ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Kontrola Úradu pre informatizáciu má prvé výsledky. Vicepremiérka Veronika Remišová začala robiť poriadok a zrušila prvé neefektívne a predražené tendre minulej vlády

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚPV SR II |MM|   Bratislava, 15. apríla 2020 – Po nástupe do funkcie deklarovala vicepremiérka Veronika Remišová jasný zámer viesť Úrad pre investície a informatizáciu čo najviac transparentne
a hospodárne. Interný audit uzatvorených zmlúv a vyhlásených verejných obstarávaní, ktorý následne spustila, priniesol prvé výsledky.

Čelíme krízovej situácii v súvislosti s koronavírusom, je to obrovská záťaž pre občanov aj pre financie štátu. O to väčší dôvod je, aby sa štát správal šetrne a nevyhadzovali sa peniaze občanov na nezmyselné, nepotrebné  alebo predražené tendre a projekty. Informatizácia bola dlhodobo synonymom čiernej diery, kde sa strácali stámilióny verejných peňazí. Toto obdobie už musí skončiť, v štátnom IT je potrebné urobiť poriadok. Z toho dôvodu som sa rozhodla zrušiť verejné obstarávania, ktoré vzbudzovali pochybnosti z radov odbornej verejnosti najmä cenou, zmysluplnosťou projektov, ale aj načasovaním“, uviedla vicepremiérka.

Oba tendre boli bývalým vedením Smeru vyhlásené tesne pred nástupom novej vlády do funkcie.  Prvá zrušená nadlimitná zákazka sa týkala Informačného systému riadenia IT aktív poradenských služieb v oblasti optimalizácie IT za 14,8 milióna eur bez DPH. Verejné obstarávanie bolo vyhlásené dva dni pred nástupom novej vlády. „Tento projekt vykazuje viaceré pochybenia, zbytočné zapojenie externých konzultantov, nesúlad štúdie uskutočniteľnosti s predpokladanou hodnotou zákazky“, priblížila Veronika Remišová a dodala: „Po našej kontrole môžem povedať, že daná zákazka sa dala vypísať s viac ako polovičnou úsporou“.

Druhou zrušenou nadlimitnou zákazkou v hodnote 6,1 milióna eur bez DPH je projekt Kompletný informačný systém riadenia výkonnosti a podpory pre vnútorné potreby samotného Úradu pre investície a informatizáciu. Toto verejné obstarávanie bolo vyhlásené 24. marca, teda až tesne po vymenovaní novej vlády. Plánovanou transformáciou úradu na ministerstvo sa stal tento projekt zbytočný a neaktuálny.

Mojou prioritou do budúcnosti je zabezpečiť, aby IT tendre boli efektívne a hospodárne. Prvým krokom je, aby veľké zákazky boli dôsledne kontrolované útvarom hodnoty za peniaze, a aby sa realizovali v súlade s vypracovanými štúdiami uskutočniteľnosti. Ďalším krokom bude posilniť kapacity štátu, aby úlohy, ktoré má plniť štát, boli v čo najväčšej miere realizované internými odborníkmi štátu a nie externými konzultantskými firmami, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie. IT musí byť prínosom v prvom rade pre občanov a nie pre rôzne záujmové biznis skupiny,“ dodala na záver Remišová.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kto pôjde do basy? Keďže o 1/2 sumy sa dal vyhlásiť lacnejšie tender, musia byť podpisy na rozhodnutí o vyhlásení o cca 100% predraženom tendri. § 14

    Pokus trestného činu
    (1) Pokus trestného činu je konanie, ktoré bezprostredne smeruje k dokonaniu trestného činu, ktorého sa páchateľ dopustil v úmysle spáchať trestný čin, ak nedošlo k dokonaniu trestného činu. § 317

    Sabotáž
    (1) Kto v úmysle poškodiť ústavné zriadenie alebo obranyschopnosť Slovenskej republiky zneužije svoje zamestnanie, povolanie, postavenie alebo svoju funkciu alebo sa dopustí iného konania preto, aby

    b) spôsobil v činnosti takého orgánu alebo takej organizácie alebo inštitúcie poruchu alebo inú závažnú škodu,

    potrestá sa odňatím slobody na štyri roky až desať rokov.
    https://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300

  2. Michal,nebuď smiešny,Remisova povie,že je to drahé,a už za to pôjde niekto do basy.Jeden je podľa nej zbytočný a druhý dráhy.No dobre no čo teraz,čo ty tam bluznis o paragrafoch.

  3. Ono bude stacit ked zastavi nakup usa stihaciek a transporterov a kopu dalsich vojenských raketovych sraciek za miliardy eur lebo ked to takto pojde dalej tak bude obcianska vojna pri ktorej nebude takato technika vôbec potrebna

  4. Obyvatel,povedz ,keď si taký múdry,ja to neviem,ako sa da zastaviť kúpa stíhačiek,keď už to je hotová vec.,To povieme druhej strane,nič vo zlom,my sme si to rozmysleli.Ja to neviem,či už sú zmluvy hotové,keď áno,tak sa nedá nič zastaviť.

  5. Zastavit sa to da vzdy. Otazne je preco je ticho okolo toho? Kolko humbuku bolo okolo toho este pred voľbami? Len verejny tlak a zaujem o tento marazmus to moze zmeniť !!!

  6. Obyvatel netrep,ak sú zmluvy vypracované,tak keď zastavíš,platiť musíš,stíhačky nikde,a peniaze fuč.Co si myslíš,že si na Seredske tržnici.?

  7. Faktom je, že pre vládu tuším existuje len korona. Aspoň nevidím v médiách prezentovanie aj inej agendy. Ibaže nie celá vláda rieši koronu a ministerstvá maju personálne kapacity na to, aby začali čistiť Augiášov chliev. Zatiaľ si ešte stále príliš veľa smerákov chrochká na pozíciách. A to sa mi nepáči.

  8. pre Obyvatel 16. apríla 2020, 7:06
    A kto ten verejný tlak vyvolá? Slušáci, čo sú v parlamente? Alebo nebodaj naši najobjektívnejší novinári, ktorí sú teraz tichučko a spokojní? A načo nám vlastne tie stíhačky budú? Aby stáli v hangároch alebo sa preleteli na leteckých dňoch?

  9. Ak su zmluvy vypracovane tak to nic neznamena. Ide o to ze tu po volbach nastalo ticho a pod ruskom corona sa vsetko rutle a nakup stihaciek a kopec dalsich zbraní sa organizuje nadalej. Kde si teraz Matovic? Preco o tom nikto nerobi tlacovku? Prisne tajné. Banda jedna skurvena.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img