ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Chcete mať krásne zakvitnuté balkóny a terasy? Prinášame Vám rady, ako to docieliť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pelargónie alebo ľudovo nazývané muškáty sú nenáročné rastliny, ktoré od jari do jesene zdobia mnohé balkóny, okná a terasy. Kvety vyznačujúce sa širokou škálou rôznych farieb skrášľujú aj námestia či pešie zóny. Okrem toho, že lahodia oku, navodzujú letnú pohodu a príjemné pocity. Vďaka svojej univerzálnosti sú vhodné do akéhokoľvek prostredia a vždy upútajú pozornosť. Sú pravidelnou ozdobou aj Námestia slobody v Seredi, kde sú vysadené v tzv. kvetinových pyramídach.

Krásne kvitnúce rastliny sú snom každého pestovateľa. Preto sme sa rozhodli zistiť, ako docieliť bohatú záplavu kvetov, ktorú by Vám všetci v dobrom závideli. A kam ísť po radu ak nie k naslovovzatým odborníkom.

Manželia Dušan a Marta Mičányiovi, sa pestovaniu muškátov venujú dlhé roky. Kvety predávajú aj záujemcom formou prebytkov na Dolnočepenskej ulici. Pod ich rukami okrem muškátov kvitnú všetky druhy kvetov od skorej jari po neskorú jeseň.

 

Už sme spomínali, že muškáty poznáme vo viacerých farebných variáciách. A ktoré farby preferujú Seredčania ? Podľa manželov Mičányiových je najväčší záujem o červené a cyklámenové farby muškátov, ale nájdu sa aj milovníci jemných odtieňov ako je ružová a biela. Všetko závisí od estetického cítenia ľudí a kde budú muškáty umiestnené.

Čo sa týka druhov, väčšinou sa predávajú stojaté muškáty: „Máme ale pocit, že opäť sa dostávajú do popredia aj previslé druhy, ktoré akoby mali chvíľu pauzu. Ide o to, kde kvetinky chcete pestovať. Ak s nimi chcete ozdobiť balkóny alebo parapety, vhodné sú tzv. ťahavé muškáty, ak ich naopak chcete mať na zábradlí alebo v kvetináči na stole tak sú vhodnejšie kríkovité,“ hovorí pán Dušan.

Vysádzať muškáty do exteriéru je ideálne v polovici apríla a začiatkom mája. No riadiť sa treba skôr počasím ako dátumom. Von na parapety a balkóny ich dávame vždy až vtedy, keď už nehrozia mrazy. Pani Marta radí, že aby boli muškáty krásne a stále kvitnúce, treba im dopriať okrem slnečného miesta aj pravidelnú zálievku. „Nádoba musí mať priepustné dno, aby mohla prebytočná voda odtiecť, inak môže dôjsť k zahnívaniu koreňov. Aspoň raz za dva týždne nezabudnite rastlinkám dopriať aj hnojivo a to buď určené priamo na muškáty ale kľudne postačí aj obyčajné hnojivo na balkónové kvety.“

Nesmieme zabúdať ani na odstraňovanie odkvitnutých kvetov. Nielenže sú neestetické ale môžu byť aj zdrojom plesní. Kvety nemusíme strihať, stačí ich opatrne vylomiť. Takisto odstraňujeme aj uschnuté listy.

Muškáty sa množia z odrezkov. Nie každý má ale na túto metódu čas a veľa krát sa takto nové rastlinky nepodarí v domácom prostredí rozmnožiť. Preto sa mnohí prikláňajú k možnosti zakúpiť si už hotové sadenice. Pani Marta nám objasnila, že rozmnožiť rastlinku z odrezkov nie je jednoduché. Ale rokmi sa z nich stali odborníci a všetko im ide ako po masle. „Muškáty sa množia v novembri. Zo staršieho kusu si vyberieme časť, ktorú použijeme ako odrezok. Výber je veľmi dôležitý, dávame pozor na suché, zhnité alebo choré časti. Vybraný kúsok odrežeme o dĺžke asi 10 cm, zbavíme ich prebytočných listov a namočíme do špeciálneho stimulátora, aby dobre zakorenili. Po zasadení je potrebné čakať, kým sa rastlinka ujme a zosilnie. Keď je na nej vidieť, že je dostatočne veľká a zdravá je pripravená putovať do nového domova.“

Manželia Mičányiovi sa kvetom venujú dlhé roky. Poctivo a s trpezlivosťou. Pán Dušan pokračuje v tradícii svojich rodičov. Pre všetkých má radu na záver: „Stále platí, že rastlinkám sa treba venovať s láskou, vtedy sa nám vždy odvďačia krásnymi kvetmi.“

A s láskou sa o ne stará aj Ivana Dobranská, ktorej muškáty obdivuje každý, kto prechádza ulicou Fraňa Kráľa. Bohato zakvitnuté sýto červené kvety v kontraste so zelenou fasádou domu lákajú pohľad okoloidúcich.

Ivana záhradkárčenie miluje. Okrasnú a úžitkovú záhradu má ukážkovú. Konkrétne muškátové kvety kupuje skoro na jar v bežnom záhradkárskom obchode: „Musím povedať, že mne osobne je jedno, kde kvety kúpim. Mám len jedinú zásadu,  a to aby boli červené.“

Aby ste aj Vy mali balkóny, parapety či terasy plné kvetov, Ivana radí: „Dôležitá je v prvom rade kvalitná zemina. Substrát do hrantíkov kupujem každý rok nový a je určený priamo na balkónové kvety. Potom je potrebná pravidelná zálievka. Ale netreba to zase preháňať, lebo muškáty nemajú v obľube mokro. Aj počas letných mesiacov polievam raz za dva dni. Hlavne nesmieme zabúdať na hnojenie. Rastlinám dodávam živiny s každou zálievkou. Teda hnojím každé dva dni a osvedčilo sa mi to. V neposlednom rade veľa záleží aj na ktorej svetovej strane chcete rastliny pestovať. Asi máme na našej ulici ideálne podmienky, lebo sú naozaj každý rok prekrásne, “ dodáva Ivana.

Zároveň nám pripomenula aj svoju nepríjemnú skúsenosť z minulosti, kedy jej kvety z vonkajšej parapety niekto ukradol. Žiaľ aj takí sú ľudia….

Hoci sa hovorí, že muškáty alebo aj pelargónie, nie sú náročné kvety na starostlivosť, potrebujú hlavne správne podmienky na rast a kvitnutie. No Ivanka sa pri tejto vete usmeje. „Nenáročné sú, ale zaberajú kopu času. Kým ich polejem na poschodí, potom na prízemí a terase, k tomu otrhám odkvitnuté kvety a suché listy  prejde kopa času. Ale potom, keď vidím tú nádheru a viem, že okoloidúci majú  radosť spolu so mnou, vždy si poviem, že ten čas stojí zato.“

Ivana sa stotožňuje so slovami, že o kvety sa treba starať s láskou a trpezlivosťou. Každý strom a rastlina je živý organizmus a vycíti ako k nim človek pristupuje. Okrem starostlivosti ich treba občas aj pochváliť alebo poďakovať im za krásne kvety či bohatú úrodu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img