaté obce a vyzerá to tam o dosť lepšie. O nevyužitie potenciály cestovného ruchu v Seredi sní nehovorím.
    Škoda som rodený Seredaň, ale silne uvažujem že zbalím kufre.
    Skapal tu pes!!!

  8. uz sa podpisovala peticia proti tomu lucnemu akoze porastu oni asi luku v zivote nevideli ako spominali predchadzajuci treba tam tie lucne kvety najprv vysadit a nie nechat narast burinu a tu nazvat lukou

  9. názor 2. júla 2020, 16:03 – ako nazor (pamatnik z autobusky namiesto busty Kubaca) zaujimave, no v praxi NErealizovatelne!

  10. Nas primator je nieco ako obdoba SMERU, alebo lepsie povedane organizovana zl. skupina. Je nanho pricicnutych strasne vela parazitov a bolo by to nacase upratat, lebo tyto ludia obhajuju veci, ktore okrem Serede, nie su vobec normalne. Aj mestania, ktori to komentuju, mali by si pozriet profil najziadanejsieho primatora na Slovensku Petra Brocku a porovnat hovn5 s kvalitou.

  11. Aj zahraničí sa cesty „lepia“.
    Rozdiel je v kvalite vykonanej práce.
    Navonok vidíte, že je tam kus lepenca, ale pri prejazde takým úsekom NECÍTITE, že ste prešiel po takto lepenej ceste.
    Skrátka, krásne vyfrézované, vyrovnané do jednej roviny, bez kopčekov a doliniek, . . . ale to by sa najprv naši „umelci asfaltéri“, museli naučiť pracovať.

  12. …..a zabudlo sa na most nad zeleznicou,asi sa caka,kym spadne,zaplnili niecim velke praskliny,aby chodci cez ne nevideli kolaje…

  13. Vlado 2. júla 2020, 13:01 územný plán mesta sered existuje nový od r. 2015. A máš pravdu, je z neho trhací kalendár. Na všetkých rokovaniach MsZ v tomto volebnom období bol predkladaný návrh na jeho zmenu v súlade s platnou legislatívou. A takmer vždy sa vyhovelo , hoci záujem mesta resp. jeho cieľavedomého rozvoja zostal kdesi bokom.
    Poviete si, že poslanci majú poradný orgán v podobe komisií. Pozrite si zápisnicu zo 17.6. t.r. a porovnajte to s hlasovaním tu:
    Výsledok hlasovania č. 35 – bod č. 14. – tlač č. C. – Zámer prevodu a nájmu majetku mesta – pozemok na Školskej ul. a Mlynárskej ul.
    Hoci všetci členovia komisie okrem predsedu boli proti, poslanci prevod a nájom schválili.

  14. To že sa na primátora “ pricuclo” veľa ľudí. Je to jeho problém. On je štatutár mesta. Mna nezaujíma kto sa naňho pricucol, ja chcem žiť – pracovať-vychovávať deti v slušnom meste so slušnou infraštruktúrou. Viem pochopiť že všetko sa nedá naraz, ale už stačilo priciciavačov a vyciciavačov na úkor občanov
    K územnému plánu / skôr k Trhaciemu kalendáru/. Asi poslanci a stavebný urad pozabudli, že územný plán mesta je zákon. V Seredi sa mení – dopĺňa – vykladá tak ako kto potrebuje pri výstavbe. Jednou z kompetencií a povinnosťou stavebného úradu, je raz za 4 roky analyzovať stav uzemneho plánu, prediskutovať s verejnosťou a aktualizovať podľa potrieb obyvateľstva v súlade s koncepciou rozvoja mesta. Ale tu žiadna koncepcia na stavebnom úrade nehrozí a stav vyhovuje. Môžu sa na každom zastupiteľstve robiť zmeny a doplnky územného plánu tak ako potrebuju napr. vyciciavači tohto mesta.

