ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Štátna školská inšpekcia odhalila základnú školu, ktorá u väčšiny žiakov dlhodobo praktizovala viacnásobné opakovanie 1. až 4. ročníka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ŠŠI |MM|  Ešte len začal školský rok a Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) odhalila v rámci tematickej inšpekcie školu, kde sa zistila vysoká miera neprospievania žiakov.

Inšpekčnou činnosťou boli zistené viaceré závažné porušenia platných právnych predpisov, dôsledkom čoho boli upreté základné práva žiaka a jeho zákonného zástupcu. Konkrétne na jednej málotriednej základnej škole (zriadený len 1. – 4. ročník) v Košickom kraji v ostatných piatich uzavretých školských rokoch opakovalo niektorý ročník až 18 z 23 vzdelávaných žiakov. Z nich 5 žiakov opakovalo ten istý ročník hneď niekoľkokrát, napríklad jedna žiačka opakovala 1. ročník až 3-krát a 2. ročník 1-krát alebo iná žiačka opakovala 2-krát 1. ročník, 1-krát 2. ročník a 1-krát 3. ročník. O úrovni pedagogického riadenia a vzdelávacieho procesu v danej škole vypovedá fakt, že v aktuálnom školskom roku 2021/2022 sa v škole vzdeláva 17 žiakov a z nich 13 opakujú ročník, čo je viac ako 3/4 z celkového počtu žiakov. Kontrolou sa preukázalo, že škola s cieľom zabezpečiť prospievanie žiakov vo vzdelávaní nevykonala úkony v dimenziách, ktoré jej zákon v týchto prípadoch ukladá. Kľúčovým nedostatkom okrem neuplatňovania individuálneho prístupu bolo neposkytnutie poradenstva a služieb spojených s výchovou a vzdelávaním žiakovi a jeho zákonnému zástupcovi, ako aj neposkytovanie informácií zákonnému zástupcovi žiaka o výchovno-vzdelávacích výsledkoch jeho dieťaťa.

Priama kauzalita s neprospievaním žiakov sa potvrdila rozborom ročnej ospravedlnenej i neospravedlnenej absencie zaznamenanej v katalógovom liste žiaka. Napriek vysokej absencii žiakov na vzdelávaní títo žiaci boli v príslušnom klasifikačnom období klasifikovaní v riadnom termíne. Škola nevyužila možnosť ich klasifikácie v náhradnom termíne, čím žiakom nebola daná príležitosť na doučenie učiva. Zároveň o vysokých počtoch neospravedlnených hodín neinformovala škola ani Úrad práce, sociálnych veci a rodiny a ani Policajný zbor SR, čím nezabezpečila uplatnenie povinnosti zákonného zástupcu vytvoriť pre dieťa podmienky na plnenie školských povinností.

Ďalším závažným zistením týkajúcim sa konania zriaďovateľa školy je fakt, že riaditeľ školy nespĺňal platným právnym predpisom ustanovené podmienky na výkon riadiacej funkcie a tiež pedagogickej činnosti v príslušnom druhu školy, čo sa negatívne prejavilo, spolu s nespĺňaním kvalifikačných predpokladov ďalšou učiteľkou, na celkovej odbornosti vyučovania, ktorá dosiahla len 24,53 %.

ŠŠI na zabezpečenie nápravy zisteného stavu využila všetky jej dostupné možnosti:

  • uložila kontrolovanému subjektu bezodkladne prijať konkrétne opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov,
  • upozornila zriaďovateľa školy na nesplnenie podmienok na výkon riadiacej funkcie a pedagogickej činnosti učiteľov v príslušnom druhu školy,
  • upozornila MŠVVaŠ SR na nezabezpečenie odbornosti vyučovania s cieľom krátiť finančné prostriedky,
  • HŠI podala zriaďovateľovi školy Návrh na odvolanie riaditeľa, ktoré podľa zákona má zrealizovať do 30 dní.

 

Záverom:

ŠŠI upozorňuje, že nemá žiadne iné legislatívne možnosti ako okamžite a razantne v takýchto prípadoch konať a tak ochrániť právo každého dieťaťa na vzdelanie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Veď je to jedno,Ti žiaci sa môžu ešte štát ministri,a všeličo iné a ešte mozu,dokončiť vysokú školu s diplomom.Prikladov majú dosť.😅

  2. Školská dochádzka je povinná. Ak sa jednotlivec nechce učiť, a rodičovi stačí že berie od štátu peniaze, tak žiadna inšpekcia nič nevyrieši. Somár vychová len somára. Učiť také deti je trest. Môžu ich učiť Polákovci s Herakom.

  3. takze ta banda vyudena nechodi do skoly,ale treba potrestat ucitelky a odvolat riaditela.
    na buduce ak nepojdete na lekarsku prehliadku a nahodou skolabujete tak potrestaju sestricku a lekarku vykopnu. to je super ,vitajte na slovensku.

  4. Nemohol by sám minister učiť rómskeho etnika? Zabudol som, predsa on je vyučení kadernik. Demokracia dosiahla vrchol, nevzdelanec je ministrom školstva.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img