ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

AKO SA ŽILO ZA SOCIALIZMU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

AKO SA ŽILO ZA SOCIALIZMU (diel 2/17)

Mali sme sa za socializmu lepšie? Človek s priemernou mzdou rozhodne nie.

Podujal som sa do 17. novembra priniesť 17 konkrétnych a ľahko overiteľných faktov o živote za socializmu. Dnešný diel je o kúpyschopnosti ľudí.

Priemerná mzda v roku 1989 u nás podľa štatistického úradu dosahovala 3 142 československých korún (Kčs). V roku 2018 to bolo 1 013 eur.

Predstavte si, že by ste sa rozhodli celú sumu utratiť na nákup jedného tovaru. Čo by ste si mohli dovoliť v roku 1989 a čo v roku 2018?

1989: 714 kg chleba, 2018: 762 kg chleba (cena: 4,4 Kčs/kg a 1,33 eur/kg)
🍚 1989: 314 kg ryže, 2018: 791 kg ryže (cena: 10 Kčs/kg a 1,28 eur/kg)
🥩 1989: 68 kg bravčového karé, 2018: 215 kg bravčového karé (cena: 46 Kčs/kg, 4,69 eur/kg)
🧈 1989: 628 balení masla, 2018: 881 balení masla (cena: k Kčs/125g, 1,29 eur/125g)
📺 1989: 0,24 televízora (farebná TV stála 13-tisíc korún), 2018: 1,5 televízora (cena: 13 000 Kčs/kus, 677 eur/kus)

🚗 Auto by sme si z priemerného platu nekúpili ani vtedy, ani dnes. Lenže kým v roku 1989 bolo na jednoduché osobné auto potrebných približne 27 priemerných mesačných platov (cena: 84 600 Kčs), v roku 2018 stačilo na porovnateľné jednoduché auto necelých 11 priemerných platov (cena: 10 877 eur).

Ktosi možno namietne, že chlieb za socializmov bol chutnejší, mäso zdravšie a maslo sa s tým dnešným nedá ani v porovnávať. Kvalite a bezpečnosti potravín sa preto určite budem venovať v jednom z ďalších príspevkov.

Viac zaujímavých prepočtov vychádzajúce z čísel štatistického úradu nájdete v publikácii od

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

„Socializmus: realita namiesto mýtov,“ na ktorej som sa podieľal ako spoluautor 👉 https://bit.ly/35WiXLR

Česť práci s faktami!
──────────
Radovan Kazda
poslanec NR SR za SaS, člen OKS

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vážený pán poslanec zabudol dodať, že vychádza z priemernej nominálnej mzdy (hrubej mzdy)…. Mal by to skúsiť prepočítať z čistej mzdy… Myslím, že čísla by boli zaujímavejšie…ale nie pre neho. Zavádzajúci článok.

  2. Darmožráč z parlamentu, ktorému za „ťažkú“ prácu pípne mesačne cca 4500 eur, bez ohladu či tam je alebo nie, ide presviedčať ľudí o zlom socializme. Tak, že dík. Rád by som si tú dobu vymenil. Hneď. Negatíva tej doby nesiahajú dnešnej top demokracii ani len po členky. Aj starí komunisti sú obyčajní amatéri v porovnaní s dnešnými papalášmi, keď ide o to, ako sťažovať ľuďom život.

  3. Takéto články považujem za zbytočné a ich primárnym cieľom je akurát vyvolať emócie. To už nehovorím o cenách vycucaných z prsta.

  4. Tento článok je len dalšie vymývanie mozgov dnešných mladých ludí,ktorí nezažili socializmus.My čo sme ho zažili,tak väčšina tvrdí,že za socializmu sa obyčajným ľudom žilo lepšie ako dnes v tomto zhnitom kapitalizme.

  5. Blbý článok ako jeho autor ten kto žil v tej dobe pozná ako to vtedy fungovalo a mladým to vysvetlia rodičia či starí rodičia

  6. Ešte by tak mohlo vysvetliť, ako to bolo s bezúročnou a s nenávratnou mladomanželskou pôžičkou, za ktorú si ľudia postavili dom.. A potom niečo o tom, ako sa ťažko žilo.

  7. Proste sa za priemerný plat toho dá kúpiť viac…rozdiel je ten že hoci ste si mohli kúpiť menej, tak rovnaké hovno mal aj sused a teda boli ste v pohode, pretože sme mali všetci rovnaké hovno, auto nemal skoro nikto, v byte max TV, práčka, chladnička,rádio ..Bolo to fajn, nikto si nezávisle…dneska, hoci si môžeme kúpiť viac, tak problém je ten že šikovný sused ma toho ešte viac- lepšie auto, mobil atď…A v tomto porovnaní sa cítime oproti minulosti horšie, čo je v krajine kde jeden z hlavných rysov závisť obrovský problém..

  8. Rozhodne sa aspom mne žilo za socíku lepšie ! Sem – tam neboli banány a toaletný papier,no to sú detaily. Nebolo toľko navymýšľaných úradov ako daňový úrad,sociálny úrad,zdravotné poisťovne a veľa veľa ďalších zbytočných…
    Diaľnice aj lekárska starostlivosť boli zadarmo,byty sa prideľovali dlhoročným zamestnancom zadarmo… ľudia boli k sebe milší a pozornejší,dokonca aj cigáni museli pracovať. Nepoznali sme drogy ani bezdomovcov. A veľa iného lepšieho ako je tomu teraz. A tu si nejaký pako dovolí napísať aký bol ten socializmus zlý ! Áno bol zlý ale len pre určitú skupinu ľudí ktorá sa nemohla rozdrapovať tak ako to robia teraz.

  9. Predstav si Daniel, že mne sa žije teraz výrazne lepšie ako sa mi žilo za komunistov a to som iba obyčajný zamestnanec…

  10. Škoda že na pisálkov s menom Anonym nereagujem ! By som sa rád takého spýtal prečo že sa to má teraz tak strašne dobre

  11. Čiže keď sme zarábali prib 2500 sk a teraz za robíme 1000e lekárstvo školstvo zadara na domácnosť za komos 500sk poplatky teraz 600e poplatky tak matika nepusti za komosou sme mali viac peňazí 2000sk a teraz 400e nása priemerná mzda ma bit 2500 e za komosou sme mali viac peňazí Neposunuli sme sa dopredu ale dozadu Hamba zlodejskym politikom ako okradli slovenský narod

  12. Www 3. apríla 2021, 11:31 – ja tvrdim, ze hanba pohodlnym obcanom, ktori zlodejskym politikom UMOZNILI kradnut. To, ze politik kradne, je nasa chyba. On len vyuziva nasu pohodlnost, apatiu a nepozornost.

  13. Článok odzrkadľujúci pohľad na svet cez peniaze. Typické pre dnešnú dobu. Život pred a po r. 1989 treba hodnotiť komplexnejšie, ale tu sú jediným kritériom peniaze. Čiže výpovedná hodnota článku veľmi slabá.

  14. presne tak hanba nám všetkým.fico mal už sedieť aj s kaliňákom.pelle je farizei a teraz sa veľa starostov prekresľuje na hlas lebo chcú znovu ťažiť z ich moci.musíme na to poukazovať a ľuďom hovoriť pravdu.matovič nie je génius ale čistí sa politika aj zbohatlíci končia za mrežami.to fico nikdy nerobil a bojí sa toho

  15. Mali by prepočítať do toho aké nové poplatky platíme, ako napr. u lekára, atď. Nie povyberat to čo sa mi hodí a potom tu zavádzať. Napísať koľko stojí študentov štúdium, koľko matky doplácajú za lieky, koľko nezmyselných poplatkov platíš všade. Ďalšia vec je, že dosť veci neexistovalo, napr. mobilné telefóny, na to človek vtedy nedával peniaze. Keď už chce autor článku niečo porovnávať, tak poriadne a nie zavádzať…
    Tieto ich špinavé neziskovky dotované zo západu…mali by byť označované za zahraničných agentov. Pomenuju to po Stefanikovi, aby to znelo slovensky, ale hlásajú chorú kapitalisticku propagandu. A hlavne… Klamú!