  15. Ulice pri amfiku na podzamskej a topolovej(co je pred štadiónom mesta) sú otrasné už roky!!! Ti co idú na korčuliach kolobezkach na hrádzu si môžu aj zuby dolamat co sú tam hrbole a vytlcena cesta!!! Slepota s ľahostajnosť fuj!!

  16. sranda bude keď budú v meste volby na primatora zase ich s prehladom vyhrá Pan primator tak prečo sa tu sťažujete šak ste tam maly zvoliť niekoho iného a vydelo by sa ako by to dopadlo potom . Je pravda že sa tu nič nerobi pre rozvoj mesta. Ludia šak vypište referendum cez ktoré viete odvolať Pána primátora a bude .

  17. Tento diletant a aj jeho kolegovia ktori riadia nase mesto by mali konecne odstupit. Staci sa pozriet este do nedavnej minulosti ako tu kvitol organizovany zlocin a ten akoze primator a jeho organizovana skupina s tym nic nerobili. Asi im to vyhovovalo. Musela prist jedna zena a upratat ten bordel v Seredi. Na co tam potom ti amateri sedia? Kompletne ich vymenit a polovicu zavriet.

  18. Pán B. plánuje niečo aj na Spádovej? Kde? Zaujímalo by ma to, lebo tam bývam. Viem len o tom oplotenom pozemku vedľa Dráčika. Tí ľudia tam musia mať riadne nervy. Neviem si predstaviť, že by mi postavili barák hentak blízko. Však si budú kukať o okien. Des.

  19. … Na garbiarskej ulici sa spisovála petícia.. Nechapem prečo si lúku neurobia napríklad v parku.. Ale nie medzi cinziankmi na sídlisku..

  20. Sered je najhorsie mesto ake poznam. Primator ho znicil. Znicil nam mesto,hanba mu. A stale neviem pochopit kto ho mohol volit. Pri tej moci co ma,kde vsade uz ma chapadla, mozno aj znanipuloval volby. Nepoznam nikoho kto na neho a jeho bandu nenadava. Na neho len strajk a odvolat ho. Ak sa niekomu podari zorganizovat strajk alebo peticiu na jeho odvolanie,urcite sa pridam a vela ludi tiez.

  21. Nahnevany obcan 3. júla 2020, 7:55
    a co? pojdu strajkovat predavaci mrkvy, aby brucho odisiel? ci ako si to predstavujes?
    vies co je, a na co sluzi taky strajk?
    mmch. to, ze tam uz davno nema byt je samozrejme jasne.

  22. Na uvod staci, aby obcania zacali AKTIVNE a nie anonymne vystupovat a hajit svoje prava. Samozrejme ze za plnenia si POVINNOSTI a v sulade so zakonom.

    Subezne je potrebne intenzivne sa pytat poslancov MsZ na to, preco chodime po rozbitych chodnikoch, nie je pokosena trava, preco sustavne nalezy kontrolorky KONSTATUJUCE PORUSENIA ZAKONOV a preco vsetko rozhodovanie o veciach verejnych bezi mimo obcanov.

    A je potrebne VEREJNE sa pytat primatora Tomcanyiho, preco zakony porusuje, toleruje porusovanie zakonv a toto aj bez problemov verejne obhajuje.

    Skutocne je potrebne uvedomit si, ze len ked bude zakon platit pre kazdeho rovnako a kazdy bude NUTENY dodrziavat pravidla, len vtedy sa realne pohneme dalej.

    Co sposobuje nerespektovanie zakonov, korupcia a kleinetizmus vidime v pripade Kocnera, opicky Jankovskej, nebetycneho kok*ta ex generalneho prokuratora Trnku, viac ako desiatky (zatial) sudcov a politikov, ktori si so Zusovou vymienali selficka.

    Nemozeme na jednej strane chciet pravo a spravodlivost a na strane druhej zneuzivat vsetko co sa zneuzit da vo svoj prospech…

    Primator po prvom volebnom obdobi ZRUSIL mesacne stretnutia s obcanmi, kde bola sanca obcanov dat mu neprijemne otazky.

