ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Falošné volania po mieri sú skrytým nástrojom ruskej propagandy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru v rámci monitorovacej činnosti dlhodobo zaznamenáva konkrétnu komunikačnú stratégiu vplyvných záujmových skupín a jednotlivcov pôsobiacich v rámci Slovenskej republiky. Tieto skupiny pravidelne šíria názory týkajúce sa žiadostí o mier na Ukrajine. Na prvý pohľad ide o racionálnu požiadavku. Napriek tomu sa za jej významom skrýva viac, ako by si štandardný užívateľ sociálnych sietí vedel predstaviť.

Uvedené vplyvné skupiny a jednotlivci v skutočnosti reprezentujú záujmy Ruskej federácie v slovenskom informačnom priestore. Vzhľadom na svoje spoločenské postavenie ako aj možný dopad ich krokov v demokratickej časti Európy zvolili premyslenú taktiku šírenia svojej podpory Ruskej federácie. Na prvý pohľad volajú pravidelne po mieri, avšak ich všetky ďalšie komunikačné aktivity jednoznačne smerujú k podpore Ruskej federácie. Z ich následných vyjadrení je zrejmé, že volanie po mieri je v skutočnosti žiadosťou o kapituláciu Ukrajiny.

Kapitulácia Ukrajiny by s veľkou pravdepodobnosťou viedla k jej likvidácii ako suverénneho štátu, čo vo svojich stanoviskách vplyvné záujmové skupiny a jednotlivci už zámerne nedodávajú. Stratégiu “volania po mieri” si zvolili z dôvodu, aby ich pravé úmysly neboli explicitne odhalené. Ide o premyslenú komunikačnú stratégiu.

Zaujímavé výsledky priniesol aj monitoring sociálnych sietí počas uplynulého víkendu. Zatiaľ čo pri odhalení masových hrobov na Ukrajine slovenskí vplyvní komunikátori prinášali rôzne alternatívne pohľady, konšpirácie, alebo sa téme vôbec nevenovali, pri útoku na Kerčský most sa predháňali v kritike predlžovania vojenského konfliktu. Do kontrastu boli postavené posmešné reakcie na prípady zabitých civilistov na Ukrajine a miestami hysterické vyjadrovania ľútosti nad zničeným mostom.

Z technického hľadiska môžeme považovať prerušenie akejkoľvek významnej infraštruktúry za cestu k mieru, keďže dochádza k oslabovaniu niektorej zo strán konfliktu. Preto tí, ktorí po mieri volajú pravidelne, by mali prejavovať iné emócie. Víkendový prípad ich komunikačnú stratégiu odhalil v jasnom svetle, keď sa po čiastočnom znovuotvorení mosta tešili z pokračujúcich dodávok pre armádu Ruskej federácie.

Falošné volania po mieri sú skrytým a významným nástrojom ruskej propagandy v Slovenskej republike. Jej cieľom je neodhaľovať podporu Rusku v prvom momente, ale prostredníctvom pozitívne citovo zafarbeného slova naznačovať túžbu po ukončení vojny, za čím sa neskrýva nič iné, ako skrytá podpora Ruskej federácie. Ide o mimoriadne nebezpečnú komunikačnú stratégiu, ktorá je hlboko zakorenená v časti slovenskej populácie vďaka vplyvným záujmovým skupinám a jednotlivcom. Tí pri masovom šírení takejto propagandy sledujú buď ciele Ruskej federácie na Slovensku alebo vlastné ciele, keďže vedia, že takýmto spôsobom dokážu osloviť časť populácie.

Policajný zbor varuje občanov, aby pozorne vnímali zverejňované stanoviská rôznych skupín, aby si informácie overovali z viacerých zdrojov a aby si všímali názorové rozdiely istej časti obyvateľstva v prípadoch útokov na ukrajinské civilné ciele a útokov na infraštruktúru ruskej armády.