  16. Tento chmulo porovnava len to co mu vyhovuje na propagandu tohoto marazmu co tu mame. Najskor mal napisat co vsetko bolo bezplatne pre obyvatelstvo a az potom porovnavat. A uplne na zaciatku svojho tupeho clanku mal napisat ako tento skurveny system ojebal a okradol obyvatelstvo zavedenim eura a to tak ze im podelil celozivotne uspory 30,126 sk = 1€ TOTO BOL OJEB. A nasledne si nas korporacie takto lacno rozkradli a skupili podla ich zaujmu a potreby

  17. Anonym 3. apríla 2021, 11:56 – za najvacsi problem povazujem ucelove vytlacenie vymozitelnosti prava, spravodlivosti a moralky zo spolocnosti.

    Dnes je dolezite, aby zlodeja nachytili a aj prichyteny pri cine je schopny tvrdit, ze mu to je treba dokazat. Plati aj u nas v samosprave.

    Ludia dostali moznost starat sa o seba, ponikat, maju valke moznosti. No to maju aj vychalkovia, ktori idu do funkcii a tie nasledne zneuzivaju vo svoj prospech. A ludia zabudaju, ze musia politikov kontrolovat.

    To je system v demokracii. Ak zlyha akykolvek system, vznika problem a disproporcie. A tu zlyhal kontrolny mechanizmus. A ludia vseobecne.

  18. To vám len chcem pripomenúť, že pod touto vládou to bude možno ešte horšie. Držgroš Makovič to zariadi. Zabudnite na rast platov a nezabúdajte na „zvyšovanie životnej úrovne“ pod taktovkou kapitalistov. Čo nastane? Obávam sa napísať, že sme na ceste k chudobe a zapredaniu. Kolónia. To by vystihlo ten správny názov. A tuná ide nejaký darmožráč, ktorý má mať záujem o slovenský štát a občanov vlasti, poukazovať ako sa žilo? Žilo sa. Kto vyskakoval proti vláde, išiel sedieť. Nechcem si pripustiť myšlienku, že práve to chcel autor napísať. Budete pindať proti vláde? Budete štrajkovať? Pojdete do Uránových dolů.
    Už aby boli predčasné voľby.
    Všimnite si, že ak je niekto proti tejto koalícii, novinári vás idú zožrať.

  19. Nebojte sa, dobre bude 3. apríla 2021, 12:23 – osobne si myslim, ze dobre uz bolo. No nie za socializmu.

    Teraz bude horsie – problem je, ze horsie v Nemecku ci Francuzsku neznamena to iste, ako horsie na Slovensku.

    V tomto kontexte vidim problem aj v Eure – mame rovnake Euro s rovnakou hodnotou a v podstate s rovnakou kupnopnou silou. Problem je v mnozstve Eur, ktore mame k dispozicii oproti napr. Nemcom, Belgicanom ci Holandanom. Myslim bezna rodina.

    Zaroven ale nesmieme zabudat ani na to, co stoja sluzby u nas a tam. Aj ked vo vela veciach sa to pomerne vyrovnava, alebo aspon priblizuje, co je znovu v nas neprospech.

    Su na tom aj podstatne horsie – no aj tu sa uz rozdiel znizuje. Rumunom sa u nas uz robit neoplati co znamena, ze nas dobiehaju, v niecom dokonca predbehli. A to ludia este dnes vidia pred ocami deti zobrajuce cukriky. Byvavalo… Rumuni totiz nevahali Caucesca popravit a zlodejov v politike nemilosrdne zatvorit do basy. To je rozdiel medzi nami. My sme estebakov pustili do funkcii a k moci a zlodejov politikov chranime snad vlastnymi telami. Teda aspon niektori z nas…

    Najvacsim problemom sucasnej spolocnosti teda okrem mnou uz menovanych, je KORUPCIA vsade okolo nas a fakt, ze ludia sa NAUCILI s korupciou zit. Pisal som o tom niekedy pred 4 rokmi z Kyjeva.

    A problemom je, ze ludia nekritizuju zlodeja, ale tych, ktori zlodeja odhalia a poukazu na neho. Preco? Nuz, asi sa boja, ze budu na rade…

  20. Tak Daniel nazval som sa Aladár, už si spokojný? Už som taký istý anonym ako ty. Je mi omnoho lepšie a mojim deťom ešte viac. Nikdy by som nechcel, aby sa mali tak ako sme sa mali vtedy my. Nikto sa mi nemstí za moju vieru, slobodne študujú, slobodne cestujú. Možno mám šťastie, že sme zamestnaní v slušných firmách (našťastie nie vo firme nejakého slovenského mafiána, ale v nemeckej), ale zamestnaní boli aj moji rodičia. Možno si sa mal ty dobre, neviem, ale aj tie ovce na salaši zatvorené v ohrade sa majú podľa ich rozumčeku dobre, sú spokojné. Dostanú nažrať, ostrihajú ich, majú zadarmo doktora a to im stačí. Aj tebe.

  21. Každá feťácka alebo iná povaľačská čvarga musela pracovať inak bol kladifikovaný ako príživník… toto tu dnes chýba, je veľa príživníkov na úkor druhých práce

  22. Dade, Ty si asi zle pamatas tu dobu. Kazdy mysel byt zamestnany, nie pracovat a to je rozdiel.
    A s tym zdravotnictvom zadarmo, to je frk asi. Alebo nikto z Vas nepotreboval vtedy lekara.

  23. rad by som videl kto v seredi zaraba 1013 euro. priemerna mzda je ked taky jak ty maju 5000 a dalsi taky podobny este viac. kto dostava socialku 60 euro to nevidý nikto. kde boli za komunistov bezdomovci,nezamestnani. socialna istota je kde. teraz ziju na urovni taky jak ty exekutori a vam podobny ludia,ale nie pracujuci clovek co robi za almuznu.

  24. pre Miloš Majko
    Miloš, súhlasím, že je chybou ľudí, čo sme dopustili v našej krajine. Ale ruku na srdce, keď boli napr. protesty proti Gorile, tak sa stalo čo? Na protestujúcich sa nahnali vodné delá a ťažkoodenci. Pán Lipšic, najsvätejší zo svätých, nechal rozohnať protesty proti vláde, v ktorej sedel aj on. A teraz je čo? Ťažký bojovník proti korupcii a mafii. A tak by sa dalo pokračovať. Ale čo sa mi veľmi páči, je ako sa tu neustále snaží množstvu ľudí nahovoriť, že za komunistov tu bolo neviem ako zle. Pritom drvivá väčšina starších ľudí nedá na býv. režim dopustiť. Tých sa netreba pýtať prečo? Stačí len aby sa k tomu vyjadrili odborníci s priemerným vekom +/- 25 rokov? Veľa ľudí povie, netreba byť lenivý a makať na sebe. No super, veď ľudia pracujú, aj sa vzdelávajú ale nemôžu byť všetci podnikatelia, manažéri ani inžinieri ani právnici ani zdrhnúť do zahraničia. A napriek tomu je tomu čoraz častejší jav, že človek, ktorý pracuje, nedokáže poriadne vyžiť alebo funguje z ruky do úst. Kde je potom chyba, keď za býv. zlého režimu sa bez problémov dokázali uživiť rodiny s 3-4-5 deťmi. Prečo nik nepočúva týchto ľudí, alebo sa s nimi o tom nebaví? Len furt tu počúvať rozumy od darmožráčov napojených na mimovládky, neziskovky alebo novinárov, ktorí cucajú prachy bohvie odkiaľ a potom tu idú dávať rozumy ako sa ťažko žilo a aké je teraz všetko úžasné, lebo máme kapitalizmus a demokraciu a všetky skur.ené vymoženosti západu. Samozrejme, nie pre všetkých.

