ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

V roku 2019 prešla charitná dodávka 8-tisíc kilometrov za 400 rodinami v núdzi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Trnavská arcidiecézna charita |MM|  Sieť pomoci, unikátna služba Trnavskej arcidiecéznej charity, podporila v roku 2019 takmer štyristo domácností. Priviezla do nich materiálnu aj potravinovú pomoc. Do rôznych kútov arcidiecézy najazdila z Trnavy dokopy osemtisíc kilometrov. 

Do štyridsiatich domácností vyslala charita elektrické spotrebiče, najčastejšie práčky, chladničky, mikrovlnné rúry, variče a ďalšie menšie spotrebiče. Viac ako päťdesiatim domácnostiam pomohla s nábytkom, siedmym ženám s kočíkmi pre deti, šiestim klientom s prevozom vecí pri sťahovaní. Núdznym ľuďom a partnerským organizáciám rozviezla ďalej 14,5 tony potravín z rôznych zbierok a ďalších 14 ton čerstvých potravín distribuovala z predajní obchodného reťazca, s ktorým spolupracuje.

Sieť pomoci dostala v roku 2019 významnú finančnú injekciu od Nadácie EPH. Za 11-tisíc eur mohla charita nakúpiť cez tridsať čisto nových spotrebičov, pätnásť rôznych druhov nábytku a ďalším núdznym ľuďom pomôcť s iným vybavením domácnosti a školskými pomôckami.

Dodávka Trnavskej arcidiecéznej charity vyráža z Trnavy na svoju jazdu každý pracovný deň. Materiálnou a potravinovou pomocou zásobuje ľudí v okolí krajského mesta, jazdí však aj na vzdialenejšie miesta. V roku 2019 merala cestu za ľuďmi v núdzi najďalej do obcí Nová Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom a Okoličná na Ostrove v okrese Komárno.

Sieť pomoci je unikátny projekt, v ktorom Trnavská arcidiecézna charita spája tých, ktorí potrebujú pomoc a tých, ktorí chcú niečím prispieť. Charita túto službu rozbehla pred troma rokmi. Podľa manažéra Mateja Poláka sa za tento čas služba pohla o významný krok vpred. „Rozrástla sa naša sieť darcov, pomáhame väčšiemu množstvu klientov. Prejde cez nás veľký počet potrieb, ktoré máme kde uskladniť, máme spôsob, ako ich odovzdať a máme dotiahnutú aj administratívu. Sme jediná organizácia, ktorá sa môže pochváliť takouto formou pomoci v takom veľkom rozsahu,“ zhodnotil Polák. Najčastejšími príjemcami pomoci sú mnohopočetné rodiny, matky samoživiteľky, ale aj seniori, ktorí nevedia vyžiť z nízkych dôchodkov. Charita touto službou pomáha aj ľuďom, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti, ľuďom po výkone trestu a ľuďom bez strechy nad hlavou.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img