Pripomíname, že Ruská federácia označila Slovenskú republiku za svojho nepriateľa. Slovensko je v súčasťou hybridnej vojny nielen priamo s Ruskou federáciou, ale aj jej spolupracovníkmi na Slovensku. Činnosť Policajného zboru na poli prevencie a edukácie pred propagandou a dezinformáciami predstavuje pre uvedené entity takú prekážku, že počas uplynulého víkendu boli zaznamenané výzvy na kybernetické útoky zo strany vplyvných ruských účtov.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To čo za človeka vymyslelo, že keď chce niekto mier a nie tú odpornú vojnu, tak reprezentujú Rusko. Vy policajní zadubenci, oni reprezentujú svoj názor, že vojna je im proti srsti, to je všetko. To nie je normálne, keď za tým, že niekto má iný názor, tak tam vidíte nejakého fiktívneho ruského trpaslíka, čo každému nahovára, čo si má myslieť. To si ozaj myslíte, že ľudia si nevedia urobiť vlastný názor? Ono aj k rozdielnym názorom sa dá prísť vlastnou hlavou. Ľudia nepotrebujú mať každý svojho ruského panáčika, čo im našepkáva čo si majú myslieť a hovoriť. Ľudí nepodceňujte, oni nie sú hlúpe ovce. A že má niekto iný názor, tak keby to bolo inak, to by bolo asi ako v KĽDR.

  2. Je hanbou PZ, že toto vôbec rieši. A perličkou je to, že všetci, ktorí aj úprimne volajú po mieri, sú hodení do jedného ruského vreca. Krásna propaganda. Kedy sa Ministerstvo vnútra premenuje na Ministerstvo pravdy? George Orwell bol v tomto génius.

  3. Mier moze nastat kludne aj okamzite. Staci, aby dal Putin armade rozkaz vratit sa domov. Zobrat si vlajky z ukradnuteho Krymu a Donbasu a ospravedlnit sa Ukrajincom a svetu nielen za vojnu, ale aj na vyhrazanie sa pouzitim jadrovych zbrani.

    Nasledne musi Rusko Ukrajine zaplatit reparacie za vsetky napachane skody, odskodnit pozostalych po zabitych ludoch a najblizsich sto rokov sa drzat v uzadi celosvetovej politiky bez vplyvu a akychkolvek narokov.

  4. By si sa divila, ale áno, po uliciach chodí veľmi veľa hlúpych ľudí, ktorí si nevedia vytvoriť vlastný názor a šíria ďalej bludy, ktoré počujú doma pri stole. Nehovorím, že v ostatnom nemáš pravdu.

  5. denník Standard – o jeho kvalitách svedčí fakt, že musí byť dotovaný švajčiarskym súkromným kapitálom rádovo v miliónoch euro. A to sa pokladajú za konzervatívne médium. Niečo ako Kollár = vzor kresťanskej rodiny. Slovami klasika IG “ bude radosť iná, bude to smútok“.

  6. Zastrasovanie policiou za nazory ako za socializmu. Preto je v USA tak cenena sloboda slova ako ustavne pravo. Toho sa nesmie dotykat. Co robis, to je nieco ine. To vsak treba aj dokazat. Ale aby policia riesila, ze co ludia mozu hovorit a co nie, to s demokraciou nema vela spolocneho.

  7. Najprv vám vadili články bez konkrétneho autora. Teraz zas, že nejde o mainstream. Ale zamyslel si sa vôbec nad obsahom článku bez ohľadu na to kde bol zverejnený? Veď na aktualitách by si ho zbytočne hľadal, to je pravda. Akým smerom sa uberá PZ? Toto je ich úloha hádzať všetkých do jedného vreca, hoci kopec príspevkov volajúcich za mier sú naozaj úprimné? Tiež nesúhlasím so všetkým čo je v tom článku, ale v princípe autor vystihol, že to predvádza PZ je, slušne povedané, zvláštne.

  8. Velmi pekne napisane a velmi vystizny clanok. Len to by tu diskutujuci by mali dokazat udrzat pozornost citat viac ako nadpis, alebo jednu vetu a hlavne citat s porozumenim.
    Okrem zaujimovych skupin, by som sucasny stav este pripisal pozostatkom byvaleho rezimu, pri com na starsich rocnikoch je vidiet nasledky desiatky rokov dlhej masaze, aky je zapad a USA zly a Rusko osloboditel a ten dobry.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img