  25. Aladár – bývalý Anonym,je fajn že aspom nejaké meno si si dal. Teraz viem s kým mám tú česť. Moje meno nie je vymyslené,mám ho dokonca aj v občianskom (teraz som sa kukol pre istotu…)
    Neviem čo ti komunisti urobili,ale ja sa nesťažujem. 2X do roka firemným autobusom na zájazd po Slovensku aj cudzine (vtedajších spriatelených krajinách). Kde to dnes existuje že zamestnávateľ svojich zamestnancov nasáčkuje do autobusu a poďme trebárs do Tatier ! A to bolo takmer zadarmo. V robote bola pohodička,normy sa plnili a všetci boli spokojní. Dnes ťa idú v robote zodrať,niekedy nemáš čas ani na záchod… Je toho veľa,nechce sa mi písať,krmím somára.

  26. p.majko 12:36 vyborne ste to vystihol palec hore,toto naozaj ma zmysel.len co ma hneva ak chceme sudit preco nie vsetkych preco nie podvodnika kisku,co bol viac na policii ako v urade,prco nie sulika,ktory sa dohadoval z kocnerom o vymenovani prokuratora,preco nie matovica,ktory robil podvody,len bohuzial diera v zakonoch,skutok premlcany.treba vsetkych politickych podvodnikov od meciara,dzurindu, fica,matovica,rovnako sudit.
    len bohuzial p.majko u vas aj u mnohych volicov,ale aj velkych medii funguje syndrom zaskatulkovanosti,ak urciteho politka,alebo stranu zvolite a media hlavneho prudu ho vynesu do svatych nebeskych vysin tak tento politik alebo strana su svate a vsetko zle je im odpustene,vsetky kauzy,preslapy su bagatelizovane.
    ak nebudeme kritizovat,poukazovat aj vo vlastnych radach,tak sa naozaj nikam neposunieme.

  27. Môžeme sa baviť o tom že niektorým sa žilo lepšie, ok beriem je to každého individuálny a subjektívny pohľad…no vo všeobecnosti sa vždy utekalo na ten kapitalistický západ za lepším a to aj pod hrozbou guľky na hraniciach…A bohužiaľ pre nas utekali hlavne tí schopní, ktorí mali zlý kádrový profil a nemohli sa realizovať, tí posúvajú spoločnosť dopredu….a neviem či niekto utekal aj opačným smerom, zo západuza lepším životom k nám, to o mnohom vypovedá…migrovalo sa vždy hlavne do tých demokratických štátov…Ľudia chcú žiť slobodne, aspoň väčšina

  28. Miloš Majko,vôbec nesúhlasím s Tvojimi názormi. Zdá sa mi že nejako si za posledný rok prehodil výhybku a postavil si sa na stranu tohto liberálneho hnoja ktorý si dal meno demokracia.
    Velebíš tú pani z Pezinského smetiska,ktorá pre Slovensko a Slovákov nikdy nehne ani prstom a z huby jej ide iba to čo jej nadiktuje tá mrtvola Sereš. A henten šašo z TT čo ťa fascinuje ? To už radšej pomlčím ! Dúfam že sa za to na mňa nehneváš. Ja velebím túto stránku Sereďonline,pretože to je už asi posledné médium kde ešte môžem verejne napísať čo si myslím a nikto sa mi za to nevyhráža basou a pokutou… Môžem napísať že cigán je cigán a div sa svete ! nikto ma za to nejde ukrižovať ! Na fejsbúku by bola brzda na 30.dní ! Keby bolo takýchto Sereďonline viac po celom Sk,bolo by to fajn ! Držím ti v tomto palce !
    Národovci celého Slovenska spojte sa ! 🙂

  29. Pre Ratafak plachta,
    súhlasím s tebou, len by som chcel upresniť, že utekali aj zmrdi, ktorí mali problém so zákonom a útek bola pre nich možnosť ako sa mu vyhnúť. Ale neboli to žiadni politicky prenasledovaní, boli to zmrdi, ktorí niečo ukradli, niekoho znásilnili a podobne. Vychádzam z poznania takýchto čurákov z blízkeho okolia. To len na margo toho, ale samozrejme súhlasím, že hlavne zdrhali ľudia, ktorí sa chceli realizovať a tu to nešlo.

  30. Pan Majko o socializme je zbytočné rozprávať. Treba to vysvetliť mládeži kto do Československa nainštaloval socializmus. Cocializmus skapal a pán Radovan Kazda čo chce porovnávať. Nech sa stará o falošného Sulika hlúpeho Matoviča.

  31. Jasné že bolo v minulosti lepšie, to tvrdili aj moji priatelia čo žili v Rakúsku, Francúzsku, v USA, v Kanade ba i v Rusku. Všetci spomínajú, aký bol život úžasní, keď boli mladší. A bolo jedno, či žili v socializme, tvrdom komunizme, kapitalizme či dakde v buši za siedmimi horami a dolinami. Zbytočne im človek vysvetľuje, že zo súčasného platu si môžu omnoho viac dovoliť, že je omnoho viac možností, možnosť cestovať, študovať po celom svete…. Skrátka nostalgické spomienky za prežitou minulosťou sú u väčšiny ľudí omnoho pozitívnejšie ako realita dnešného sveta. O tridsať rokov súčasná mladá generácia opäť bude spomínať, aký bol život úžasní, keď boli mladí… Krásne Veľkonočné sviatky prajem Vám všetkým diskutujúcim…

  32. Hovorme o hnoji v ktorom žijeme, už 31 rokov pán Kazda. Odvádzať pozornosť od špinavostí ktoré sa aktualne dejú podsúvat ako sa žilo za socializmu je smiešne.

  33. Krátku pamäť máte vy žijúci za komunizmu…. Vypocitajte kolko banánov, či mandariniek si si mohol kúpiť počas roka…Luxus!!!!
    A samozrejme
    to nie je kriterium…. Natrieskane obchody tovarom boli ze? Mäso na výber do sýtosti každý den ze? Myjavská salama …..ak vobec ta bola…. Vycestovať von na zapad? Kto mohol??? Clen KSČ, milicionar, vsetci slúžiaci režimu… A absolútne si neviem predstaviť, prejaviť kritiku na vládu počas minuleho režimu… Leopoldov na počkanie… Zabúdate ludia…. nevazite si co mate….

  34. Daniel, ty si taky chudáčik. Taký veľký chudáčik. Ani vyjadrovať sa mi k toľkým tvojim dristom nechce. Ale skúsim. Takže zdravotníctvo bolo zadarmo? 2x do roka zájazd z prace skoro za darmo? Tu sa odzrkadľuje tvoja obmedzenosť. Co ti dá kto v živote zadarmo??? To si akože štát vtedy tie peniaze vysral, aby sa ľudia mali lepšie? To naozaj nechápeš ani zaklady ekonomiky? Ty si v tej ohradke medzi ovcami, ako to tu jeden pán už napísal. Dostaneš nažrať a si spokojný.