    V Seredskych novinkach poslancom neuverejnuju clanky. Biznis je dolezitejsi…

    Ostatne co sa tyka konania primatora neskor a postupne.

    Vsetko je na obcanoch. NIKDY v historii sa nepodarilo „politikovi“ vymenit obcanov. Vzdy vymenili obcania politika. Hlavne ak bol zakerny, necestny a nedodrziaval zakony – aj tie nepisane…
    Su krajiny,. kde takito politici dopadnu velmi, velmi zle.

    U nas staci zo strany obcanov ukazat im, kde su mantinely, za ktore ist nemozu.

  23. pre: pre názor: údajne tam, oproti hasičom, kde je detské ihrisko. Asi tam, ako prechádzajú ľudia keď idú z Jednoty krížom popri teraz nedávno postavenej budovy. No, už len si zabezpečiť krídla a lietať.

  24. To, kde sa čo stavia, sa dozviete až vtedy, keď sa nemôžete dostať domov. Zatiaľ sa to tají. Otázka : to čo bude na Hutníku, krematórium alebo pitevňa? Pred naši mestským architektom klobúk dolu, že to dovolí a to ešte na križovatke v strede mesta? Čierna farba? To tu ešte nebolo.

  25. mame mestského architekta? Od kedy? Nepoznám človeka čo by išiel robiť mestského architekta na skorumpované mesto Sered! Stavebnému úradu v Seredi vyhovuje že mesto nemá architekta. V normálnom musíte mat aj farbu fasády odsúhlasenú

  26. Kde ste boli všetci múdry, keď boli predchádzajúci primátory, rozpočet ten istý, nič sa nerobilo a nikto nič nekritizoval. Veď nebolo čo. Kto nič nerobí, nič nepokazí.

  27. A čo takto keď niekto robí niečo bez vedomia mesta? Ako ho potrestajú? Napríklad zničená zeleň na Mlynárskej a kamienky namiesto nej? Bude tam platené parkovisko namiesto mestského? Resp sanitky? Tiež stoja na mestskom pozemku. Tiež zničený mestský trávnik? Je nájomná zmluva a povolenie? Lebo na stránke mesta nie je nič.

  28. Aj ja sa pridávam k ZP. Nemám pocit, že v Seredi boli dobrí primátori a pritom problém s financiami nebol taký, aký je teraz. Som starý človek a môj pohľad späť nie je o nič lepší ako teraz. Ba priam sa mi zdá , že teraz je toho viac urobené za tohto primátorovania ako za iných primátorov. Ak ste potreboval niečo s pánom Vranovičom, alebo Lehotom mohol ste chodiť na úrad za nimi ako na klavír, nikdy ich nebolo.alebo boli zatajení pracovníčkou., Terez je prístup a ochota komunikovať úplne iná, veľmi dobrá.

  29. Tá tzv. lúka na Garbiarskej je nonsens. Prestať kosiť burinu, schválne nepíšem trávu, na hlavnom feťáckom bulvári, kde tieto trosky odhadzujú všetko možné-striekačky, zvyšky jedál, plasty atď. dolu títešom je fušerina! Do konca vegetačnej sezóny tam bude skládka odpadu a nie nejaký prirodzený biotop. Hlodavce tam budú mať kľud na vykopanie dier. Neverím, že v celom meste sa nenašla iná plocha, ako táto pod oknami desiatok ľudí a že to bolo potrebné realizovať práve tu. Samý kliešť to tam bolo už predtým, teraz tam budú mať raj. Nepostrehol som, žeby bola nejaká otvorená debata k tomu, aspoň anketa medzi tunajšími obyvateľmi.

  30. Presne ako som si myslel. Keď sa to nejedná o boj proti mestu, tak sa tu toho nikto nechytá. Niekto tu prenajíma mestský pozemok a keďže sa jedná o kamaráta pána Majka, tak to nerieši. Objektivita SOL je na zaplakanie. Pozdravujem všetkých 6 diskutujúcich.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img