ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Ľudia, nerobte paniku, nebláznite !

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Po Číne a okolitých krajinách sa potvrdil logický predpoklad a aj na Slovensku bol zaznamenaný prvý prípad pozitívny na koronavírus. Následne testy ukázali ďalšie dva prípady, ide o jednu rodinu nakazenú jedným jej členom, ktorý s nedávno vrátil z výletu v Benátkach.

Ľudia  však už dlhšiu dobu vykupujú rúška z lekární, internetových obchodov a spôsobujú tak stav, ktorý samozrejme využili obchodníci, vďaka ktorým jedno rúško s účinnosťou proti vírusom sa dnes predáva namiesto niekoľkých Eur  za sumy od 30 do 60 Eur. A cena vďaka panike môže ešte rásť. Reakciu vlády obdobnú Českej republike ohľadom striktnej regulácie ceny, v dohľadnej dobe asi očakávať nemožno.

Pritom odborníci jasne hovoria (a z logiky veci to aj vyplýva), že rúška by mali mať ľudia pociťujúci príznaky ochorenia a teda prioritne nie ostatní zdraví.

Ľudia sa dobrovoľne mačkajú v obchodoch a vykupujú cestoviny, konzervy, múku, ryžu a vlastne všetko, o čom sú presvedčení, že ich môže „zachrániť“.

Otázka stojí – pred čím sa chcú preventívnym zásobovaním sa desiatkami kilogramov potravín zachraňovať?

Veľa ľudí frčiacich hlavne na tzv. alternatívnych médiách prinášajúcich „alternatívnu“ pravdu rovnako ako samotní autori článkov nemajú prehľad o skutočnom dianí vo svete, nakoľko necestujú inam ako do obľúbenej (nevadí že najdrahšej a službami zaostávajúcej) dovolenkovej destinácie a aj tam čas vyhradený na dovolenku preležia na pláži.

Koronavírus je problémom, no riešiteľným prakticky pre celý civilizovaný svet. Jasné, že Čína odkiaľ sa vírus rozšíril to schytala najviac. Vírus bolo treba identifikovať, zistiť spôsoby šírenia, úmrtnosť a tak prvé dni a týždne inak asi dopadnúť nemohli. Čína aj vzhľadom na zriadenie sa s epicentrami nákazy vysporiadala svojsky – ako tomu bolo skutočne sa svet  asi nikdy nedozvie. Štát ale chránil nielen ostatných obyvateľov planéty, ale aj miliardu vlastných občanov.

Najväčšie škody s najväčšou pravdepodobnosťou vírus nenapácha na životoch ľudí, ale na krehkej globalizovanej ekonomike napojenej práve na výrobcov z Číny. Likvidácia následkov koronavírusu bude celosvetovo v miliardách USD, no ak sa ľudia nezbláznia úplne, dá sa predpokladať, že o mesiac či dva bude riziko za nami.

Takto vyzerali regále v TESCO Piešťany už v pondelok, teda štyri dni pred potvrdením prvého prípadu nakazenia vírusom na Slovensku.

Definitívne rátanie škôd bude nasledovať potom. Skrachované aerolínie, menšie firmy ny kolenách, ľudia bez práce. A v špajzách tisíce kilogramov potravín po záručnej dobe. Bude snáď niekto mesiace v kuse obedovať a večerať cestoviny s kečupom?

Je na mieste ostražitosť, opatrnosť, podstatne zvýšená hygiena a určite by som necestoval do centier, kde sa vírus rozšíril, resp. ktoré sú v karanténe. Ale tam sa asi bežne človek ani nedostane.

A osobne verím, že stornovanie leteniek spoločnosťou Laudamoution  do Osla bolo ojedinelým krokom a že v máji do Libanonského Bejrútu a v lete do Petrohradu a následne za Polárny kruh do Murmanska aj so synom a priateľmi poletíme.

Ak totiž nastane situácia, že ľudia tie stovky ton potravín nakúpených do rezervy skutočne budú potrebovať, ekonomiky štátov a teda aj nás všetkých budú čakať problémy, o ktorých sa nám teraz ani len nesníva.

Takže, ľudia, nebláznite! Nepodceňujte situáciu a možné riziká, ale ani nepanikárte. Spoločnosti sa vysporiadali skutočne s veľkými hrozbami, nezničili ich ani populistickí politici (aj keď v niektorých krajinách vďaka nim ľudia poznajú čo je hladomor a inflácia vo výške niekoľko tisíc percent), spamätali sa z vojen. Verte, prežijeme aj koronu!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neviem či bolo potrebné v článku o koronavíruse a s tým spojené nakupovanie pokritizovat ľudí cestujúcich do svojej obľúbenej destinácie (čo vás je do toho kto kam cestuje) a pochváliť sa kam pôjdem so synom a priateľmi. Jedno cez druhé, pêle mêle.