  35. Dnes o 14 predajna Lidl Sereď…banány nikde, mandarinky nikde, paprika nikde… Co žijem v socializme?
    Chcem vycestovať do zahraničia: potrebujem negatívny test, alebo očkovací pas… A ze sloboda pohybu ľudí, obchodu a služieb…
    Chcem ísť na chatu? Nemôžem…
    Chcem ísť do iného okresu? Policajná kontrola…
    O čom??? Aká sloboda?

  36. Pre pána „Pre Daniela“. koľko máš rôčkov dieťatko ? Ty si také hlúpučké že je škoda sa tebou zaoberať.
    Howgh

  37. pre Robo 3. apríla 2021, 16:35
    Máte pravdu, dnes môžete cestovať, študovať a kúpiť čo chcete, ak……Máte nato dostatok financií. Ak, nie, smola. Len na rozdiel od býv. režimu, drvivá väčšina ľudí z práce dokázala slušne fungovať. Dnes, akurát prežívať.

  38. Co ma moj vek s tým, že ty si nepochopil, že v živote neni, nebolo a nebude NIČ zadarmo. V živote som stretol len málo tak dementnych uboziakov, ako si ty. Môžem byť vo veku tvojho syna, keďže odhadujem, že ty komunista máš medzi 60-70.

  39. Netvrdím, že v predchádzajúcom režime bolo všetko dobré. Aj vtedy vrchnosť si dopriala, ale nie v takom rozsahu ako od r.1989. Ktorý s politikov mal miliónové, alebo miliardové majetky, ktorý mal hodinky a nie jedny za milión? Teraz 40 ročný má takéto majetky, stovky hektárov pôdy… Odkiaľ ich majú, bol to niekedy ich majetok, alebo niekoho iného? Aby mali takýto majetok, koľko životov by museli žiť, aby si ich z poctivej práci nadobudli? A teraz niečo k cenám. Napr. čierny chlieb 2 kg/4.-Kčs, pšenično-ražný 6.-Kčs… Teraz napr. Jednota má 500gr/1.20€… Ale napr. z platu pracovníkovi sa odvádzala len daň, žiadne poistenia, čo činí možno 50% z platu. Mladí, keď sa vzali, mali možnosť podať si žiadosť o byt. Vtedy boli buď družstevné alebo nájomné, takže nepotrebovali pôžičku. Zdravotné starostlivosť bola bezplatná, ako aj lieky. Koľko % je teraz PN – 25 -55. Vtedy 70 -90%. Kedy ste platili lekárovi? Teraz 15 € za návštevu ambulancie, za tzv. konzultáciu. Ale niekto nevie čo to je, Aké náklady mali rodičia na školstvo, koľko platili, okrem ZRPŠ? Na začiatku školského roku dostávali učebné pomôcky. Teraz si to musia kupovať sami. Dostávali zamestnanci zo zamestnania rekreácie, hoci to nebolo do Dubaja…? Radšej nech prestanú takýto porovnávať, čo len niečo, od niekoho počuli a prezentujú to ako vlastné skúsenosti! Aj pán poslanec, kde bol vtedy, keď tak odvážne porovnáva? Teraz väčšina ľudí má problémy s prežitím, ale priemerná mzda v národnom hospodárstve je vyše 1000€, ale kto ich má, z čoho je ten priemer, určite nie z robotníckych platov, ale so započítaním ich.

  40. Pocuvaj Porovnanie, to vsetko co si vymenoval z neba nespadlo, vsetko to bolo na dlh buducich generacii, raz to skrachovat muselo. Cast rodiny mi pracovala v tovarni na vyrobu velkych sijacich strojov do textilnych tovarni. Bratia Sovieti ich zopar zobrali, ostatne isli na sklad, roky sa tam vyrabalo nieco, za co nikto nikdy nezaplatil. Ale vyplaty boli, aj material bol. Odkial? Preco sa nam zapad vzdaloval konskymi krokmi, preco teraz nas dochodca zije z ruky do huby a ten zapadny chodi po dovolenkach. Ked mas len stipku ekonomickeho vzdelania (o com silne pochybujem), tak by si to pochopil.

  41. V každom režime, politickom i ekonomickom sa bude z rôznych dôvodov vždy časť obyvateľstva cítiť komfortne a časť zasa nie. V tom sa snáď zhodneme. V tom, v čom sa nezhodneme je popieranie faktov. Časť z nás tu fakty popiera a časť nie. A s tými, čo popierajú fakty, sa jednoducho diskutovať nedá. Ako príklad uvediem, že mnohí z vás tu bránia socializmus, pretože mali všetci prácu, nikto neskončil na ulici, zdrav.starostlivost bola pre každého a vraj zadarmo. Ok. Ale faktom je, že socializmus zakapal nie preto, že by to bola zlá myšlienka, ale preto, že takýto systém sa ukázal ako neudržateľný. Čiže obhajcovia socíku popierajú základný fakt, že bol riadený ekonomicky dlhodobo neudržateľne.

  42. Myslím si, že aj ekonomika kapitalizmu je dlhodobo neudržateľna, lebo je založená na nekonečnom raste. Nekonečne sa rásť nedá, všetko má raz svoj koniec. Praje však šikovnejším, ti menej schopní či lenivejši sa často uchyluju k sťažnosti, že socik bol fajn, lebo vtedy mal sused rovnaký bicykel, ako ja a teraz ma sused jachtu a ja mam stále ten starý bicykel a nikto mi nič negarantuje a nedá zadarmo. Základnou povahovou črtou slovače je závisť. A základným problémom štátu je nevymozitelnost práva.

  43. Ziaden system, ktory Ta najprv okradne- 1948 a ked Ti nieco ostane, tak to dorazi dalsou kradezou-1953 a potom blahosklonne z toho pusti par chlpov, aby sa ukazal aky je socialne spravodlivy, si nezasluzi ani jednu peknu spomienku.

  44. To čo zobrali komunisti ľuďom napr. role, založili družstvá. Po 1989 v tzv.reštitúcii, mali ich ľudia dostať späť. Ale koľkí ich dostali, napr. neprivlastnili si terajší páni, ktorí s tým nemali nič spoločné? Napr. .p .Bugár koľko hektárov pôdy má a odkiaľ, to všetko zdedil? Mali dobrý prehľad kde čo je a vrhli sa na majetky ako supy na zdochlinu. Kde sa nabralo toľko milionárov, dokonca miliardárov. To je v poriadku? S tým máme súhlasiť? Aké majetky majú len bežne zamestnaní ľudia? Ešte aj bol návrh, aby štát mal prehľad o stave účtov občanov. Z čoho všetkého platíme dane? A ešte z čoho budeme, na čo ešte prídu?

  45. Takzvaná menová reforma nebolo zobratie rolí do družstiev, ale prasprosté okradnutie občanov štátom o ich niekedy celoživotné úspory, a potom sa mali takí ako Daniel dobre, chodili si autobusom zadarmo do Tatier a do Bulharska

  46. Pred revolúciou boli 3 svety- západ, východ a ten večný /po smrti/ Utekalo sa hlavne na západ, sem tam 2-6 na východ. Viem však že niektorí sa zo západu resp. východu vrátili. Iba s toho tretieho sa nikto nevrátil, či? To znamená že najlepšie je asi tam

  47. Pre:pre….
    Takze to, ze bolsevik okradol vsetkych o vsetko, ale z nakradnuteho zalozil nefunkcne druzstva je v poho. Problem je to, ked to iste robi dnes napr. Bugar. Zvlastna rovnost spravodlivosti.

  48. Rozdiel medzi tým, keď bolsevik okradol občanov o ich majetky a tým, keď dnes okrádajú zlodeji ľudí o ich majetky je v tom, že dnes máš právo ísť na súd a brániť sa. Zákony v demokratických krajinách sú postavené tak, aby sa občan mohol svojho práva do môcť. Najväčším problemom ale na Slovensku zostava nevymozitelnost tohoto práva. Pretože súdy sú prerastene korupciou. A to je pre každého, kto chce žiť spravodlivo, frustrujúce.

  49. Keď zobrali tu rolu patrilo to všetkým a nebolo to nikoho a ešte dávali za ňu aj naturalie družstva a zamestnanosť Titi to ukradli a patrí to iba im o tom to bolo Zadlzenos občana vtedy 5 e a teraz 8000e na hlavu toto je zlodejina Treba ďalej voliť Fica Matelka Peregrin a ostatnu nenazranu bandu Véd tam nemáme už ani koho voliť Čerta alebo Diabla je to jedna banda spojena

  50. Koľkí z vás majú morálne právo kydať na socializmus? Užívať výhody členstva v KSČ sa vám páčilo? Koľkí sa teraz priznáte, že ste mali červenú knižku? Rodičia v KSČ nikdy neboli, ja som ako študent odmietol byť v SZM hoci ma chceli vyhodiť za to zo strednej, ale keď tu čítam to pokrytectvo od niektorých, tak mi je zle. Pochváľte sa koľkí ste otočili kabát.

  51. Jozef,“bolsevik zložil nefunkčné družstva?“A ako boli funkčné,bol si v nejakom družstve?Všetko je relatívne.Videl si,alebo si počul z rozprávania,ako žila vatsina roľníkov pred zdruzstevnovanim,koľko nádenníkov bolo,ľudia hladovali,v čase hospodárskej krízy ,Dobre sa malo len pár bohatých sedliakov.Tie roličky ,a čím viacej ľudí bolo,tym boli menšie,v tom čase bolo zdruzstevnovanie na mieste.Ludia nechceli byť v područí bohatých,vatsina chcela žiť v takzv. Socializme.A kto to posral,Ti istí typ ľudí,ktoré poseru všetky dobré predsavzatia,ktoré si ľudstvo vytycilo.Korupcni nenazranci,hnusni karieristi a nebetycni arogantní sebci.Vzdy ale majú jedno spoločné.Zabaluju svoje mocenské sklony,svoje pudy zbohatnúť a ovládať chod a pravidlá spolocnosti do vznešených dúšok cti a charakteru,a vždy na nich ľudia naletia.

  52. A pretoze boli plne funkcne a vynosne, vydrzali dodnes a vdaka nim sme sebestacni s polnohospodarskou vyrobou. Vacsina chcela zit hlavne na svojom, ale to im bolsevik nedovolil. A ked sa im to nepacilo – 15 rokov Jachymov. Dnes sa uz o tom moze hovorit, uz Ta za to nezavru.

  53. Jozef,kto by Ti podporoval?Ty všetko vieš,zožral si všetku múdrosť sveta,takže si mysli čo chces.Ti druhí,ktorí v družstvách boli,To vedia svoje.Teraz je zrejme všetko v poriadku. Z repky olejnatej a zo slunecnic sa nenajime.A okrem toho som to presne napísal.Ze to ľudia posrali a nemali okrem iného ani posielať ľudí do Jachymova.

  54. Je na tomto fóre niekto, kto žil aspoň 30 rokov v režíme pred rokom 1989 a žije aspoň 30 rokov po roku 1990?

    Tak Vás poprosím, nech porovnávajú tí, ktorí to žili, zažili a prežili. Osobná skúsenosť je oveľa viac, ako hrabanie sa v sieti internetu, kde údaje sú skreslené, zmanipulované a komerčne upravené. Ak média budú skutočne informovať 100 percentný stav, bude sa dať zverejnenej informácii veriť.

  55. Avšak.. Avšak, či to už bol alebo nebol dobrý úmysel, znarodnovat cudzí majetok jednotlivcom, zobrať človeku niečo, čo je jeho súkromným vlastníctvom, je krádež. A ľudia neprišli len o polia, prišli aj o obchody, malé živnosti, atď. Takže nový štát sa postavil čiastočne ekonomický na krádeži cudzieho majetku. A to neni dobre. Komu z vás, obhajcov „socializmu“ by sa páčilo, keby vás obral štát o vás vlastný majetok?

  56. Len aby si nebol prekvapený, čo všetko sa ešte len môže stať.
    Nateraz a narýchlo si nespomínam, kto je nový „financmajster“.
    Ako to myslel s hrabín sa v účtoch…

  57. Dobre predsavzatia socializmu? Neviem co vsetko si pozral ty, ale mudrost to urcite nebola. Neda sa postavit socialne spravodliva spolocnost na zakladoch kradeze a vrazdenia.

  58. Pre 14: 29, ja som žil 30 pred a 30 po, a nikdy viac, strč si tých tvojich komunistov do riti. Je mi zle, keď si na to obdobie spomeniem a robím všetko pre to, aby to nezažili moje deti.

  59. Samozrejme, že stať sa môže čokoľvek. To ale nemení nič na tom, že za cenu nezmyselnej a umelej rovnosti obral mnohých o majetky, postavenie a dôstojnosť.

  60. Co tu dristate keď ste boli sikovni za komancou do 1 roka 125ls auto45t do 2 rokov dom 200t s toho vám posk pôžičku 70t manžel 30 vernosna 40t obyčajnem robotnikovi skusto teraz ako robotník za 2 svoje životu to nedokážeš teraz Keď ste držali hubu a makali nevšimol si vás ani pes Jedno co mi ostalo v pameti starí rodička hovorili ze za kapitalistov supy krumplove jedli keď im zobrali role a pracovali v JRD tak sa kupovali iba rožky lebo všetko mali od mäsa masla mlieka až po ovocie bežte do prdele aj s vaším kapitalizmom

  61. Preboha,prestaňte už porovnávať neporovnateľne.Tu sa nejaky blbeček predvádza,s niečím,čo sa ozaj nedá porovnať,a odvádza tu pozornosť od problémov,ktoré máme teraz.

  62. No pán poslanec sa chcel niečim zviditeľniť, asi nemal čím, tak si zvolil takúto tému, ale nebola to najšťastnejšia voľba, lebo sa zosmiešnil na plnej čiare. Radšej nech sa takýmto téma vyhýbajú , lebo ľudia im to patrične vysvetlia!l

  63. Pán poslanec mal toľko práce, že mal čas na porovnávanie už neporovnateľného.
    Aspoň vidno, že hovno robí. Keby sa venoval práci za ktorú berie plat, inak by vyzerala súčasná politika.