  2. Anonym tebe nepomôže žiaden argument ani ten že scestovaný pán Majko sa nebojí cestovať ani teraz a zoberie zo sebou aj syna.Ja mu verím lebo viem že on píše s rozumom a pozná veci osobne.Má pravdu že panika je nebezpečná a tú si spôsobujeme sami.Preto ďakujem aj keď k moru s rodinou chodíme,p.Majko má pravdu,ležíme len na pláži.Tak som si uvedomila že my sme vlastne z toho Chorvátska okrem diaľnice a pláže nič nemali.

  3. Zbytočne k tomu polemizovať lebo niektorí sú sprostý a budú nakupovať a potom po čae vyhadzovať lebo to bude po záruke len aby oni mali čo tam po druhom aj keď sa ten vírus bud pod kontrolou a nebude nič hroziť

  4. To je fajn,že veľa ľudí kupuje kvantá potravín,aspon sa predajú stare zásoby a výrobcovia budú mať zase veľke objednavky a v obchodoch budu novovyrobene trvanlive potraviny..niekedy je panika užitočná..

  5. Sereďanka, ty si typ ovečky, ktorá potrebuje vodcu. Iste, nespochybňujem, že p. Majko má pravdu. Aspoň ti otvoril oči a zistila si, že týmto článkom si si uvedomila ako v skutočnosti tráviš dovolenku pri mori. Nebyť toho ani by si si neuvedomila, aký život si doteraz viedla.

  6. Dakomu sa to povie abi nerobili paniku abi boli doma aco ti co chodia do skoli stim nerobia nic zevraj karantena ale nerobia nic pre inich iba seba chrania

  7. Miloš Majko
    7. marca 2020, 14:23

    „Veľa ľudí frčiacich hlavne na tzv. alternatívnych médiách prinášajúcich “alternatívnu” pravdu rovnako ako samotní autori článkov nemajú prehľad o skutočnom dianí vo svete, …“
    Koľko pravdy v jednej vete!
    Ešte šťastie že tie „alternatívne“ médiá existujú. Inak by sme boli kŕmení zaručene pravdovravným médiami /N-ko, SME, Aktuality,../ Nakoniec aj SoL je alternatívne médium. Alebo sa mýlim? Alternatívne k pravde v oblasti skutočného diania vo svete celkom určite! A hlavne keď sú tí rôzni autori odkázaní len na info podávané v slovenskom jazyku.
    Tiež som precestoval pekný kus sveta a navštívil niektoré krajiny aj viac krát. No doteraz som nenadobudol dojem že celkom dobre rozumiem správaniu ich politikov najmä v medzinárodnej politike.
    Azda najpálčivejšia je v súčasnosti situácia na grécko-tureckých hraniciach. Jej vývin môže, ale mám dojem že aj ovplyvní budúcnosť aj na Slovensku ak sa rázne nepodniknú účinné opatrenia .
    Zastávam názor, že je potrebné pomenúvať veci pravými menami a nie tak ako nám to popisujú tie „nealternatívne“ teda meinstreemové média. Tie ktoré akosi cudne mlčia o divokých hordách dobyvateľov, pardon „utečencov“ snažiacich sa ilegálne prekročiť hranice Schengenu. Zareagoval niekto z meinstreemu na to podpaľovanie kostolov aktuálne v Grécku ale tiež a najmä vo Francúzku? Že im to uráža ich vieru? Prečo nezostanú v Sýrii, odkiaľ ich cez Turecko sa snažia presuvať do Európy? Z videí, ktoré vznikli v zahraničí je zrejmé, že sa nejedná o žiadnych utečencov ale o riadené hordy dobyvateľov Európy.
    Ospravedlňujem sa za vybočenie od témy.

  8. Pre „sereďanka“… súhlasím s „Anonym“ je smutné, že si neviete užiť dovolenku inak, ako ležaním na pláži a ešte máte pocit, že to tak robia aj ostatní 🤔

  9. Bože môj, ľudia, počúvate sa? Hryziete sa ako psy, všetko čo sa vo svete deje na svoj dôvod, nehľadajme na sebe chyby, hľadajme to dobré a pomáhajme si. Ak má niekto strach a vy ho nemáte, neznamená to že je horší človek, každý to prežíva inak. Buďme ľudia a neurazajme sa

  10. O čo Ti teraz ide Ty arogantne pra.,,,,sa.Pani Mirka napísala,svoj názor na túto žumpu,čo tu niektorí vypisujú,samozrejme,že nejaké porozumenie medzi ľuďmi,to nie je nič pre Teba.Co vôbec dotoho miesas Grécko Turecko hranice.Fujtajbl hnus.!!!!!

  11. Pan Majko aj ste si overili informacie preco to takto v danom supermarkete vypada, alebo ste len pouzili fotky z ,, doveryhodneho“ zdroja?

  12. najlepšie si dovolenku užijem ležaním na pláži. Ked chcem inú dovolenku, vyberiem si poznávaciu, takisto to robím. Čo je koho do toho ako iný trávi dovolenku..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img