  64. Pre 2930: na humoristu dobrý výkon… ked bol niekto za komunistov šikovný ako uvádzate tak to mohol byt jedine vedúci autoservisu, predajne ZELOVOC-u, Mäso-Údeniny a podobne. Tí čo „trčali z radu“ boli obratom udávaní tými, čo kolaborovali s režimom alebo susedmi, čo ich žrala závisť. Len aby sa nezabudlo, tí čo tu prežívate spomienkový orgazmus za minulým režimom alebo štátnym zriadením (to je také milšie pomenovanie pre vás) tak pripomeniem aj takéto perly trestného zákona tej doby: § 92 Rozvracanie republiky, § 99 Poškodzovanie štátu svetovej socialistickej sústavy, § 104 Hanobenie štátu svetovej socialistickej sústavy a jeho predstaviteľa, § 109 Opustenie republiky, taká špecialitka napr. § 117 Špekulácia, § 132 Rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve, § 203 Príživníctvo a mnoho ďalších dôkazov, čo bolo pre tú milú krajinu ktorú tu vykresľujete v ružovom dôležitejšie ako šťastné prežívanie občanov. Dlhšiu dobu som žil v tom období, takže neklamte o tom, čo bolo zdarma. U lekára, na každom poondiatom úrade či aj len v obchode s nedostatkovým tovarom a to boli okrem potravín snáď všetky bol úplnou a povinne akceptovanou samozrejmosťou na dedine sliepka,hus,kačka,zabijačka a v mestách fľaška, bonboniéra a nie nejaká lacná pi..ovina, kávička a pod. Radšej dnes zaplatím 5 či 10 Euro a idem prednostne ako vtedy sa cítiť ešte vinne či som náhodou nedal menej ako sused. Mäso som si chodil vystáť nie pred mäsiarstvo ale pred nútený výsek, tam bolo spravidla dostupnejšie, lebo vedúceho mäsny som nepoznal a šlichy sa deťom variť nedajú donekonečna. Raz sme nedostali včas zakáľací list, lebo predseda MNV bol komunistická špina a ukájal sa na problémoch ktoré ľudom spôsoboval. Vraj v piatok bude a nebol. Prasa nepočkalo a udavači tiež nie a tak bola aj zabíjačka aj príslušník VB s predsedom aby vyšetrovali zabijačku na čierno. Karma je zdarma a tá sviňa (tušíme ktorá však) pošla podobne ako žila. Stavali sme dom rovnako ako tisíce ďalších, nie neboli sme tí uvádzaní šťastní vlastníci štátneho či družstevného bytu ZADARMO. No a samozrejme kvádre a cement klasika. Bol som v puberte a tak to bola pre mňa na rozdiel od rodičov celkom sranda v starej RTO-čke drncať na moravu kde vyrábali porobetonové tvárnice (vtedy mega vychytávky) a dva dni sme stáli s desiatkami ostatných v rade kým sa vyrobili a naložili. To isté s cementom ktorý sa rozpredal skôr ako sa vyrobil a tak znova dni prespaté v kamióne pri cementárni v B.Bystrici, kde bol boj o každý mech ktorý sa nenaložil do vagóna ale rovno na korbu. To si asi nechce radšej nikto pamätať. Mali sme pár rokov pred pádom toho úžasného zriadenia dve deti a dovolili sme si snívať o automatickej práčke. Nedá sa spočítať, koľkokrát som na striedačku s mojou babičkou vystál rad a zbytočne. Nakoniec sme dostali tradičné Romo Kombi, veľký cínový hrniec na vyváranie plienok a prežili sme. Holt 5 práčok pre 100 ľudí asi nie je zrovna terno. Novomanželskú pôžičku tu nejaký srandista spomenul. Áno, 50 000 Sk, tak na obyvaciu stenu (výber po celom československu z cca 5 modelov), spálňa komplet (výber ešte tragickejší), dve váľandy do detskej, myslím že dva koberce a ešte stereorádiorekordér za presne 4990 Sk, čo bol môj plat a manželkina materská dohromady. Televízor sme museli kupovať za podnikovú pôžičku 10 000 Sk, aj keď teda telka farebná s diaľkovým ovládaním až na 16 programov stála iba 15 000 (jupííííí, v tom čase F1, F2 a tak maximálne ORF 1 a 2 ale zrno jak sviňa). Poviem to za seba, ďakujem ale neprosím si návrat minulého režimu. Vyhovuje mi aj kvôli mojim deťom a vnúčencom táto doba. Možno to vyznie hlúpo ale ak má človek ambíciu niečo dosiahnuť a cíti že na to má, táto doba mu to umožňuje rozhodne viac ako tá predošlá. Ak je niekto lenivé a pohodlné lajno, bude sa utápať v smútku a nostalgii za dobou minulou. V ich prípade je to umocnené navyše aj jednoznačným spomienkovým optimizmom. A aby som nezabudol, dnes viac ako inokedy mi táto covidová atmosféra evokuje spomienky na uzatvorené a kontrolované oblasti či len jednotlivé obce v čase výskytu karantén slintačky, krívačky či besnoty. Len vtedy sme to tak nevnímali.

  65. Nemyslim si, ze autor zverejnil nieco, co nie je v poriadku co do obsahu. Ale pre ludi riadiacich sa emociami namiesto faktov a statistickych udajov, sa to tak moze zdat.

    Viac informacii najdete aj sami napr. tu:

    https://buraniemytov.sk/

    https://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/vyvoj-cien/22/Vajce/

    https://www.ineko.sk/kalk.html

    Na strankach si mozete z FAKTOV a statistik zistit vela veci, ktore vas mozu zaujimat.

    Napr. aj kolko ludi zaraba od vas viac alebo menej.

    Emocie nie su dobrym radcom tam, kde je potrebne pouzit vedomosti a relevantne udaje…

  66. Áno pán Majko, mate pravdu. Problém ale spočíva podľa môjho názoru v tom, že komunizmus bol režim so zločineckymi praktikami, obmedzoval alebo úplne pošliapal ľudské práva. Zdal by sa nám relevantný článok, keby sa v ňom porovnávala kvalita života napr. za prvého slovenského štátu, keď fašisti arizovali majetky zidov, teda štátu s obdobnými zlocineckymi praktikami? Myslím si, že je nemiestne sa k ČSSR vracať, hoc mnohým priniesla spokojný zivot, pretože spokojnosť jedného bola zaplatená peniazmi, krvou, perzekuciami a morálnou potupou druhého. Dajme nostalgiu bokom a pozrime sa na to s odstupom a bez emócií (a to aj tých pozitívnych).

  67. Peter napísali ste to geniálne, presne takto to bolo, presne to isté som zažíval aj ja, myslím že sme približne rovesníci. K týmto bežným problémom by som zaradil aj tie politicko náboženské a navyše nešťastníkov, ktorým utiekol niekto z rodiny aj veľmi vzdialenej na západ, ako sa to stalo nám. Viezlo sa to s nami navždy, aj keď sme toho praprabratranca ani nepoznali. A tie pôžičky? Každá musela mať ručiteľa, a keď sa s tým dlžníkom niečo stalo, nastúpil ručiteľ, často to bol kolega z roboty, atď. Ale škoda to tým nostalgickým komunistom vysvetľovať. Videli iba seba a svoje životy, o tých ostatných nevedeli, lebo nemali odkiaľ. Takéto diskusie totižto neexistovali.

  68. Uplne presne. Este aj tie sumy sedia s mojimi. Brr, stacilo.
    2930 pise, ze okrem rozkov nic nekupovali. Nie som si isty, ale podla mna aj druzstva platili peniaze- jednotky na vyplatu. Za byt a stravu sa ani u bolsevika nerobilo. Asi čórka.

  69. Peter napísal ste to presne. Ja by som ešte dodal eštébákov ktorí všade striehli, tie tisíce odsúdených na dlhé tresty, množstvo popravených, nespoľahlivých PTpákov ,likvidáciu sedliakov a ich násilný vstup do družstva, prenasledovanie veriacich, likvidácia kláštorov a reholníkov a dalo by sa ešte dlho pokračovať. Treba však objektívne povedať ze našlo sa aj niečo lepšie ako dnes napríklad drogy ale to zlo mnohonásobne prevyšovalo to dobro

  70. Obete totalitného komunistického režimu v Československu 1948 – 1989

    popravených pre politické trestné cíny – 248 osoh
    z politických dôvodov holo odsúdených vyše 205 000 ľudí
    asi 4 500 osôb zomrelo vo väzení
    do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených asi 20 000 ľudí
    do Pomocných technických práporov z politických dôvodov asi 22 000 osôb
    do zahraničia utieklo vyše 171 000 občanov
    pri pokuse utiecť cez železnú oponu zomrelo najmenej 282 osôb
    rehoľníci a rehoľníčky strávili vo väzení a internačných táboroch 42 763 rokov

    To asi nepotrebuje komentár

  71. Ale no tak. Neprehanate to? Ja som tiez zazil ten rezim. Nebol som v ksč. Do kostola som ako mladsi chodil v pohode a nikto mi v tom nebranil. Prave naopak rodičia ma do toho viacmenej tlacili. V dospelejsom veku som uz od toho upustil ale nikdy som nemal ani len naznak zakazu zo strany režimu. Bol som obycajny človek. Neangazoval som sa v politike ani viere nad bezny priemer. Nerobte tu strasiaka z tejto doby. Chodil som normalne do prace tak ako vsetci. Je pravda ze obchody neboli tak zasobane tovarom ako dnes ale na tu dobu som si kupil vsetko to co som k zivotu potreboval. A to ze som dal sem tam niekomu nejaku fľašku alebo bonbonieru ked som si chcel kupit lepsi TV tak to je nic oproti tomu zaco vsetko a kolko platite teraz. Konkretne pan Simulcik ak sa nemylim tak ste vystudovali zadarmo a to vdaka tomuto zlemu totalitnemu rezimu. Pan Kurbel to iste. Aj vasi bratia vystudovali vš zdarma vdaka tomuto zlemu rezimu. Neviem o tom ze by ste namiesto studovania vysokych skol zdarma pracovali nutene v uranovych baniach. Dalej sa mi nechce pokracovat lebo to je uz pase ale nebolo to pre vas az tak zle ako to tu vykreslujete.

  72. Moje deti vyštudovali zadarmo aj teraz za kapitalistov, a čo má byť? Za tých komunistov neboli všetky školy pre každého. Na väčšinu škôl bolo treba sakra dobrý kádrový profil. Na techniku nie, preto som sa tam dostal, tam sa prominentné deti nehrnuli ani vtedy.

  73. presne ako píše Aladár. Na technické smery sa deti komunistov veľmi nehrnuli ale študovať právo medicínu či učiteľský smer to bolo z iného súdka. Poznám prípady študentov ktori sa nedopatrením dostali na takéto školy a keď na otázku či sú veriaci odpovedali kladne tak ich vyhodili zo štátnic a školu nedokončili. Máte pravdu ak ste držal hubu a krok poprípade ste na prvého mája iniciatívne niesol Stalinov či Leninov portrét spravidla ste nemal problém. Stačilo však verejne odmietnuť vstup do zločineckej organizácie c názvom KSČ a o doživotné probémy ste mal potarané.

  74. Aladar tvoje deti vystudovali teraz zadarmo? Zaujimave lebo toto je sucastna statistika

    Päťročné štúdium denného štúdia na slovenskej vysokej škole tak vyjde v priemere na 8500 až 30-tisíc eur. „Pri externom štúdiu si ešte k výdavkom treba pripočítať ročné školné, ktoré pri niektorých špecifických odboroch môže dosiahnuť až 3600 eur,“

  75. Áno, to je v priemere 100 eur mesačne, nežili zo vzduchu, niečo jesť museli ale to jedlo čo som im poskytol, nerátam. Do školy dochádzali, niečo stála doprava, ale tá by niečo stála aj do roboty. Knihy kupovali od predchodcov, potom ich predali. Za cca 2 roky dostali dokonca prospechové štipendium a niečo zarobili na brigádach. Samozrejme, že poznám aj rozmaznané deti, ktoré študovali len aby si užili a podojili svojich rodičov, tam tie náklady tých rodičov môžu byť také ako si napísal, ale tak im treba. Čo si vychovali, to majú.

  76. Pre obyvateľa:

    Školu som nevyštudoval za socializmu, ale ju iba začal. Na techniku sa mnohým komunistom nechcelo ísť, lebo tam už bolo treba aj niečo vedieť a rozmýšľať. Pre svojich mali humanitné smery – politológia, sociológia, právo… (Ak sa nemýlim, aj Kurbelovci vyštudovali techniku). Treba si uvedomiť, že aj komunisti potrebovali vzdelaných ľudí, keďže nič iného im ani nezostávalo. Iba prijať záujemcov, ktorí splnili podmienky. Všetci obyvatelia mali tú istú možnosť. Využili ju? Vyštudovali vysokú školu? Ak nie, problém bude zrejme niekde inde, nie v socializme. To, čom som chcel študovať, som vyštudoval až po páde režimu. Ale čo už. Aj neskoršie študijné pobyty na západe by mi určite komunistický režim nedovolil a nezaplatil. Štipendiá by mi nedali…

    Kto poslúchal za socializmu, určite nemal problém. Komunistický režim potreboval poslušných „otrokov“. Slovo otrok nie je úplne správne, ale pri občanoch strážených za ostnatým drôtom vojakmi a psami, mi priliehavejšie označenie nenapadá. Čo keby že im ujdú? Kto by na nich pracoval? Poslušnosť bola odmenená…

  77. Pan Kurbel neprehanajte. Netvrdim ze bol ten system bezchybny. Ale kto chcel studovat vš tak studoval.. Mozno nie hned ale skor ci neskor sa na skolu dostal a studoval. Vasa rodina je toho prikladom. Aj pan Simulcik je toho prikladom. Vsetci vystudovali za nejeku tu pozornost ale to je za bagatel proti sucastnemu systemu. Ja som nebol clenom KSČ ani ŠTB a za minuleho rezimu som vycestoval aj do Rakuska a Nemecka. Neemigroval som normalne som sa vratil zil vezny zivot. Nebol som prenasledovany ani nic podobneho. Este raz netvrdim ze bolo vsetko super ale na druhej strane to zas nebolo az tak zle ako to tu niekto prezentuje.

  78. Ano pan Šimulčik zacali ste studium v minulom rezime zadarmo a treba povedat aj to ze za skolstvo sa este aj po prevrate niekolko rokov neplatilo. Az pokial skolstvo nenabehlo na zapadny system a koncepciu. Takze v konecnom dosledku ste vystudoval este v duchu socialistickeho systemu čili zadarmo. Asi by bolo zaujimave dat takymto studentom a zaroven kritikom minuleho systemu dat možnosť doplatit štatu skolne podla sucastneho cenoveho nakladu studenta. Ako by to asi dopadlo? 🙂

  79. Pan Kurbel a pan Šimulčik mali ste v minulom režime v dome statne ozbrojene komando ktore mierili samopalom na vase deti a manželky? Taketo nieco zazila slusna rodina napr. pana Rostasa. Taketo nieco sa deje v tomto vasom proklamovanom systeme.

  80. Ale no…
    Tibor Rostás po odňatí zbrojného preukazu síce už nemá oprávnenie vlastniť strelné zbrane, ale to neznamená, že v jeho domácnosti žiadne zbrane nie sú. Jeho manželka totiž vlastní väčší počet krátkych a dlhých guľových zbraní. Ide o niekoľko guľovníc, pištolí, revolver a brokovnicu v celkovom počte 16 kusov! Preto policajti museli pri spôsobe vykonania domovej prehliadky brať do úvahy skutočnosť, že ide o výkon v objekte kde sú strelné zbrane a osoby, ktoré ich vedia používať. Pričom jedna z nich má za sebou incident s políciou pod vplyvom návykovej látky, pri ktorom mala so sebou zbraň.

  81. Ale ozraty strasit deti v Topolciankach s kverom na pase uz dava dovod na opatrnost. A nezachrani to ani jeho zly pocit pri cervenej bodke na cele.

  82. Jajaj a este by ste sa mohli priznat kolki z vas vystudovali za sampanske a dobosky z pecivarni.
    Takych tu v Seredi je hodne.

  83. Akú skratku má súčasná „ŠTB“?
    Niekedy mám pocit, že ich je presne toľko, čo za bývalého režímu. Aspoň za posledný rok sa mi to tak vidí.
    A štúdium na vysokej? Veď sa pozite do parlamentu, koľko podvodníkov plagiátorov tam sedí.

  84. Ale sa tu zbehlo kritikov doby minulej 🙂 Koľko špinavostí sa spáchalo a stále pácha v mene demokracie a kapitalizmu sa radšej nehovorí, že? Keď boli komunisti zlí, tak vás vyzývam aby ste všetci, ktorí bývate v bytoch a dostali ich za komančov zadarmo, vráťte ich a dajte k dispozícii mladým rodinám. Pindáte na školstvo, čo kto mohol študovať. Ak sa nemýlim, tak školstvo bolo naviazané na potreby trhu práce a duálne vzdelávanie nám závideli aj v zahraničí. Vďaka tomu ešte stále máme remeselníkov, ktorí vedia stavať domy, robiť elektriku, kúrenie, vodovody atď. Som zvedavý, kto to bude robiť, keď sa táto generácia pominie. Mladí youtuberi a politológovia, filozofi a pod. mudrlanti, ktorých dnes končí na obálkových univerzitách ako húb po daždi? Zaplatíte 5-10 eur za prednostné vybavenie u lekára a tam to akože končí? Zabúdate na poplatky u zubárov, v lekárňach a potom dosť podstatnú vec, všimné pred operáciami, v špitáloch a to pomlčím o tom, že si dnes suverénne vypýtajú posudkoví doktori za schválenie invalidného 1000 eur a ani sa zato nehanbí. Jasné, dá sa to nahlásiť na políciu, ale dokážte to. A pán Peter, tie sumy to ste preboha skade vytiahli? Cifra 50000 za obývačkovú stenu? Čo bola z mahagónu? Alebo ručne vyrezávaná? Naši vybavili byt za necelých 30 000 komplet celý. Starí rodičia postavili rod. dom za necelých 100 000 a bez pôžičky. Teraz nehrozí. Dnes sa mladé rodiny musia zabiť s hypotékou na celý život ak nechcú behať po podnájmoch alebo žiť s rodičmi ale to nikto nerieši. A stačí málo. Robiť to, čo robili zlí komanči. Stavať byty, lenže to by potom zmrdi nemohli zarábať. Pre obyčajných ľudí, ktorých bola väčšina to bola lepšia doba, než je tento vysnívaný kapitalizmus. Ale 100 ľudí, 100 chutí. No netvárte sa, že demokracia a kapitalizmus sú neviem aké super, lebo nie sú. Tiež nemôžete všetko a kto moc vyskakuje, vie tvrdo dopadnúť, aj za názory a pod. Môžete cestovať, kam chcete, ak nato máte peniaze. Aj auto si môžete kúpiť aké chcete, ak nato máte. Práca je, teda u nás na záp. Slovensku je ale ako platená? Idete z firmy do firmy, zo skladu do skladu a všade to isté. Min. rozdiely. Zákonník práce? Komu aký vyhovuje. Inšpektorát práce? Zbytočný inštitút. Kedysi sa slušne žilo. Dne sa slušne prežíva. Má úcta.

  85. Pre obyvateľa:

    Za socializmu nebolo nič zadarmo. Ani štúdium. Politickí väzni, ktorí dostali 10 – 20 rokov a bolo ich vyše 200 000, PTP a nútené práce cca 42 000 ľudí pracujúcich niekoľko rokov, predsa za smiešnu almužnu vyprodukovali slušné hodnoty. Zhabané majetky vyše 170 000 utečencov na západ kde skončili? A to už nehovorím o zhabanom majetku roľníkov a zhabané podniky. V socializme bolo všetko násobne preplatené…

    Slobodu považujem za niečo dôležitejšie ako dostať niečo zadarmo v mene mojej neslobody.

    Bolo milé čítať: „Chodil som normalne do prace tak ako vsetci… za minuleho rezimu som vycestoval aj do Rakuska a Nemecka.“ Pracujúci ľud „bežne chodil“ na nákupy do Rakúska a Nemecka… Možno tieto návštevy mali slúžiť k poznaniu rozdielov. Bolo ich medzi režimami badať? Alebo ak sa chcelo cestovať aj ďalší krát, nebolo treba mať vlastný verejný názor na to, čo som videl…?

    Podstata totalitných režimov je ovládanie más strachom. Strachom, ktorý bráni vysloviť vlastný názor, keď už ho vyslovím, aby ho nikto nepočul. Keď ho niekto už započuje, aby nevedel moje meno… Strach ovládal všetko. Vážený „Obyvateľ“, cítite ten rozdiel? Nebojím sa pod vlastný názor podpísať. Niektorých ten strach, ktorý spoznali cez socializmus, ovláda dodnes. Boja sa. Boja sa podpísať svojím menom pod vlastný názor.

  86. Anonym sa pyta, ze preco Tuzex? No preto, aby valuty skoncili v krvavych paprciach bolsevika. A pritom laskavo dovolil aby si pracujuci mohol kupit dovoz.

  87. No vidíte,v akej temnote Sme my starší žili,a vôbec sme o tom nevedeli.Az teraz sme sa to dozvedeli.Ake šťastie a preto im všetkým ďakujem,veľmi ste nám pomohli.Teraz a práve teraz sa cítim taký voľný a slobodný.Chodte do RITI.!!!!

  88. Ja som opisal moj zivot za socialist. rezimu. Bol relativne bezpecny bez drog a bez tak velkej kriminality ako je teraz. Byt som si kupil za cca 20 000 sk niektori ich dostali v podnikoch zadarmo ako vernostne ze pracovali v tom podniku. Nebola az taka nesloboda ako tu prezentujete. Diskotéky boli v tom case tiez a vas asi brat bol dobry disdžokej takze ludia sa bavili a uzivali si zivot. Sloboda nie je len cestovanie ale je to aj normalny a slusny zivot. A v tej dobe to bolo obyvatelstvu umoznene. Ale kto chcel cestovat tak cestoval. Pripustam ze to nebolo tak volne cestovanie ako doteraz ale tu je dosledok. 10 000 mŕtvych za cca 1rok. Odpocuvani a sledovani sme podstatne viac ako sme boli v minulosti. A sloboda prejavu? Dotera ste pisali slobodne kriticky len o minulom rezime. Skuste pan Šimulčik napisat nejaku kriticku publikaciu o súčasnom rezime pripadne usa svetovom rezime a potom uvidime aka bude odozva pre vas a vasu slobodu a pracu. Ci teraz uz nieje co kritizovať?

  89. Kurbelovci, šimulčíkovci aj bratia Čarnogurský boli veriaci, chodili do kostola a v tom socializme študovali na VŠ, Šimulčík ty náboženský fanatik čo tu trepeš o strachu. Radšej sa zaoberaj tým celibátom, diskrimináciou žien kresťanov, ohľadom jehovistov že nemôžu darovať krv. Socializmus zastrašoval občanov? Nie je to cirkev ktorá stáročia straší peklom a na tom sa priživuje. Vodu káže, víno pije /bohatstvo vo Vatikáne/.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img